Oligarhi din Romania, VIP-uri si oameni cu foarte multi bani in general, daca vreti sa va plimbati cu opulenta pe strada dar vreti ceva diferit de masina milionarului de rand, Infiniti FX I e pentru tine.

Infiniti FX I e un caz clasic de SUV facut in exces. Doar ca abordarea a fost destul de diferita fata de alte SUV-uri. Suntem in 2003 si abia incepe nebunia SUV-urilor care ar putea la fel de bine sa functioneze pe baza de delfin feliat, ca la fel de mult ar costa intretinerea. Aveam Range Rover LR322 care venea cu ideea de a fi un S Class pe roti si avea absolut tot ce se putea oferi in industria auto, cu scaune care te pot masa pana si in mmmmmm. Apoi aveam Audi Q7, masina oficiala a lautarilor. Mare, luxoasa si inca o data mare. Daca vroiai sa tractezi avioane, aveai faimosul Touareg 5.0 V10 TDI. Daca vroiai o masina care sa fuga atat pe asfalt cat si pe off-road si sa nu iti pese de bani, aveai Cayenne.

Si apoi aveai Infiniti FX I, primul SUV de talia lui construit strict pentru strada. De fapt, Infiniti FX I nu e neaparat un Nissan Patrol cu scaune de piele ci mai degraba un Nissan 350Z cu picioroange. Dar nu foarte inalte, pentru ca Infiniti FX I nu e neparat o masina foarte inalta. Esti lay low, cum ar spune Don Baxter. Sau cum spunea, inainte sa dispara in anonimat mai ceva decat CTC care macar mai apare ocazional. Sau Bitza care a fost recent la Urbanist Sessions. Practic, singurul rival real al lui Infiniti FX era Porsche Cayenne, cu exceptia ca germanul era bun si in off-road dar japonezul era mai fiabil si ceva mai sprinten pe asfalt.

Si de ce s-a cumparat Cayenne de parca venea sfarsitul lumii iar Sf. Petru a facut poarta Raiului exact pe dimensiunea si formele unui Porsche Cayenne din prima generatie, iar Infiniti FX e o prezenta mai rara pe strazi decat asfaltul?

Pentru ca brand si pentru ca imagine. La fel cum raspunzi la intrebarea „de ce preferati facebook?” cu „pentru ca cur bun si pentru ca tzatze”. Toti stiau ce este un Porsche si multi au cumparat Cayenne pentru simplul fapt ca scrie Porsche pe el, ca foarte putini chiar aveau nevoie de 500 de cai sau de abilitatile de off-road pe care le ofera Cayenne-ul. Infiniti in schimb era un brand mult prea putin cunoscut la noi in Europa asa ca nu prea s-au cumparat. In schimb s-au vandut destul de bine in America si in Asia, dar in Europa nu a fost interes prea mare pentru un SUV opulent de la un brand destul de subtire, mai subtire chiar si decat meniul de spital. Sau diareea dupa ce ai baut bere nepasteurizata.

 

Motoare Infiniti FX I

Benzina

  • 3.5 V6 de 283 cai – Acelasi 3.5 V6 de la Nissan, montat pe orice dar cunoscut in special pentru Nissan 350Z. Nu are probleme specifice, doar ca e construit ca sa consume ulei asa ca trebuie sa completezi constant. Zilnic. Oral. mmmm.
  • 4.5 V8 de 319 si 328 cai – Arma letala cu care Infiniti FX I a pornit in lupta cu Porsche Cayenne S. Si logic ca e un motor pretentios la intretinere. Catalizatoarele cedeaza iar sistemul de racire are nevoie de intretinere speciala. Radiatorul trebuie curatat constant, antigelul trebuie verificat constant. Scaunele injectoarelor. Sau mai simplu iti cumperi un 3.5 V6 pentru saraci.

 

Probleme Generale Infiniti FX I

  • Am mai spus-o dar am sa o repet. Infiniti FX I are abilitati off-road aproximativ inexistente. Pozitia joasa de condus aduce a masina sport inaltata, decat a SUV sport.
  • Spatiul inghesuit in spate si portbagaj este un alt argument pentru FX si pentru faptul ca e un SUV sport, nu un tractor de mers pe dealuri cu el. FX te duce pana la mall, mai repede decat majoritatea SUV-urilor contemporane.
  • Diferentialul spate pierde pe la bucse ulei iar rotile (sau roatele???) din spate au probleme cu uzura prematura a rulmentilor.

 

Verdict Infiniti FX I

E foarte usor sa faci confuzia dintre o masina fiabila si una ieftina la intretinere. Sunt masini care sunt neaparat bune la capitolul fiabilitate, dar piesele sunt ieftine asa ca intretinerea generala e ieftina. Un exemplu care imi vine in minte e Kia Cee’d din prima generatie. Iar Infiniti FX I e opusul. E o masina fiabila dar infernal de scumpa de intretinut. Cel mai mic motor e un 3.5 V6 benzina deci din start ti-o iei la caca din cauza impozitului, asigurarii si consumului de benzina. Nu mai vorbesc despre anvelope, frane si tot ce presupune cheltuiala cu asa ceva. Dar daca vrei o masina fiabila care sa fie pe opulenta si vrei ceva diferit de ML-ul vecinului, FX ramane o masina memorabila pe care trebuie neaparat sa o iei in considerare.

 

Ce motoare recomand? 3.5 V6-ele de 283 de cai ar trebui sa fie tot motorul de care are oricine nevoie, mai ales intr-un SUV de genul. Si e si mult mai fiabil decat V8-ul.