Stellantis va reduce costurile de distributie pentru vehiculele noi cu 50% in Europa.

Sursa: Arover.net

Stellantis va reduce costurile de distributie ale noilor sale vehicule cu 40% pana in 2030, ajungand la o reducere totala de 50% in Europa, deoarece schimba modul in care vinde masini noi. Promisiunea a fost facuta ca parte a strategiei Dare Forward 2030 a companiei.

CEO-ul Carlos Tavares a mai spus ca producatorul auto va vinde 800.000 de masini online pana in 2024, in crestere de la 100.000 in 2021. Aceasta va creste la o treime din totalul vanzarilor pana in 2030. Numai vanzarile online in Europa ar putea creste la peste 45% din total, a spus el. „Adevarul este ca in ceea ce priveste costurile de distributie, acestea sunt foarte mari”, a adaugat Tavares, fara a oferi o cifra.

Producatorul auto este in discutii pentru a-si muta cei 15.000 de dealeri din Europa la un model de vanzare retail care sa ofere lui Stellantis mult mai mult control asupra procesului de vanzare, inclusiv stabilirea pretului de tranzactie al masinii, platit de client.

Compania a anulat toate contractele de dealeri din regiunea sa, Europa,  vara trecuta. Primele marci care vor trece la acest model vor fi unitatile de furgonete europene, alaturi de Alfa Romeo, DS Automobiles si Lancia din 2023.

Conform modelului de agentie Stellantis, producatorul auto acopera toate costurile de distributie, inclusiv costurile de inventar si de stimulente. Se estimeaza ca aceasta reprezinta aproximativ 30% din pretul de lista al unui vehicul.

Sursa: Euronews

Tavares sustine ca este in discutii in prezent cu asociatiile de dealeri europeni. „Cred ca discutiile merg foarte bine din ceea ce vad in minutele acelor intalniri”. Acesta a mai adaugat ca revizuirea retelei de distributie a fost o ,,problema regionala”, care a insemnat ca solutiile de reducere a costurilor ar putea sa nu fie aceleasi pe toate pietele sale. Este putin probabil ca abordarea europeana a „retailului” sa functioneze in SUA, unde legile stricte ale francizei de stat impiedica producatorii de automobile sa vanda direct clientilor din mare parte din tara.

Impulsul pentru mai multe vanzari online va fi sustinut de crearea unei platforme web „piata pentru clienti” care va crea o prezenta online combinata pentru toate marcile Stellantis, lansarea initiala fiind programata pentru 2024, a declarat Tavares. Site-ul de comert electronic ar recomanda produse si servicii specifice utilizatorului dictate de o inteligenta artificiala incorporata. Amploarea marcilor si serviciilor acoperite inseamna ca acesta este „ceva pe care doar o companie ca Stellantis il poate face”, a comentat acesta.

Tavares nu a subliniat cu exactitate modul in care marca va atinge reducerea globala cu 40% a costurilor de distributie, dar acopera si marketingul variabil care include stimulente pentru achizitie, care, in teorie, ar intra sub modelul de retail.

Noul model ar putea duce la scaderea taxelor dealerilor pentru vanzarea unei masini intre 4 si 5%, a declarat seful de vanzari si marketing al Stellantis pentru Europa, Maria Grazia Davino.