Nu cred ca mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Mazda RX-8, una din cele mai slabe masini pe care trebuie neaparat sa le incerci macar o data in viata.

De ce e Mazda RX-8 o masina pe cat de slaba pe atat de geniala? Pentru ca un singur cuvant – Wankel. Exista 3 tipuri de zile – zile bune, zile rele si zi-le Gutza. Asa cum exista si 5 tipuri de motoare montate pe masinile noastre gen autoturisme – Otto, Diesel, Atkinson, Boxer si Wankel. Ciclul de functionare Otto e pentru benzinare, Diesel e pentru motorina, Atkinson e un mod special de functionare, tot pe benzina dar axat pe consumuri mici – sistem implementat de catre Toyota pe motoarele lor. Iar Boxer e alt motor sportiv dar ceva mai civilizat, folosit de catre Subaru.

Si apoi exista Wankel, un concept extrem de potent in motorsport dar extrem de slab in viata reala. Motoarele Wankel sunt atat de bune pentru motorsport incat au fost si interzise pentru ca Mazda rupea fashul tuturor. De fapt, Mazda RX-8 a fost si ultima masina comerciala / autoturism ce a venit cu un motor Wankel. Ideea e ca motoarele sunt mici, compacte si ajung la turatii la care cilindrii normali ar zbura prin capota. Oricum, nu voi vorbi mai mult despre motorul Wankel, dar ideea e ca sunt motoare de fuga dar sunt si de unica folosinta.

Cat despre restul masinii, Mazda RX-8 a incercat sa fenteze sistemul de doua ori. In primul rand a venit cu motorul de 1.3 Wankel ce dezvolta 190-230 de cai si te-ai gandi ca nu e rau sa ai un asa motor, din perspectiva taxelor si asigurarilor. Sigur, astazi in 20-22 nu mai impresioneaza pe nimeni pentru ca avem si noi motoare de 1.4 Turbo de 140 sau 160 de cai, dar pentru 2004 chiar era ceva socant. Dar statul s-a gandit la chestia asta si motoarele Wankel la noi sunt impozitate ca un motor conventional cu capacitate dubla, deci la 1.3 de pe Mazda RX-8 platesti ca pentru un motor de 2.6.

A doua chestie cu care Mazda a incercat sa triseze a fost ca au adaugat portierele si locurile din spate. Ma rog, jumatatile de portiere si locuri din spate. Asta pentru ca in unele tari, nu Romanistan, platesti mai mult daca masina e un coupe sport sau daca are doar 2 locuri. Asa, daca are 4 portiere si 4 locuri, e o berlina sensibila de familie. Si uite asa ai fentat niste penalizari de asigurare.

Dar de ce vorbesc despre practicalitate si costuri si nu vorbesc despre ce e vorba cu adevarat? Mazda RX-8 e ultima strigare pentru motorul Wankel, un motor fantastic ce dezvolta 230 de cai si, cel mai important, ajunge la 10.000 de turatii pe minut. Majoritatea motoarelor pe benzina se opresc pe la 6500-7000 de turatii pentru binele lor, dar RX-8 merge pana la 10.000. Tot ce s-a facut la masina asta a fost in numele motorsport. Piata de tuning, piata de piese aftermarket, editiile speciale, participarile in motorsport, RX-8 e o masina pentru cei mai dedicati dintre cei dedicati. Genul de om care traieste de la semafor la semafor. Poarta sapca intoarsa (sau are capul invers??) si sta in rondul de la Agronomie cu cafea pe capota, de obicei la 1 leu. Vorbeste doar in termeni auto. Se plange ca da mai multi bani pe masina decat pentru el / ea, dar macar are satisfactia unui RX-8. In fiecare dimineata asculta discursuri motivationale prezentate de catre Jeremy Clarkson. Nu stie cine este Harry Metcalfe.

 

Motoare Mazda RX-8

Benzina

1.3 Wankel de 192, 212, 231 si 232 cai – Am vorbit deja despre motorul asta pentru ca practic tu cumperi motorul, si primesti Mazda RX-8 ca si bonus. A da, pe langa consumul imens de ulei si de benzina si de faptul ca motorul se schimba la fiecare 80-100.000 km, motorul nu trebuie turat la rece, nu trebuie condus pe distante scurte si nu trebuie sa stea la relanti.

 

Probleme Generale Mazda RX-8

  • Ambreiajul este un alt punct slab pentru Mazda RX-8. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, ambreiajul este un punct slab pentru Mazda cu totul.
  • Suspensia fata a fost facuta din hartie igienica, cel putin la lansare. E putin probabil ca sa mai gasesti un RX-8 cu suspensia originala, dar e bine de verificat.
  • Apa se infiltreaza pe la faruri si daca ai xenoane verticale cu opturi americane si figuri paranormale, o sa coste cat jumate din masina.

Verdict Mazda RX-8

Repet, Mazda RX-8 e o masina pentru cei mai dedicati dintre cei dedicati. O masina care are nevoie de intretinere speciala si care a fost intradevar senzatie in 2004 cand a fost lansata. Dar oare in 20-22 mai are loc motorul Wankel intr-o lume cu benzinare turbo? Pana iti dai raspunsul la intrebare, eu ma duc sa mai beau un litru de ulei in cinstea RX-8-ului.

 

Ce motoare recomand? Pai oricum ai doar 1.3 Wankel asa ca orice versiune ai lua, tot aia e. Fiabilitatea chiar nu ar trebui sa te intereseze atunci cand cumperi un RX-8.