Hyundai Veloster I imi aduce aminte de un anunt pe care l-am citit intr-un ziar acum cativa ani si care spunea ca „Vand 2 dulapuri cu 3 usi”.

Daca esti in cautarea unui coupe sport de la Hyundai sau daca in general nu te poti decide daca vrei o masina cu 2 porti sau cu 4 porti si alegi calea de mijloc adica 3 usi, atunci ai Hyundai Veloster I pe care sa il incerci.

Dar totusi ar trebui sa vorbim mai mult despre Hyundai Veloster I decat ca e o masina cu 3 usi. In primul rand e una din cele mai ciudate masini din punct de vedere al platformei auto pe care o folosesti, pentru ca primul Veloster se infrateste cu Hyundai i20 si Kia Soul. Daca te uiti la toate 3 ai putea spune ca se aseamana la fel de bine ca fratii Popescu de la Fratelli. Par la fel, dar nu chiar. Cel putin Veloster cu i20, Soul fiind din alt film.

In al doilea rand a fost cea mai sport masina a lor dupa mult timp, daca nu chiar prima lor masina cu adevarat sport. Au adus foarte multe jucarii experimentale pe Hyundai Veloster I, care au avut si un revers. Pe cat de sportiva era masina si pe cat de big blana era tehnologia, pe atat de fragila era. Motiv pentru care Veloster are o imaginea in SUA la fel de buna ca mancarea de post. Sau ca Steven Seagal.

Asadar ai fi tentat sa spui ca Hyundai Veloster I a fost o idee la fel de stralucita ca aducerea lui Bobonete in juriul Romanii au Talent, daca te-ai luat dupa americani cel putin. Motorul de 2.0 Turbo pe care l-au primit ei intradevar e un motor bombastik dar nu fantastik si nici elastik. Si nici cutia automata cu dublu ambreiaj. Noi europenii in schimb am primit clasicul benzinar de 1.6 si o cutie manuala si e o masina absolut normala. E un i30 cu suspensie sport si o portiera in minus. Si vizibilitate spate in minus. Dar cam atat,

 

Motoare Hyundai Veloster I

  • 1.6 MPI si GDI de 130 si 140 cai – Diferenta dintre ele e destul de mare. Cel de 130 de cai e clasicul MPI de pe i30 si e un motor lipsit de probleme. Cel de 140 de cai e GDI asa ca mare grija la depunerile de gunoi de pe galeria de admisie. DAR cea mai mare diferenta e ca versiunea de 130 are cutie automata cu convertizor, iar cea de 140 are dublu ambreiaj.
  • 1.6 Turbo de 186 si 204 cai – Aici avem debutul motorului 1.6 T-GDI ce avea sa fie pus pana si pe Tucson sau Santa Fe. Un motor destul de fiabil, dar atentie ca poate pierde ulei pe la turbine, iar daca le ignori suficient de mult si nu schimbi garniturile, ramai fara motor.

 

Probleme Generale Hyundai Veloster I

  • Spuneam despre Cutia automata DCT care e de evitat si mai repet inca o data ca sa prinzi mesajul. Hyundai si Kia au probleme mari de fiabilitate cu aceasta cutie asa ca evita cu totul.
  • Poate ca Veloster are motoare fantastike bombastike elastikele, dar rudenia cu i20 se vede in plasticele ieftine de la interior.
  • Vizibilitatea spate si in stanga inexistenta. Trupa Fantastik poate canta „Carolina” pe plafon si eu nu as avea cea mai vaga idee. Si pentru ca tot am vorbit despre vizibilitate, am sa pun la gramada si plafonul panoramic care are tendinta de a crapa

 

Verdict Hyundai Veloster I

Daca am fi in America as spune ca e un gunoi de masina si as pleca la supermarket pentru a cumpara inca o semi-automata. Dar suntem in Europa. Mai rau, chiar in Romanistan. Iar pentru Romanistan e o masina chiar decenta, prima masina sport Hyundai dupa defunctul Coupe. Si categoric ramane o masina rara la noi pentru simplul fapt ca are 3 usi. Hyundai Veloster, pentru genu de om care nu e convins ca vrea 2 usi, 2,5 usi sau 4 usi asa ca ia 3 usi. Astept sa apara si versiunea cu 1 usa. Desi ala ar fi Seria 6, masina oficiala a oamenilor fara prieteni.

 

Ce motoare recomand? Benzinarul de 1.6 aspirat si de 130 de cai e tot ce trebuie, desi toate versiunile sunt bune. Doar sa fie cu cutie manuala.