Daca esti prea snob sau snoaba pentru un Golan ca si prima masina, atunci Mitsubishi Colt e probabil cea mai buna alegere pentru tine. Iata de ce, in articolul de astazi.

Serios acuma, daca Dacia Golan sau Sandero sunt prea ieftine pentru tine, atunci Mitsubishi Colt ar trebui sa fie a doua varianta. Chiar ma intrebam cum de nu am vidanjat pana acum despre Mitsubishi Colt, dar apoi mi-am amintit ca am scris despre Smart ForFour, masina sora, am desfacut 2 beri Neumarkt la 0,33 si m-am culcat la loc.

Atunci de ce sa iau un Colt si sa nu iau un ForFour direct?

Exact aceeasi intrebare am pus-o si in articolul despre Smart ForFour. Asa ca sa arunc microfonul si dansez la bara.

  • E mai ieftin. La propriu. Mitsubishi Colt e reteta originala si Smart ForFour trebuia sa se justifice cumva pretul superior, iar pentru asta ForFour are interiorul ceva mai calitativ si suruburile stranse ceva mai bine. Mitsubishi Colt in schimb e treaba tipica japoneza. Si in felul asta e mai ieftina cu 500 de euro, iar in plaja asta de masini 500 de euro pot face diferenta intre victorie si a-ti ridica pantalonii si a pleca in RUSINE.
  • Apoi incepe treaba cu adevarat interesanta si anume motorizarile. Daca Smart ForFour a avut o viata destul de scurta, Mitsubishi Colt a avut o cariera lustra si a avut foarte multe motoare pe care nu le vei gasi pe Smart. Iar pentru pasionatii de motorsport exista fabulosul Mitsubishi Colt Ralliart 1.5 Turbo de 150 de cai. Sigur, si Smart a avut versiunea Brabus cu acelasi 1.5 turbo dar dus la 177 de cai, dar modelul a fost disponibil la vanzare doar 5 minute, pe cand Colt Ralliart a stat din 2006 pana in 2013.

 

Toate bune si frumoase, dar majoritatea oamenilor nu vor conduce un Mitsubishi Colt pentru ca e o masina sport, ci pentru ca se vor afla la spectrul de jos, cu motoare de 6 cai frumosi. Iar aici Colt isi face treaba decent, pentru ca e o masina mica, fiabila, economa si usor de condus. Trebuie doar sa te imprietenesti cu marea de plastic din interior, pentru ca orice drum va dura mult.

 

Motoare Mitsubishi Colt

Benzina

  • 1.1 MPI de 75 cai – Un motor entry-level pentru o masina entry-level. Nu fuge, nu consuma, nu se strica. Nu te pedepseste dar nici nu te lasa sa conduci periculos. Ideal pentru plimbatul prin oras, dar cam atat. Dar poate ca atata vrei de la masina.
  • 1.3 MPI de 95 cai – Cel mai echilibrat motor de pe Mitsubishi Colt. E identic cu cel de 1.1 si cel de 1.5, dar sta la jumatatea drumului ca si costuri/performante. Si sincer nici nu cred ca ai nevoie de mai multi cai putere intr-un Colt, daca esti genul de sofer pentru care a fost creat Colt-ul.
  • 1.5 MPI de 109 cai – Da, am zis in articolul despre ForFour ca asta ar fi cel mai echilibrat motor, doar in cazul lui Colt conteaza mai mult pretul decat performantele. Sigur, nu pot refuza un 1.5 de 109 cai la fel cum nu pot refuza un bidon de Neumarkt 0,33 sau o noapte cu Viorel Lis, dar cateodata trebuie luat in considerare si pretul.
  • 1.5 Turbo de 150 cai – Te-ai gandi ca asta e doar un 1.5 MPI cu o turbina legata, si ai gresi. De fapt e legendarul 4G15, un motor vechi care a fost pus pe Mirage prin anii ’30. Fabulos motor, doar ca are probleme cu consumul de ulei, turbina, suportii motor si pompa de benzina. Merita toate problemele astea? Absolut la 2 litri. 4G15-ele are atat de multe probleme documentate pentru ca sunt atat de multe si se aproprie de Radu Beligan ca si durata de viata.

Diesel

1.5 cdi de 70 si 95 cai – Trebuia sa fie si o urma de Mercedes in masina asta, iar acea dara pare sa fie motorul diesel. In esenta e versiunea in 3 cilindri a motorului de pe B Class si A Class. Asta inseamna ca e montat invers ca Mircea Solcanu si ai acces doar la operatiunile de baza. Daca tre sa faci ceva mai complicat la motorul asta, trebuie scos afara. E atat de inghesuit incat zici ca e garsoniera de 11 mp din Cluj. Si nu e smart, pentru ca Smart e alta masina. Si vanzarile au fost in alta parte, pentru ca motorul a fost pensionat in 2008 datorita cererii inexistente. A da, trebuie sa mentionez si ca are volanta dubla, pentru ca un diesel de 70 de cai are nevoie de o volanta cu masa dubla, altfel iti va rupe picioarele de la atat cuplu.

 

Probleme Generale Mitsubishi Colt

  • Dupa cum deliram anterior, Mitsubishi Colt e o masina japoneza tipica. Iar asta inseamna ca nivelul de dotari si de calitate din interior e undeva pe acolo cu primul Golan si/sau caminul Bobocica. Dar hey, la cati bani ai dat pe el, mai conteaza?
  • Motoarele de generatie noua aka benzinarele aspirate, sunt motoare tipice japoneze. In traducere libera, se misca abia dupa 4000 de turatii pe minut. Pana atunci te simti de parca masina ta e tractata de catre Elena Matei.
  • Da, exista o cutie semi-automata si pentru Mitsubishi Colt dar mai bine ramai la o cutie manuala si pastreaza tematica unei masini ieftine si bune.

 

Verdict Mitsubishi Colt

Repet si insist, e o masina fenomenala pentru incepatori. Ieftina de cumparat, ieftina de condus, ieftina de intretinut. Sigur, nu vei impresiona pe nimeni cu un Mitsubishi Colt, dar daca esti genul de om care simte cum panica o/il strange de zona intima atunci cand vede masina si conduce mai degraba pentru ca trebuie, atunci e foarte greu sa detronezi Mitsubishi Colt.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.3 MPI de 95 de cai e tot motorul de care ai nevoie, iar pentru diesel ai doar 1.5 diesel de 95 de cai.