Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Franta trebuie sa inceapa extragerea propriului litiu

Ministrul Mediului din Franta spune ca tara ar trebui sa-si extraga propriul litiu pentru a-si face trecerea catre vehiculele electrice.



Sursa: Automotive News Europe


Franta ar trebui sa inceapa sa-si exploateze propriile resurse de litiu pentru a satisface cererea crescuta ca urmare a renuntarii la combustibilii fosili, a declarat Barbara Pompili, Ministrul Mediului al tarii, intr-un interviu video publicat joi de cotidianul de afaceri Les Echos .


Franta are nevoie de „contracte de import pe termen lung… dar si pentru a obtine litiu acasa”, a spus Pompili in interviu. „Daca vrem sa devenim o societate care emite mai putine gaze cu efect de sera, trebuie sa ne confruntam cu consecintele: avem nevoie de materiale precum litiul”.


Litiul, folosit in bateriile pentru vehicule electrice si smartphone-uri, este vazut ca o resursa cheie pentru secolul 21. Masinile electrice sunt o piesa importanta a planurilor Uniunii Europene de reducere a emisiilor si se incearca reducerea dependentei de aprovizionare cu baterii din Asia prin proiecte cu producatori auto din Europa si specialisti in baterii. Dar aproape toate mineralele critice provin in prezent din afara continentului, China dominand lantul global de aprovizionare.


Aprovizionarea cu litiu a Parisului se bazeaza, de asemenea, pe minerul francez Eramet, care incearca sa intensifice productia la un depozit major pe care il detine in Argentina. Les Echos a declarat joi ca Franta a detectat zacaminte interne de litiu si ca primele eforturi de explorare sunt in desfasurare in regiunea de est al Alsaciei.


Sursa: BIOCHIM


„Daca se dovedeste ca avem propriul nostru litiu acasa, trebuie sa ne asumam responsabilitatea de a-l extrage pe teritoriul nostru pentru ca o vom face in conditii bune”, a spus Pompili.


In alta parte in Europa, eforturile interne de minerit s-au confruntat cu proteste. In Serbia, protestele impotriva mineritului au devenit o bataie de cap pentru guvern, care, ca raspuns la opozitia publica acerba, a revocat licentele pentru Rio Tinto. Accelerarea vanzarilor de vehicule electrice a impins cererea de litiu la cote maxime de mai multi ani, impreuna cu alte marfuri critice, cum ar fi nichelul si cobaltul.


Analistii sustin ca lipsa investitiilor in capacitatea de minerit din cauza scaderii preturilor in cei trei ani pana in 2021, va rezulta ca deficitul de aprovizionare va dura probabil cativa ani.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA