Ca orice roman adevarat, atunci cand vad o masa mare de oameni adunata undeva, ma duc sa vad si eu despre ce e vorba. Poate primesc si eu ceva, o galeata, un bidon de ulei, ceva. Dar de obicei primesc doar o clanta. Totusi, am zis sa vad care e treaba cu Toyota Rav4 XA50.

Nu de alta, dar generatia anterioara de Rav4 a ramas un fel de mister la fel de puternic ca motivul pentru care emisiunea „Poftiti pe la noi” a lui Nea Marin a fost anulata de catre Antena 1. In schimb Toyota Rav4 XA50, generatia actuala gen, e efectiv peste tot pe drumurile patriei. Oare chiar asa de bun sa fie?

Da si nu.

Ca orice lucru in viata, Toyota Rav4 XA50 are si avantaje cat si dezavantaje. Cum sunt si 3 tipuri de zile – zile bune, zile rele si zi-le Gutza.

Asa ca sa incepem cu avantajele.

  • In primul rand ai siguranta. Toyota Rav4 XA50 este cel mai sigur cross-over din clasa lui, de pe piata europeana cel putin. Deci daca te intereseaza chestia asta si e posibil pe primul loc pe lista de prioritati, noul Rav4 e pentru tine.
  • In al doilea rand ai consumul foarte mic de benzina. Toyota au facut o miscare foarte ingenioasa. Cel mai ieftin Rav4 e cel cu motorul de 2.0 benzina simplu si costa 32000 euro. Cel hibrid in schimb costa 35000 de euro dar daca scazi 2500 de euro reducerea pentru hibride normale, ajungi cam la acelasi pret cu benzinarul simplu, in nivel de echipare Nea Benny. Dar in cazul hibridului primesti 70 de cai in plus si ceva dotari iar asta a determinat lumea sa fuga spre hibrid. Iar hibridele de la Toyota sunt legendare pentru consumurile mici de benzina. C-HR hibrid de exemplu poate avea consumuri si de 3 litri la 100 de km de mers prin oras.

Bun, si dezavantajele? Vorbim despre ele la rubrica de probleme generale.

 

Motoare Toyota Rav4 XA50

Benzina

2.0 MPI de 170 cai – Am explicat si mai sus, efectiv nu merita motorul asta. Singurul avantaj real e ca vine cu 4×4 din start, pe cand hibridul vine cu 4×2. Dar Rav4 nu a fost niciodata bun pe camp si 4×4 a fost mereu mai degraba pentru zapada, iar la 3 saptamani de zapada pe an nu stiu daca merita 4×4. Categoric nu, pentru soferul tipic de Rav4.

Hibrid

2.5 Hibrid de 220 si 302 cai – Sa discutam mai pe larg despre hibridul asta. A fost disponibil si pe generatia anterioara, dar a fost cunoscut cel mai bine pe Lexus NX pentru ca era cam singurul motor disponibil. Nu e un motor de fuga ci e unul de consum, dar oricum nimeni nu isi cumpara Rav4 cu gandul la liniute de la semafor si opturi verticale cu figuri paranormale. Deci cu consumul am rezolvat-o. Mai ramane problema bateriilor, dar vestea buna e ca un rand de baterii de tin 10 ani sau vreo 400.000 km si in ziua de azi costa cam 7000 lei reconditionarea / schimbarea celulelor. Cam cat 2 volante. Deci daca schimbi 2 volante in 10 ani si/sau 400.000 de km, deja ai ajuns la aceleasi costuri in piese ca la un diesel conventional. Dar stii ca nu vei schimba doar 2 volante.

 

Probleme Generale Toyota Rav4 XA50

  • Principala problema la actualul Rav4 e pretul. Atat pe piata SH cat si de nou, Rav4 e infernal de scump. Cu un pret de pornire de 32000 de euro, bate la fund tot ce inseamna cross-over mediu gen Tucson, Sportage, Qashqai, Kadjar, Tiguan, Kamiq, Tarraco, aproape X1, XC40 si cam atat. Deasupra lui Rav4 stau doar GLA de la Mercedes si Q5 de la Audi. Iar pe piata SH sunt mai scumpe decat de noi, multumita termenilor de livrare.
  • Insonorizarea mereu a fost o problema la Toyota, iar tura asta si-au promis ca vor indrepta lucrurile si se vor apuca de treaba. Doar ca au facut treaba doar pe jumate, la propriu. Au mers cu folia insonorizanta doar pana la scaunele din fata inclusiv, locurile din spate ramanand fara insonorizare si nu mai auzi nimic, la viteze mari. Practic, daca ai o soacra enervanta pe care nu vrei sa o auzi in timp ce conduci, ia un Toyota Rav4 XA50 si pune-o in spate. Iti garantez ca nu ai sa o auzi.
  • Au fost cazuri foarte multe in SUA unde rezervorul nu se umplea complet asa ca avertizarea de rezervor gol incepea foarte devreme, cand mai ai cam 100 de km la dispozitie sau de fapt cata autonomie are chef calculatorul sa calculeze.
  • Sistemul infotainment in continuare are nevoie de studii superioare pentru a fi folosit, iar sistemul Apple/Android Carplay in continuare este la fel de eficient ca un angajat pe minimul pe economie care este chemat duminica la munca, evident fara plata.
  • Plasticele ieftine par a fi o tema recurenta la noile Toyota iar Rav4 nu scapa de imaginea asta.

 

Verdict Toyota Rav4 XA50

Daca ignori pretul care este infernal, atunci Rav4 e o masina excelenta. Consuma putin, e fiabila si e foarte sigura. Si pentru unii arata foarte, foarte bine, iar pentru altii arata ca si Costel de pe TikTok (nu sampanie, celalalt). Pentru mine Rav4 XA50 e o masina foarte buna, dar mult, mult prea scumpa.

 

Ce motoare recomand? 2.5 hibrid e singurul raspuns. Fara dubiu. De fapt, ar trebui sa repete schema cu NX-ul si sa vanda doar motorul asta.