Sunt unele articole care sunt ok pentru public, sunt unele articole care reprezinta prostitutie redactoriala si apoi sunt articolele pe care le scriu pentru mine. Iar Audi A4 80 e in acea categorie.

Daca stau si ma gandesc, Audi A4 80 e de o varsta cu mine. Lansat in 1991, acesta a fost primul Audi care a facut saltul din zona de mediu spre zona premium, ca sa se paruiasca cu BMW si Mercedes la fel cum s-au paruit Daniela Roba si Sexy Moroseanca in platoul de la Capatos. Si cum au facut asta cei de la Audi? Au luat A4 B3-ul si i-au tras un facelift sanatos, cum a facut VW cu Passat B6 si B7, i-au dat niste motoare tapene, au lansat primul Audi RS si multe alte jucarii. Avem aer conditionat, servodirectie, cruise control, cutie automata, tapiterie de piele, tetiere spate, trapa panoramica si – poate cel mai important – aici debuteaza 1.9 TDI-ul pe care il aclama intreaga Europa chiar si astazi. Noi cel putin Romanistan stim sa spunem „TDI” inainte sa spunem „mama” si „TDI” in general reprezinta raspunsul universal la orice intrebare sau situatie.

Pe langa asta avem si vestitul Quattro de la Audi si avem si motoare pentru efectiv toti piticii. De la un modest 1.6 benzina aspirat de 99 de cai pana la un decent 2.8 V6 pana la monstruosul 2.2 Turbo de 315 cai de pe Audi RS2 Avant. Si ca tot am ajuns la Audi RS2 Avant, aici ar trebui mentionata istoria acestui model. In esenta prin anii ’80 Porsche nu o ducea asa de bine financiar si isi punea serviciile la dispozitia altora, iar in acele vremuri se ocupau de cateva modele Mercedes absolut speciale. Asa ca a venit si Audi la ei pentru ca vroiau ceva cu care sa se ia de gat cu BMW si Mercedes si Porsche s-a pus pe treaba. Singura conditie a celor de la Porsche a fost ca nu vor face un coupe pentru ca altfel si-ar face competitie singuri asa ca vor face modele break si cateva berline date pe sub mana, cui trebuie. Si asa apare Audi RS2 Avant, primul Audi RS.

Motoare Audi A4 80

Benzina

  • 1.6 MPI de 99 cai – Cel mai probabil vei gasi masina asta la pont, costand maxim 700 euro si o poza cu nea Beny. Nu e nimic gresit sau bun la motorul asta, ci doar exista.
  • 2.0 MPI de 90 si 114 cai – Asta a fost motorul de baza pentru modelele din Germanezia si vine si cu ceva dotari care sa il faca sa merite. Plus ca editia de 114 cai a fost pusa si pe Passat B4 sau Audi A6 C5 sau Passat B5.5 sau primul Superb sau Golf IV sau orice masina 2.0 benzina aspirat din ’95 – 2000 din grupul VW. In afara de consumul de ulei nu ai ce sa ii reprosezi.
  • 2.2 Turbo de 230 si 315 cai – Singurul benzinar in 5 cilindri care nu e rezonabil ca si pret iar daca ai de gand sa cumperi asa ceva inseamna ca ai de ales intre Audi S2 si Audi RS2 Avant.
  • 2.3 MPI de 131 caiSingurul benzinar in 5 cilindri care e rezonabil ca si pret si clar merita sa experimentezi odata in viata un benzinar in 5 cilindri cum numai Audi face. Nu are probleme specifice dar trebuie sa ai in vedere varsta motorului.
  • 2.6 V6 de 150 cai – Incepem cu primul V6 si am sa spun pas pentru ca voi trece la 2.8 V6 direct pentru ca sunt in esenta la fel doar ca ala de 2.8 e ce trebuie.
  • 2.8 V6 de 174 cai – Asta pentru ca ai sanse mult mai mari ca sa prinzi si un sistem Quattro pentru 2.8 V6. Doua motoare glorioase ca si sunet si performante. Ca si probleme avem ECU-ul marca Hitachi si injectoarele care sunt ori Hitachi ori Bosch ISV si sunt amandoua la fel de proaste. Pe langa injectoare mai ai si probleme la garniturile motoarelor dar la varsta asta chiar nu mai conteaza.

 

Diesel

1.9 TDI de 75 si 90 de caiCel de 75 cai e o antichitate pe care nu as lua-o dar daca ai gasit, sigur, pentru ca e in acelasi 1.9 TDI doar ca fara intercooler. Toata baza in schimb e in legendarul 1.9 TDI 1Z de 90 de cai, cel mai 1.9 TDI dintre 1.9 TDI-uri.

 

Probleme Generale Audi A4 80

  • In primul rand ar trebui mentionata varsta si faptul ca a fost o masina populara adusa din afara si astazi isi duce veacul prin partea rurala a Romaniei asa ca ai sanse de a gasi o masina buna la fel de mari cum am avut eu sanse de a ma combina cu tipa aia care a devenit intre timp model iar singurul model cu care am ramas este comuna Modelu din Calarasi.
  • Alternatorul este un punct slab notoriu pentru Audi A4 80 asa ca inainte sa te apuci de schimbat baterii SH, verifica alternatorul.
  • Placa de presiune pentru frana este un alt punct sensibil dar aici depinde foarte multe de motor pentru ca nu toate motoarele ating viteze suficient de mari incat sa esti in pericol de a face vreun accident serios.
  • Sigur, tabla este galvanizata dar rugina tot se formeaza pe la aripi si nu numai pentru ca vorbim despre o masina de minim 25 de ani vechime.

 

Verdict Audi A4 80

De aici incepe tranzitia Audi catre zona de premium si nu mai e privit la fel cum priveam noi Hyundai prin 2005. Asa ca daca vrei sa experimentezi masina germana exact cum este prezentata de catre romani adica indestructibila, aici trebuie sa te opresti. Ce urmeaza dupa e ok, dar aici e apogeul masinii nemtesti, construite ca sa fie functionala si dupa 30 – 40 de ani.

 

Ce motoare recomand? Daca vrei ceva clasic, 2.8 V6 Quattro de 175 cai dar cel mai probabil vei cauta un 1.9 TDI de 90 cai.