Butucul de la roata e genul ala de piesa pe care nu o schimbi niciodata. Sau cel putin nu te gandesti prea des la el. Dar totusi care este scopul lui si cand trebuie sa il schimbam?

Cu totii stim ce este butucul de la roata, sau macar cum arata. Butucul de la roata practic ne face legatura dintre roata si restul masinii si are o functie destul de importanta pentru masina noastra si este una din cele mai zgomotoase piese atunci cand se uzeaza.

 

Ce rol are butucul de la roata?

Ai putea spune ca butucul de la roata are rolul de a tine roata stransa si de a ajuta la vira si cu asta ai putea pleca de la munca acasa pentru ca serviciul nu este bar ca sa stai toata ziua in el. Doar ca pe langa faptul ca se asigura ca roata sa nu plece de una singura, in ce directie vrea, diferita de a masinii oricum, butucul de la roata gazduieste si senzorul ABS, atat de important pentru siguranta in trafic. Cel putin asta e este treaba butucilor pe fata, cele de pe spate se ocupa doar de legatura dintre roata si suspensie (cu exceptia masinilor care vireaza si cu rotile din spate, pentru ca acolo nu scapa de munca nici rulmentii din spate).

Asadar, butucul pe fata trebuie sa se ocupe de roata, de directie dar si de senzorul ABS. Cat poate sa indure un asemenea butuc?

 

 

Pai, in conditiile normale de utilizare, rulmentul are o durata de varsta de 100-150.000 de km, in functie de masina si de modul de utilizare.

Totusi, daca se pare ca rulmentul da semne de oboseala prematur, la fel ca TJ Milles la Survivor, atunci se poate ca masina ta sa aiba una din urmatoarele probleme:

  • Anvelopele nu sunt echilibrate si astfel se pune stres suplimentar pe rulmenti. Daca observi si ca anvelopele se tocesc prematur pe interior, atunci cel mai probabil ca trebuiesc echilibrate anvelopele.
  • Cu cat sunt mai mari jantele, respectiv ET-ul, cu atat se pune stres mai mare pe tot ce inseamna suspensie, franare si implicit butuc.
  • Si pentru ca tot am vorbit despre suspensie, butucul de la roata teoretic se incadreaza la suspensie si este si el afectat de condusul agresiv sau de condusul pe drumuri proaste. Sau de condusul agresiv pe drumuri proaste. Sau de condusul prost pe drumuri agresive. Nu ma mai pot decide.

 

Cum imi pot da seama daca butucul de la roata este uzat?

Cea mai simpla metoda este cea acustica. Daca incepi sa auzi un huruit metalic, la viteze mari, din zona rotilor (sau roatelor???), atunci rulmentul este suspectul principal. Iar aceasta este doar inceputul, pentru ca sunetul metalic va incepe sa se auda de la viteze din ce in ce mai mici, iar pentru rulmentii foarte uzati vei auzi de el chiar de la pornirea de pe loc.

 

 

Ce se poate intampla daca aman reparatia rulmentului?

Reparatie care de fapt nu e reparatie, ci doar inlocuire. Sigur, exista si kit-uri de reconditionare, dar in realitate mecanicii doar il vor schimba cu unul nou. In orice caz, daca amani suficient de mult schimbarea rulmentului, poti pati ca roata sa plece la plimbare, intr-o directie diferita de cea a masinii.

Dar daca tot e o componenta vitala care se schimba la fiecare 100-150.000 de km, macar fii responsabil si cumpara rulmenti de calitate, eventual SKF pentru ca ei fac rulmenti dinainte sa existe conceptul de rulmenti.