Pana sa se prinda lumea ca Elantra e o masina foarte buna, iata ca a venit a treia generatie si i-a luat faima. Si cand spun a treia generatie ma refer la Hyundai Elantra VI. Fireste, dupa cum ar spune Bombonel.

Hyundai Elantra VI e la a 6-a generatie in lume, dar in Europa e abia a treia generatie care s-a comercializat. Ideea a fost destul de simpla – s-a luat un Hyundai i30 si s-a legat un portbagaj in spate si iata ca a iesit o berlina. Dar totusi sa nu fie o berlina prea luxoasa pentru ca altfel era in conflict direct cu Hyundai i40. Si de asta Hyundai Elantra s-a vandut atat de bine si i40 nu.

Elantra V a fost o masina destul de populara si un succes comercial pentru ca era o masina simpla, fiabila si – poate cel mai importanta – ieftina. Iar Hyundai Elantra VI merge pe aceeasi reteta pentru ca joaca la sigur de zici ca e Tiriac. Care apropo detine Hyundai Romanistan si el decide ce modele se importa la noi si ce nu se aduce. Dar ideea de baza e simpla, un Hyundai Elantra VI incepe de la 18500 euro promo, cu doar 1000 de euro mai mult decat cel mai ieftin Polo. Sigur, sunt un nenorocit pentru ca indraznesc sa compar un Hyundai cu un VW, dar Polo incape in suportul de pahare al lui Elantra, daca Elantra ar avea suport de pahare.

Ce avem in schimb este reteta clasica si nediluata de la generatia anterioara. Avem un singur motor, un benzinar aspirat care nici nu face probleme dar nici nu consuma si categoric nu fuge neaparat ca sa zici ca te iei de gat cu vreun Seria 7. S-a pus o cutie automata de tip CVT (probabil singurul Hyundai cu cutie CVT la momentul actual), ca sa fii descurajat de la fite de genul asta. Primesti cam toate dotarile de care ai nevoie, inca de la nivelul Comfort aka cel de baza. SI pentru ca Tiriac, in Romanistan nu poti configura optiuni pe nici un model Hyundai, pentru ca mustaciosul aduce doar ce se vinde si atat. Nu se complica cu versiuni slab cumparate si care ii pot aglomera spatiul si asa limitat de comenzi si ii poate diminua grav din cota de masini care chiar se vand.

James May a declarat despre Dacia Sandero ca e genul de masina pe care o cumperi din supermarket, la stilul „hei, du-te pana la magazin si ia niste paine, oua, bere, a da, si era sa uit, ia si o masina te rog”. Nope, nu Dacia Sandero e acea masina. Hyundai Elantra VI e. Pentru ca pe Sandero ai nevoie de niste optiuni si o poti personaliza, pe cand la Elantra singura chestie personabizabila e culoarea. Practic, te duci la reprezentanta Hyundai si spui ca vrei o masina, ei te intreaba „de care?”, tu raspunzi cu „verde” si ei iti dau o Elantra si te trimit acasa. Cam asta e Hyundai Elantra VI.

 

Motoare Hyundai Elantra VI

Benzina

1.6 MPI de 123 cai – Motoarele…motorul de pe Hyundai Elantra VI. Inainte avea 132 de cai dar acuma de cand cu normele de poluare are doar 123 de cai. Dar macar e Euro 6D. Nu are probleme specifice si cu asta poti sa ignori haterii care zic ca e lent. Printre ultimii mohicani aspirati natural de pe piata, ma mir cum de inca se mai fabrica.

 

Probleme Generale Hyundai Elantra VI

  • Ai cam tot ce iti trebuie dar cam atat. Nici nu te poti plange de dotari, dar nici nu vei plange de bucurie cand vei vedea interiorul. Si nici plasticele ieftine.
  • Dupa cum am mentionat mai sus, cutia CVT nu este cea mai recomandata cutie automata posibil si chiar nu inteleg de ce au pus pe Elantra asa ceva. AR trebui sa ma iau de mana cu Razvan Fodor, ca nici el nu intelege.
  • Aerul conditionat de fapt e un astmatic care iti tuseste ocazional prin fante. Alternativ poti cobora geamul vara.
  • Suspensia vrea sa aduca o alura de masina sport, ceea ce nu e rau. Daca Hyundai Elantra VI ar fi fost o masina sport si nu o berlina ieftina care sa te duca din A in B.

 

Verdict Hyundai Elantra VI

Nu stiu cat timp se vor mai fabrica masini clasice, de moda veche, cu tehnologie veche. Hyundai Elantra VI imi aduce aminte puternic de Seat Exeo, o alta masina venita din trecut. Sigur, nu ai posibilitatea de a pune optiuni pe ea si poate ca motorul nu instiga la golaneala, dar daca vrei o masina fiabila, noua si ieftina, Hyundai Elantra VI poate fi cea mai buna solutie pentru tine. In curand disponibila si pe rafturile marilor lanturi de electrocasnice.

 

Ce motoare recomand? 1.6 MPI-ul de 123 de cai e tot ce ai deci va trebui sa te resemnezi. Nu pentru ca e un motor naspa, ci pentru ca nu ai alta optiune.