Producatorii de automobile si furnizorii germani cauta noi modalitati de economisire a energiei, deoarece Rusia cauta plati in ruble pentru gazul sau natural.
Producatorii de automobile si furnizorii germani au declarat ca se pregatesc pentru posibilitatea ca Rusia sa intrerupa aprovizionarea cu gaz catre Europa ca urmare a conflictului din Ucraina.
Gazprom, compania energetica de stat rusa, a oferit un avertisment catre tarile care sprijina Ucraina, atunci cand a oprit livrarile de gaz catre Polonia si Bulgaria. Cele doua tari au refuzat cererea Rusiei de a plati gazul natural in ruble si nu in dolari, pozitie sustinuta de majoritatea tarilor europene. Drept urmare, contractele futures pe gaze naturale au crescut cu peste 20% miercuri.
Germania, cea mai mare economie a Europei, este dependenta in special de gazele naturale din Rusia, care a reprezentat 55% din importurile sale de gaze in 2021 si 40% in primul trimestru din 2022, potrivit Reuters.
Guvernul german si-a activat planul de urgenta energetica, cerand industriei si gospodariilor sa economiseasca energie si sa reduca utilizarea. Rationalizarea ar putea fi impusa in viitor, dupa cum a declarat ministerul economic german.
BMW a spus ca preturile la energie electrica si gaze sunt acoperite pe termen lung prin diferite mecanisme. „Continuam sa monitorizam indeaproape situatia volatila si suntem in schimburi cu autoritatile”, a spus producatorul auto.
Audi a spus ca Volkswagen Group este in contact regulat cu autoritatile, operatorii de retea si furnizorii pentru a putea evalua evolutiile ulterioare intr-un stadiu incipient si pentru a lua orice masuri necesare.
„In prezent, furnizarea de gaz pentru fabricile Volkswagen AG si pentru marcile din Germania este sigura”, a spus Audi. „Volkswagen obtine gaze naturale din reteaua interconectata germana, care poate acoperi cererea actuala a Germaniei. In consecinta, furnizarea de gaze naturale a centralelor si a centralelor electrice si cazanelor este garantata pana la noi ordine. Este la latitudinea furnizorilor sa decida din ce surse isi obtin gazul natural”, a adaugat Audi intr-un comunicat.
Robert Bosch a spus ca isi acopera 20% din necesarul de energie cu gaz, deci nu necesita cantitati foarte mari, dar unii dintre furnizorii sai o fac, in special in productia de semiconductori. Furnizorul monitorizeaza piata pentru surse de energie precum gazul si electricitatea si examineaza ce masuri de precautie trebuie sa ia in Europa pentru iarna viitoare. Bosch a declarat ca va continua sa monitorizeze evolutiile pietei si deciziile legislative.
ZF Friedrichshafen a declarat ca incearca intotdeauna sa anticipeze posibilele evolutii pentru a se pregati pentru ele in cel mai bun mod posibil, dar nu va comenta „probleme politice speculative”.
Similar Articles