Initial am vrut sa scriu despre Volvo XC70 dar apoi m-am uitat la Ciao Darwin si am zis sa raman la Volvo V70, mai specific Volvo V70 II. Mare, urata, patrata si ineficienta. Exact ce trebuie.

Mai mult decat atat, Volvo V70 II e un festival al masculinitatii pe roti. De la aspect, de la motoare si pana la fiabilitate, dimensiuni si viteza. De fapt, masina asta e atat de butucanoasa si rezistenta incat nici macar nu e sudata, e chituita.

Cum adica chituita?

Dap, pentru Volvo V70 II s-a folosit adeziv pentru imbinari, nu sudura ca la masinile pentru copii, femei, bolnavi de inima, bolnavi de orice, ecologisti si barbati slabi. Si la cum arata si cum merge, nu m-ar mira sa gasesc adeziv si rigips sub portbagaj. Puteau sa ii puna roti din ciment si nu si-ar fi dat nimeni seama.

Dar experimentele cu Volvo V70 II nu se opresc aici. Cei de la Volvo au facut cercetari si studii de piata si au descoperit ca mai multi tati ar cumpara break-uri, daca ar avea mai multa putere si nu ar fi doar niste dube cu geamuri, facute sa care odraselele pana la picnic si inapoi. Iar asta le-a dat o idee nordicilor – hai sa facem un break care sa iti rearanjeze organele in momentul in care ii dai pedala sa sara. Primul V70 R se oprea pe la 265 de cai, ceea ce nu era rau prin 1999, dar a doua generatie de V70 R ajungea la 300 de cai putere,in 2004. Atingea 0 – 100 km/h in 5,9 secunde. Intr-un depozit de bricolaj pe roti in esenta. Ca sa iti pun lucrurile in perspectiva, V70 R AWD era cam pe acolo ca si performante cu Mercedes E 55 AMG V8 W210 sau un E500 V8 W211.

Si a functionat. Chiar daca era mare si patrata si avea si fundul taiat cu toporul, Volvo V70 II a fost o masina foarte populara. Aveai orice motor pentru orice nevoie, aveai hectare de spatiu, erai la 2 metri distanta de impact indiferent de unde te lovea o alta masina. 

Motoare Volvo V70 II

Benzina

 • 2.0 Turbo de 163 si 180 cai – In mod normal as face pe mine cand as auzi de 2.0 Turbo pe o masina, dar cand e vorba despre Volvo V70 II e ca si cum l-ai chema pe Andrei Duban la turnat betoane. Sau pe Margherita la descarcat paleti.
 • 2.4 MPI de 170 de cai – Asta e cel mai civilizat si echilibrat benzinar de pe Volvo V70 II si XC70 pentru simplul fapt ca e cel mai compatibil cu o instalatie GPL. De fapt, benzinarul de 2.4 venea din fabrica cu instalatii Bi-Fuel ori cu CNG ori cu GPL.
 • 2.4 Turbo de 200 cai – Acelasi 2.4 benzina doar ca are legata o turbina de joasa presiune. La fel ca si un benzinar de 1.8 care sta la jumatatea drumului dintre 1.6 si 2.0 si nu isi gaseste sensul in viata, nici 2.4 Turbo nu isi gaseste sensul pentru ca sta intre 2.4 aspirat si 2.5 Turbo.
 • 2.5 Turbo de 210, 250, 260 si 300 cai – Legendarul T5, care a facut din pensionarescul Volvo un brand sport in toata regula, si care a facut senzatie si pe Volvo V70 II. Nu are probleme specifice, fuge in linie dreapta de parca a furat. Ah dar la ce mai scriu aici, oricum nu ai nevoie de mine atunci cand esti in cautarea unui Volvo V70 T5 sau R.

Diesel

 • 2.4 Diesel de 126, 130, 163 si 185 cai – Aici avem fabulosul D5, care in editia Euro 3 are probleme cu injectoarele si in editie Euro 4 are probleme cu filtrul de particule. 
 • 2.5 TDI de 140 cai – Nu inteleg de ce este asa de popular pe Volvo V70 II pentru ca a fost disponibil doar in 2000 si 2001. In orice caz, e un motor vechi de origine VW cumpara sub licenta si folosit intens pe 850. Nu are probleme specifice si poate tine pasul cu benzinarul aspirat dar e lasat in ceata de catre motoarele turbo asa cum m-a lasat si tipa aia care mi-a zis sa ne intalnim la o cafea La Copac in sector 2 si am asteptat 3 zile. Nu a mai aparut. 

 

Probleme Generale Volvo V70 II

 • Am lasat problema asta la comun pentru ca imi era lene sa o scriu la fiecare motor. Motoarele pe benzina sunt faimose pentru performante dar sunt faimoase si pentru consumurile porcesti de benzina. De aia si benzinarul de 2.4 venea cu GPL din fabrica, nordicii stiu exact ce monstru au lansat pe conducta.
 • Suportii motor sunt un punct slab pentru toate motorizarile, in special suportul din fata dar se recomanda sa le schimbi pe toate.
 • Cutiile automate in 5 trepte nu fac fata la munca grea gen carat rulote, porci, vaci, barci, blocuri si remorci. Daca ai de facut treburi din astea, mai degraba mergi pe manual.
 • Rugina e o tema recurenta la generatia asta de Volvo, iar XC70-ul e folosit intens pe off-road deci neaparat trebuie verificata de rugina.
 • Nu asculta haterii care iti spun ca distributia tine 60.000 de km. La Volvo-urile astea are tendinta de a se rupe mai devreme asa ca schimba preventiv, mai devreme.

Verdict Volvo V70 II

Indiferent ca alegi un V70 normal sau mergi pe mana unui XC70, important este ca aici ai parte de un Volvo clasic, get-beget, exact cum iti imaginezi atunci cand spui Volvo. Asta pentru ca planurile finale ale acestui V70 au fost finalizate in 1999, exact inainte de a incepe tirania Ford. Si retine, oriunde te-ai afla in masina, esti la 2 metri distanta de impact, indiferent de unde te loveste.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 2.4 Turbo de 200 de cai, iar pentru diesel 2.4 D5 de 163 de cai pentru simplul fapt ca e un motor destul de comun si pe alte modele Volvo deci gasesti mai usor piese.