Succesorul spiritual al MINI-ului britanic vine din Malaezia si se numeste Perodua Kelisa. Cine s-ar fi gandit si cu i-ar fi trebuit?

Perodua Kelisa? Cine mai sunt si astia? Din ce padure au iesit? Pai, Perodua este divizia de Malaezia a celor de la Daihatsu, deci un fel de Logan pentru Renault. Doar ca si Daihatsu este divizia low-cost pentru Toyota, deci Perodua are legaturi cu Toyota.

Nu si in cazul lui Perodua Kelisa. Construtia ca si masina sora cu Daihatsu Cuore doar ca in Malaezia, Perodua Kelisa se aseamana foarte mult cu Daihatsu, doar ca sufera de o calitate generala mai scazuta pentru ca a fost construita in Malaezia si nu in Japonia.

In rest numai de bine, aceasta micro masina a fost si este comparata des cu MINI-ul si pe buna dreptate. Perodua Kelisa aduce usor a MINI, dimensiunile sunt potrivite pentru MINI iar motorizarea e tot pe acolo cu MINI-ul original. Asta pentru ca Daihatsu are o experienta vasta in kei cars / micro-car, un gen auto foarte raspandit in Japonia, tara unde daca infarct mori in picioare pentru ca nu ai unde sa cazi.

Daca s-ar fi vandut in paralel cu Tico, cred ca ar fi avut succes si la noi. In UK de exemplu chiar a avut succes pentru ca era cea mai ieftina masina noua si a fost pentru mult timp. Costa 5300 de lire cu toate taxele incluse si asta l-a facut o oferta mai convingatoare decat fetele de pe Centrul Vechi care te invita la masaj. Perodua Kelisa e exact cum iti imaginezi – ieftina de cumparat, ieftina de intretinut si ieftina de trait cu. Nu vei fi ultima fita in materie de lux auto dar cu siguranta vei fi privit ca doua categorii sociale. Prima va fi ca esti un pensionar care nu stie nimic despre masini si care a gasit un pont intr-o masina mica de oras. A doua categorie ar fi hipsterii care si-ar dori un MINI dar nu si-ar permite unul pe bune asa ca ar putea cumpara un Kelisa. In orice caz, nu iesi din oras cu chestia asta, orice s-ar intampla.

 

Motoare Perodua Kelisa

Benzina

1.0 MPI de 58 cai – Avem acelasi 1.0 in 3 cilindri la comun cu Daihatsu Cuore. Nu fuge nicaieri in mod deosebit, 0 – 100 km/h se masoara cu calendarul si mai e si zgomotos de parca a venit Megan Thee Stallion, Macklemore, Elena Merisoreanu si Post Malone, in acelasi timp. Apropo, stie cineva ce s-a intamplat cu Pre-Malone??. Ca si lucruri pozitive in schimb e fiabil si consuma putina benzina pentru ca nu are efectiv cu ce sa bage benzina talpa. Asa ca ai doar problema zgomotului.

 

Probleme Generale Perodua Kelisa

  • E o masina exotica la propriu. Nu imi fac griji neaparat pe partea de mecanici pentru ca masina e simpla, problema o sa fie la aprovizionarea de piese.
  • Suspensia nu exceleaza nici pe Daihatsu Cuore care e varianta mai de Doamne ajuta gen. Imagineaza-ti ce e aici. Dar macar nu vei prinde niciodata viteze atat de mari incat sa te deranjeze prea mult.
  • E o masina construita in Malaezia deci sa nu ai asteptari prea mari pe partea de calitate si finisaje.

 

Verdict Perodua Kelisa

Ieftina, mica, simpla si fiabila. Un fel de Tico de Malaezia dar care arata mai bine. O veritabila aproape masina. Si cu toate astea masina asta e mult prea inofensiva pentru a primi hate. Daca as gasi una si as incapea in asa ceva, clar voi face un test drive. Perodua Kelisa e ca muzica de radio. Nu e ceva deosebit, dar iti lasa un zambet pe fata.

 

Ce motoare recomand? Oricum ai doar 1.0 MPI de 58 de cai dar macar e un motor decent pentru caroseria de 2 kg ale Kelisei.