Lexus IS I, cea mai buna masina de care nu ai auzit niciodata si probabil ca nici nu ai vazut-o si probabil ca nici nu ai sa o vezi.

Suntem in 1998, la 9 ani de la lansarea Lexus (da, Lexus a fost fondata in 1989) si iata ca apare si Lexus IS I. Sigur, aveam Lexus LS care a fost prima masina Lexus si care a fost menita pentru a trage un sut in testiculele lui S Class si Seria 7, asa ca era doar o chestiune de timp pana ce Lexus va intra si in ringul berlinelor medii si compacte, iar Lexus IS I a fost responsabil pentru lupta cu Seria 3, C Class si Audi A4. Bine, cu A4 mai putin pentru ca inca traia ca Theo Rose in obscuritate iar C Class-ul avea nevoie de carnet de veteran al revolutiei pasoptiste pentru a fi condus, dar Lexus IS I tot a avut de furca cu Seria 3 asa ca a trebuit sa treaca la treaba.

Venea cu un 2.0 benzina de 155 de cai si nu s-a descurcat neaparat prost in Europa, dar succesul adevarat a fost in SUA unde a profitat de succesul lui Lexus LS. Doar ca la noi in Europa a avut un succes limitat pentru ca se vroia o berlina compacta sport, doar ca au facut 2 greseli mari. Prima a fost ca Lexus IS I urmarea reteta americana de masina rapida in linie dreapta dar slaba in curbe, mergand pe o suspensie confort pentru ca in SUA nu ai nevoie sa virezi prea mult oricum si nu au mai adaptat modelul european special pentru sportivitate. Sigur, tot a fost mai de succes decat C Class pentru ca acela era prea ocupat ca sa isi traga singur un sut in testicule si chiar insista, dar Lexus IS I nu a reusit cumva sa treaca de bariera lui Seria 3. Au incercat apoi in 2001 cand au introdus si un benzinar nou de 3 litri si 217 cai putere dar au comis-o din nou si au pus doar cutie automata pe el. Iarasi, face sens in SUA dar in Europa nu prea. Adica, un Lexus IS300 manual cu siguranta ar fi furat din vanzarile lui 328i dar punand doar o cutie automata au fugarit pasionatii de cai putere si motoare verticale cu figuri paranormale.

A fost nevoie in schimb de lectia asta pentru ca asa si-au stabilit si identitatea si au decis pentru a doua generatie ca sa mearga in zona de confort si lux, aducand chiar si un motor diesel. Dar primul Lexus IS? A fost un experiment care a prins in SUA si care a finantat a doua generatie, dar care in Europa ramane o prezenta rara si nu ar trebui sa te surprinda chestia asta.

 

Motoare Lexus IS I

Benzina

  • 2.0 MPI de 155 cai – Un motor simplu si de succes, motorul 1G-FE si-a demonstrat fiabilitatea in timp. Ca si puncte slabe ai bujiile (ca la orice benzinar aspirat) si pompa de apa si intinzatoarele distributiei dar pe astea se recomanda ca sa le schimbi in acelasi timp.
  • 2.0 Turbo de 185 cai – Oferit initial in 2000 ca si un kit aftermarket de catre Lexus si apoi a devenit si optiune oficiala, motorul primea un compresor de presiune joasa, 30 de cai frumosi in plus si un consum aproximativ la fel ca versiunea aspirata. Din pacate a fost pensionat de catre IS300 asa ca e o motorizare mai rara decat aparitiile la TV ale lui Naomi.
  • 3.0 MPI de 217 cai – Foarte popular printre pasionatii de tuning, pentru ca motorul asta a fost montat si pe faimoasa Toyota Supra. Mare pacat ca au montat doar o cutie automata in 5 trepte. E ca si cum ai fi paralizat la pat in Paradis. E ca si cum ai sta pe scaunul lui Capatos dar emisiunea nu s-ar tine. E ca si cum Bunica Gerghina ar castiga Pepsi pe viata dar ar suferi de ulcer.

 

Probleme Generale Lexus IS I

  • Lexus IS I mananca anvelopele fata la fel cum bea Adela Popescu sprit, datorita bucselor fata de slaba calitate. Ale lui Lexus IS I.
  • Cutia automata e ca Antonia. Gandeste normal dar e mai inceata in vorbire. As evita-o complet. Automata de pe Lexus IS. Nu Antonia.
  • Pe langa faptul ca mananca anvelope de parca maine se interzice cauciucul, Lexus IS I are si tendinta de a manca ambreiaje. Cu toate astea, primul IS este criticat pentru ca nu este o masina sport, sau cel putin nu este sportiva pe cat se prezinta.
  • Urmeaza acum si momentul complementar in care voi vorbi despre rugina masinilor japoneze din anii 2000.
  • Locurile din spate sunt inexistente. Le-au pus ca sa nu spuna ca nu sunt.

 

Verdict Lexus IS I

In SUA a fost un succes formidabil, dar in Europa au gresit pentru ca nu i-au stabilit de la inceput identitatea. I-au dat motoare sport dar suspensie pe confort si cutii automate. O masina care merge tare pe drum drept dar slaba in curbe, ceea ce e o reteta clasica americana. Dar in Europa va da gres la fel ca „Pimp my bedroom”. Si asta se vede si pe strazi, Lexus IS I fiind o prezenta rara in ziua de azi. Totusi, daca vrei o masina ridicol de fiabila si cu ceva valente sportive, clar trebuie sa incerci unul.

 

Ce motoare recomand? Benzinarul de 2.0 MPI si 155 de cai si o cutie manuala ar trebui sa fie tot ce ai nevoie.