Tribeca nu era numele unui restaurant? Cine stie. In orice caz, asta vorbim despre un alt SUV obscur pe care prea putini l-au cumparat sau au auzit de el. Subaru Tribeca, cel mai ciudat SUV de care nu ai auzit niciodata.

Subaru B9, Subaru B9X, Subaru B9 Tribeca sau Subaru Tribeca. La fel ca si mine, masina asta sufera de personalitati multiple. Si pe langa acest terci psihologic, Subaru Tribeca se inrudeste vag si cu Saab 9-7X pentru ca a fost o perioada in care Subaru si Saab erau detinute de GM, iar la fel ca detinutii au fost obligati sa munceasca in folosul comunitatii, la comun. De aceea Saab trebuia sa scoata SUV-ul 9-6X care trebuia sa fie la jumatatea drumului dintre 9-7X si 9-4X iar Subaru Tribeca trebuie sa fie varianta Subaru a lui 9-6X. Practic, un fel de colaborare cum a fost Subaru Impreza si Saab 9-2X, doar ca acum Subaru copia de la Saab. 

Treaba in schimb nu a mers atat de bine, pentru ca Saab a renuntat la 9-6X cu putin timp inainte de lansarea oficiala, asa ca Subaru Tribeca a fost trimis singur in noapte, ca orice student care realizeaza la 1 noapte ca a ramas fara bere si trebuie sa iasa pana la non-stop. Construit pentru SUA si Australia, Tribeca s-a infiltrat si pe la noi prin Europa si astazi gasesti sporadic cateva anunturi.

De ce sa cumperi un Tribeca?

Buna intrebare. Dar la fel ca si Hyundai ix55, Subaru Tribeca reprezinta cuvantul „full full” pentru Subaru. Tot ce se putea pune la acel moment, tot ce aveau mai scump, au aruncat in Tribeca. Probabil singura optiune era ceva de 7 locuri, Tribeca venind standard cu 5 locuri. In rest, e definitia cuvantului „full full”. Si e foarte ciudat ca vezi o asemenea oferta de la Subaru, unde nu a ajuns inca la ei cuvantul „confort”. Sau „dotari”. Serios, daca te uiti la interiorul unui Forester si la interiorul unui Logan, nu ai vedea diferenta.

 

Motoare Subaru Tribeca

Benzina

  • 3.0 boxer de 245 cai – Cand am spus „full full”, pai ramane full full si sarakiile trebuiesc tinute departe. Asa ca avem cel mai mic motor sub forma unui 3 litri boxer, pe benzina. Si nimic mai prejos.
  • 3.6 boxer de 258 cai – Decat mai sus. Dupa 2 ani de glorie, inginerii s-au gandit ca un 3.0 de 245 de cai nu este suficient asa ca l-au marit la 3.6 si 258 de cai. Cat despre probleme am sa vorbesc aici. Probleme mari la consumul de ulei si la garnitura de chiuloasa, ca sa nu mai vorbesc despre consumul de benzina. De fapt, consumul de ulei e atat de mare incat pana si reprezentanta recomanda schimbarea lui la 5000 de km. A da, si distributia tine maxim 100.000 de km. Dar daca iti permiti un 3.6 benzina, nu au relevanta costurile de intretinere.

 

Probleme Generale Subaru Tribeca

  • Cutia automata este de tip convertizor de cuplu si in principiu e fiabila dar pot aparea probleme la solenoizi.
  • Pe langa motor, a doua problema majora este la aerul conditionat, de la compresor la motorase. Dar macar ai scaune din piele, incalzite si ventilate, deci poti trai si fara aer conditionat.
  • Probleme electrice minore cum ar fi motorasele geamurilor electrice, erori in bord care se aprind la sanchi shuste la misto. Din astea.

 

Verdict Subaru Tribeca

Categoric o masina a excesului, o masina facuta de catre americani, pentru americani. Si atunci nu trebuie sa ne intrebam de ce nu a avut succes masiv in Europa, sau succes de orice fel. Uita-te la Saab 9-7X, nici el nu o dus-o prea bine. Si nici Hyundai ix55. Sau orice masina excesiva americana in general.

 

Ce motoare recomand? Probabil doar 3.0 de 245 cai pentru ca taxe si impozite. Desi astea ar fi ultimele tale griji si cheltuieli.