Mai tineti minte Mitsubishi Pajero Sport? Daca nu esti pasionat de off-road, probabil ca nu. Dar daca esti pasionat sau vrei sa te apuci de sportul asta, stii despre ce masina legendara vorbim aici.

Mitsubishi Pajero Sport sau Montero Sport sau Shogun Sport nu a fost editia sport a lu Pajero, chiar departe de aceasta idee. Ci a fost mai degraba un Pajero Lite, pentru ca nu era neaparat construit pentru off-road ci avea si niste abilitati pe asfalt si in general venea si cu dotari pentru oameni, gen scaune de piele cu incalzire, lemn pe bord si chestii de genul. Mai mult decat atat, Mitsubishi Pajero Sport a inceput cu suspensie spate pe foi de arc dar apoi a trecut la clasicele arcuri si a demonstrat inca o data ca nu e un animal care face off-road la fel de bine cum face Nikita sex sau cum face Borcea copii, ci e mai degraba undeva la jumatatea drumului intre asfalt si teren accidentat.

Merita in schimb sa cumperi unul? Depinde ce cauti. Poti gasi lejer si modele pentru asfalt, care nu au vazut noroi in viata lor, sau poti gasi modele pregatite special pentru asa ceva.

De ce sa cumperi un Pajero Sport si sa nu cumperi direct un Pajero care e mult mai capabil, mult mai mare si mult mai orice? Raspunsul sta intr-un singur lucru – 2.5 TD. Dap, Pajero Sport vine cu un diesel de 2.5 si care e mai civilizat la taxe si impozite, in rest nu are sens sa cumperi un Pajero Sport in conditiile in care ai Pajero. Pentru ca la Pajero ai un 2.8 diesel care e ok dar toata distractia e la 3.2 diesel si acolo deja vorbim de alte taxe, alte impozite, alta distractie. Plus ca Pajero normal e la fel de bun pe asfalt cum e Horia Virlan un maestru al comediei, macar cu Pajero Sport mai ai o sansa.

Al doilea motiv pentru care sa cumperi un Pajero Sport este abundenta de masini SH si piese din dezmembrari. In Anglea a fost vandut sub numele de Shogun Sport si s-a vandut mai ceva decat „Vara Manelelor 2006 – 16 melodii, 17 hit-uri” iar asta inseamna ca multe dintre ele au fost aduse in Romanistan, cu acte sau fara. Si inca mai rezista, oricat de ruginite ar fi, pentru ca aici avem un SUV de moda veche, construit ca sa reziste ca termopanele Qfort. Si rezista. Si rezista. Si rezista.

Motoare Mitsubishi Pajero Sport

Benzina

3.0 V6 de 177 cai – Destul de rar pe la noi pentru ca dieselul de 2.5 a dominat tot. Dar macar e singurul benzinar disponibil in Europa si pentru asta a dezvoltat probleme la valve si la pierderi de ulei pe la garnituri. A da, e si singurul cu cutie automata disponibila, care se incinge la efort si da in incontinenta atunci cand e vorba de munca, la fel ca si mine. A da, si are si un apetit crescut pentru sonde lambda.

 

Diesel

2.5 TD de 99, 115 si 133 – Singurul punct slab la motorul asta e turbina dar masina trage la fel cu sau fara turbina. Un motor realmente indestructibil, indiferent de cat abuz mananca. Si are timp suficient de mancat abuz, avand in vedere ca parcurge traseul 0 – 100 km/h in peste 18 secunde. 

Probleme Generale Mitsubishi Pajero Sport

  • Franele nu sunt cele mai cooperative si se pot bloca dar macar ai marimea de partea ta asa ca esti in siguranta. Mitsubishi Pajero Sport e genul de SUV care e foarte slab la evitat accidente, dar e foarte bun in momentul in care se intampla.
  • Consumul excesiv de alcool dauneaza grav plictiselii. Iar in cazul lui Pajero Sport trebuie sa inlocuim alcoolul cu motorina / benzina. Desi, de ce ai inlocui alcoolul? Alcoolul este viata si viata e alcool, din zori pana in noapte traim in pericol.

Verdict Mitsubishi Pajero Sport

E un tanc pe roti, care merge si tot merge. Consuma ca un tanc, vireaza ca un tanc, merge prin locurile pe unde te-ai astepta sa vezi numai tancuri. E mare, urata, patrata si ineficienta. Se rastoarna in curbe de zici ca e Matiz. Iar pentru toate astea e o masina legendara. Daca ar fi bere, ar fi Stejar.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina ai de ales doar 3.0 V6 de 177 cai, dar realitatea spune ca vei alege un diesel de 2.5 TD si 115 cai pentru ca asta e cel mai popular.