Primul C Max e una din masinile mele preferate, dar din pacate doar Ion Iliescu este imun la trecerea timpului, asa ca Ford C Max II a trebuit sa intre in actiune in 2010.

Dar nu ar trebui sa spun „din pacate”, pentru ca Ford C Max II chiar e o masina geniala. Si ca orice geniu, nu este o masina foarte populara. Am spus ca Ford B Max e cea mai buna masina produsa in Romania pe care nu o cumpara nimeni, iar Ford C Max II urmeaza cam acelasi trend.

Ceea ce este mare pacat avand in vedere faptul ca Ford C Max II chiar e o masina buna. Nu mai e doar un Focus bombastik elastik, ci acum vine si cu optiunea de 7 locuri ca sa fie si fantastik, fiind disponibil in versiunea Grand C Max. Am intrat pe mobile.de ca sa vad cate sunt la vanzare si in momentul in care am tras apa acestui articol erau chiar si 36 de modele la vanzare. Pe mobile.de. Lotus Elise de exemplu, are 52 de exemplare la vanzare pe mobile.de. Asta inseamna ca un Grand C Max e mai exotic decat un Lotus Elise.

Acum ar trebui sa te conving de ce sa cumperi un C Max in locul unui Lotus Elise. Pai principalul argument ar fi ca in Lotus Elise nu incapi. Nici macar Adi Minune nu incape intr-un Elise. Apoi ai argumentul practicalitatii, Ford C Max II fiind toata masina de care are nevoie o familie tanara. Ai spatiu suficient pentru tot bagajul pentru ca atunci cand ai un singur copil trebuie sa iei cu tine in concediu echivalentul ajutorului umanitar spre Ucraina. Si cred ca de asta nici nu s-a vandut C Max-ul prea bine, pentru ca genu asta de om de obicei isi cumpara Zamfira si poate chiar si Sharan, nu are loc intr-un amarat de C Max. Sau poate pentru ca masina nu a fost promovata neaparat de catre americani? Sau poate ca Ford era in mijlocul scandalurilor de fiabilitate pe atunci? Cine stie.

 

Motoare Ford C Max II

Benzina

 • 1.0 EcoBoost de 100 si 125 cai – Un motor mai dubios decat modul prin care si-au luat permis de conducere toti analfabetii, 1.0 EcoBoost e un motor de evitat in general, dar mai ales (sau maiales??) pentru Ford C Max II. Pe langa faptul ca mananca ambreiaje si volante, pe langa faptul ca ia foc, motorul asta e insuficient pentru C Max.
 • 1.5 EcoBoost de 150 de cai – Lansat in 2015 si pe Ford C Max II, 1.5 EcoBoost e in esenta versiunea cu 4 cilindri a lui 1.0 EcoBoost. Foarte bun ca si performante, mediocru ca si fiabilitate. Probleme la injectoare, depunerile de carbon pe galeria de admisie, si bobinele de inductie.
 • 1.6 MPI de 85, 105 si 125 cai – Singurul benzinar aspirat pe care l-a primit Ford C Max II si Focus III de altfel, si e singurul motor fiabil din lista. Toata lista.
 • 1.6 EcoBoost de 150 si 182 cai – Acelasi 1.6 MPI, dar cu o turbina legata. La fel, e foarte fiabil, doar ca exista o conducta pe unde trece antigelul, care e facuta din guma mestecata. La propriu mestecata. Conducta crapa, ramai fara antigel, iar motorul ia foc. Au fost destul de multe procese in SUA pe aceasta tema PENTRU CA AMERICANII SUNT ATAT DE BANANA INCAT NU STIU SA CITEASCA PE BORD CAND LI SE APRINDE MARTORUL DE ANTIGEL. SI NICI NU STIU SA CITEASCA TEMPERATURA APEI.

Diesel

 • 1.5 TDCi de 95, 105 si 120 cai – Succesorul spiritual si mecanic al vechiului 1.4 TDCI de pe Fiesta. Si stim ce inseamna asta. Injectoarele se cumpara ca in Dristor. La pachet, cu ketchup, mustar si maioneza.
 • 1.6 TDCI de 95 si 115 cai – Da, au fost probleme foarte mari cu motorul asta in trecut. Si acum sunt, dar mult mai putine. Ca orice diesel de capacitate mica, motorul asta trebuie tinut departe de oras la fel cum Andrei Duban trebuie tinut departe de microfon. Altfel vei avea probleme la injectoare, filtru de particule, volanta si tot asa.
 • 2.0 TDCI de 115, 140, 150, 163 si 170 cai – Cele de 115, 140 si 163 sunt Euro 5 si sunt motoare decente ca si fiabilitate. Cel de 150 si 170 sunt Euro 6 si sunt indecente ca si fiabilitate. Si cand spun indecente nu ma refer la stilul Eva Kent dansand lasciv, ci mai degraba Viorel Lis dansand lasciv. Iar daca te excita gandul cu Viorel Lisa dansand lasciv, e numai vina ta.

 

Probleme Generale Ford C Max II

 • Reiau discutia cutiei automate cu dublu ambreiaj Powershift. O cutie deja faimoasa in lume pentru probleme. Sincer as evita-o cu totul.
 • E un Ford deci trebuie sa vorbesc despre problemele electrice complementare. In cazul de fata avem geamurile electrice care se deschid cand au ele chef, frana de parcare electronica si in esenta tot.
 • Chederele de la portbagaj sunt facute din guma remestecata, care a mai ramas dupa ce s-a facut montajul conductei de antigel. Asadar verifica roata de rezerva, ca sa nu fie inundata.
 • Farurile de tip xenon se ard prematur iar asta este intradevar o probleme specifica pentru C Max, nu pentru tot grupul Ford in general.
 • Si pentru ca tot vorbim despre conducte sparte, trebuie sa mentionez si conductele de la compresor, care crapa si care te lasa sa arzi in flacari, ca Anna Lesko. A da, si trebuie sa mentionez si conducta de la servodirectie care poate crapa.
 • Ford C Max II are un apetit pentru anvelopele din fata la fel cum au eu apetit acum pentru o bere. De fapt cred ca am sa termin aici, am sa scriu repede un verdict si voi pleca la o bere.

 

Verdict Ford C Max II

Da, lista de probleme e destul de mare dar nu inseamna neaparat ca le vei avea pe toate. Desi, daca vorbim despre Ford, cel mai probabil le vei avea pe toate. Dar macar nu in acelasi timp. Probabil. In orice caz, un Ford C Max II cu o cutie manuala si un motor decent poate fi o masina excelenta de familie tanara. Pacat ca nu vei gasi prea multe anunturi. Am plecat la bere!

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 1.6 MPI de 125 de cai daca il poti gasi, iar pentru diesel 2.0 TDCI de 143 de cai, dar trebuie sa vorbesc si despre 1.6 TDCI de 115 cai pentru ca e de departe cel mai popular. E un motor decent, dar tine-l departe de oras.