Mereu am fost confuz de ce unele aproape masini sunt prezentate gen Daewoo Matiz si alte aproape masini au fost prezentate gen Chevrolet Matiz.

Asta pentru ca Daewoo a fost evacuat din Europa la fel cum l-au evacuat pe domnu’ Dan din garsoniera doar ca americanii de la GM au decis sa pastreze modelul Matiz si uite asa muribundul s-a mai tarait 5 ani sub numele de Chevrolet Matiz.

Bine ca macar nu a fost doar o continuare directa, Chevrolet Matiz venind cu cateva imbunatatiri fata de primul Matiz, desi e un punct destul de jos de plecare si usor de depasit. Daca oferi portiere si pedale standard, deja este mult peste versiunea Daewoo a lui Matiz. Avem cateva optiuni in plus, avem instrumentele montate pe bord ca la Yaris, avem o suspensie imbunatatita si un motor actualizat pentru normele de poluare.

Dar cam atat se poate spune despre marele Chevrolet Matiz, pentru ca in continuare e o masina cu probleme si care are doar pretul ca si argument pentru banii si locul tau de parcare. Dar macar acuma ai sanse mai mici de a te rasturna pentru ca Chevrolet chiar a facut eforturi in acest sens, dar cam atat. Cum era de asteptat, nu a prins prea bine in Europa dar a prins foarte bine prin India si Asia in general pentru ca ieftin si bun, in viziunea lor. Nu serios, s-au vandut in cei 10 ani de productie peste 2,3 meleoane de modele de Matiz sub tutela Chevrolet / GM. Tu iti dai seama ce inseamna 2,3 meleoane de modele in 10 ani? Si daca nu ti-o dat-o la caca la fel cum i-o dat-o Prodanca lui Dan Alexa in holul hotelului in 2019, trebuie sa stii ca s-au vandut inclusiv versiuni GPL in Italea si India, iar cel din Italea s-a vandut in peste 60.000 de bucati. Te-am convins inca sa cumperi un Matiz? Sper ca nu.

Motoare Chevrolet Matiz

Benzina

  • 0.8 MPI de 52 cai – Cu un 0 – 100 km/h de 18 secunde, nu vei muri rasturnat in vreun sant cu acest Matiz, dar vei muri in schimb de batranete.
  • 1.0 MPI de 65 cai – Vei avea in schimb nevoie de versiunea marita a lui 0.8 S-TEC, pentru ca acesti 13 cai in plus te vor ajuta sa cari si pasageri cu tine desi daca ai Matiz cel mai probabil ca nu ai prieteni sau rude si vei calatori solo.

Probleme Generale Chevrolet Matiz

  • Discurile de frana sunt montate in asa fel incat atunci cand le scoti trebuie sa scoti si rulmentul si nu intotdeauna vei mai putea monta acelasi rulment la loc deci va trebui sa cumperi altul. Cam in acelasi stil cu ce au facut francezii cu Talismanul.
  • Nu trebuie sa fii vreun Titus Steel al fizicii cuantice pentru a constientiza siguranta scazuta in caz de impact. Dar iarasi, Chevrolet Matiz e teoretic masina de oras dar iarasi, daca te-a lovit un carucior de supermarket ai murit pe loc.
  • Rugina ramane o problema recurenta si la generatia asta de Matiz.

Verdict Chevrolet Matiz

Nu este o masina de drum lung dar este o masina comic de fiabila. Daca vrei o masina simpla si ieftina care sa te plimbe prin oras cu costuri minime, atunci Chevrolet Matiz e chiar in top. Nu Daewoo Matiz ci versiunea imbunatatita. Si le vezi pe anunturi de vanzari ca inca traiesc si au si preturi normale pentru ceea ce ofera. Daca primul Matiz a fost o caterinca pe roti, asta e o masina low cost dar de care nu razi in stilul Serghei Mizil.

 

Ce motoare recomand? 1.0 MPI de 65 de cai pentru ca asta e si cel mai popular motor oricum.