Este Mercedes GLA I curvasaraie auto, dupa cum ar spune nea Gigi? Da. Functioneaza si se vinde ca painea calda? Da. Sunt invidios pe asta si ar trebui sa admit ca e o masina de succes din punct de vedere comercial? Da.

 

Mercedes mereu a fost bun in zona asta de a mirosi ceea ce vor clientii si chiar de a oferi acele lucruri. Mai mult decat atat, Mercedes mereu au fost dealerii de droguri ai lumii auto. Iti dadeau C Class-ul care era o masina entry level si care era suficient de Mercedes incat sa iti placa dar nu era suficient de Mercedes incat sa fii multumit(a) pe termen lung doar cu un C Class. Si in felul asta te faceau sa treci la un E Class dupa ce scapai de C Class, iar daca erai mai instarit sau ajungeai pana la varsta la care sa iti permiti unul, treceai de la E Class la S Class.

Apoi si-au dat seama prin 2010 ca Mercedes avea reputatia Toyota in sensul ca erau masini cumparate de varstnici cu bani, chiar si C Class-ul W204 avand un aer de masina de hodorogi. Asa ca s-au pus pe treaba si s-au gandit cum sa scoata o masina si pentru tineri si s-au gandit sa faca experimente sub numele A Class pentru ca nu vroiau nici ei sa isi murdareasca de-aiurea numele vreunui model (gen cum au facut BMW cand au scos Seria 5 GT ca sa nu ii spuna Seria 7 Hatchback) si in 2013 ajunge la vanzare Mercedes A Class.

Vanzarile au fost destul de bune initial dar nu destule, asa ca s-au gandit sa faca un Mercedes CLS Lite si au scos CLA-ul, o berlina aspectuoasa care a maturat instant A Class-ul de pe piata. Mai vezi vreun A Class pe strada? Nope. CLA-uri in schimb peste tot, pentru ca au prins la tineret.

Si acum ajungem in final si la Mercedes GLA I. Pentru ca dupa berline a venit isteria cross-over si Mercedes a zis ca neaparat trebuie sa partikipe la ce se petrece in sectorul ala pentru ca e mult prea profitabil ca sa il ignore. Si pentru GLA s-au pus la modul cel mai serios pe treaba. Se foloseste platforma comuna de A Class si B Class, modelele europene au fost construite in Germanezia direct, iar pe partea de design s-au consultat cu cei de la Infiniti care aveau sa isi lanseze propriul Q30 care e un GLA recarosat. Deci da, Mercedes GLA I e un A Class pe picioroange si cu un design ceva mai de Doamne ajuta, si da, a fost facut pentru profit pentru ca masina s-a dovedit un succes pe piata.

 

Motoare Mercedes GLA I

Benzina

  • 1.6 Turbo de 122 si 156 cai – Cele mai simple si probabil tot motorul de care ai nevoie. In esenta M270-ul a fost creat la comun cu M274-ul de 2.0 asa ca problemele sunt la comun si voi vorbi despre ele in cadrul motorul de 2.0 Turbo.
  • 2.0 Turbo de 184, 211, 360 si 381 cai – Asa, am ajuns la 2.0 Turbo M274. Ideea este ca motorul se afla printre noi de ceva timp, fiind vestitul 200 CGI pe care l-am vazut pe W204 C Class C200 CGI si W212 E Class E200 CGI. Motoarele sunt foarte fiabile DOAR ca exista si un doar. In momentul in care se schimba distributia pe lant trebuie schimbati si actuatoarele si toata distractia te duce undeva in 6000 de lei. Dar macar distributia se schimba o data in viata sau cel putin cat ai masina.

Diesel

  • 1.5 dCi de 109 cai – Da, e acel motor de Renault pe care fanii Mercedes il critica si pe care cumparatorii Mercedes il adora. Cel putin cumparatorii de Mercedes GLA I care in general nu sunt interesati de performantele masinii, pentru ca pentru GLA conteaza forma, nu functia. Si cu dieselul de 1.5 aveai o masina ieftina de cumparat (comparativ cu celelalte GLA-uri), consuma si putin, e si fiabil, iar cu viteza si acceleratia te resemnezi. Sau nu mergi suficient de repede incat sa aiba relevanta pentru tine oricum.
  • 2.2 CDI de 136 si 170 cai – Final de drum pentru faimosul 2.2 CDI, care a fost pus pe orice de la Sprinter la S Class si care a fost pus si pe Mercedes GLA I. Un motor foarte bun de altfel, dar ca orice Euro 5 si Euro 6 modern trebuie sa ai grija sa nu il plimbi prin oras altfel iti vei face probleme de parca te-ar suna Nutu Camataru ca sa ii dai banii inapoi. Sau Smarandescu care sa te educe sa nu mai furi de la nea Gigi. Iar in cazul lui 2.2 diesel, vei incepe cu probleme la filtru de particule si injectoare si nu stiu ce e mai scump, sa ma sune Smarandescu sau sa schimb injectoarele la 2.2.

 

Probleme Generale Mercedes GLA I

  • Nu este o masina de teren. Stiu, pare a fi, dar doar pare. Asta e si ideea lui Mercedes GLA I, e un cross-over care doar arata ca poate dar realitatea e alta. Si nici macar nu e o masina inalta ca sa zici ca e un A Class pe picioroange in senzul in care Captur e un Clio pe picioroange.
  • Si ca tot am vorbit despre mers pe teren accidentat, sfatul meu este sa eviti sistemul 4Matic 4×4 cu totul. Nici nu ai nevoie de el, si nici nu e foarte fiabil si suspensia de la 4Matic are tendinta de a ceda mai des decat in cazul unuia cu tractiune fata. Da, ai citit bine, tractiune fata.
  • Cutia automata este acelasi 7G-Tronic cu care ne-am obisnuit. Unii s-au obisnuti cu binele, altii nu, pentru ca 7G-Tronic-ul e genul de cutie care ori nu are nicio problema niciodata, ori e ultimul gunoi, nu exista cale de mijloc. Acuma ramane de vazut daca vrei sa risti si sa castigi, sau vrei sa joci la sigur cu o cutie manuala.
  • Ca la orice Mercedes modern facut strict ca sa iti ia ochii si banii, Mercedes GLA I vine blindat de tehnologie si sisteme care in principal nu functioneaza tot timpul. 

 

Verdict Mercedes GLA I

E o tentativa de cross-over, cu tractiune fata, cutie manuala si motor de 1.6 sau 1.5. Practic, e un Nissan Qashqai de lux. Si pentru asta Mercedes GLA I s-a vandut ca painea calda si se va vinde in continuare. Sunt fan? Nu. Dar trebuie sa recunosc ca e o masina adaptata la timpuri noi.

Ce motoare recomand? Benzinarul de 1.6 Turbo si 122 de cai ar trebui sa fie tot motorul de care ai nevoie pentru Mercedes GLA I, iar pentru diesel 1.5 dCi-ul de 109 cai clar va fi vedeta si motorul principal vandut pe GLA.