Bosch va dezvolta si vinde tehnologie de electroliza pentru extragerea hidrogenului pentru industria de transport cat si pentru alte utilizari.
Bosch va investi 500 de milioane de euro pentru a dezvolta componente pentru electroliza hidrogenului, o tehnologie care promite sa accelereze adoptarea asa-numitului ,,hidrogen verde” pentru utilizarea in sectorul de transport si in alte sectoare.
Furnizorul a declarat miercuri la conferinta de presa anuala, ca spera sa inceapa productia de „stive” de electrolizor in 2025, cu estimari ca piata componentelor sa ajunga la 14 miliarde de euro pana in 2030.
Fiecare stiva este alcatuita din cateva sute de celule conectate, iar in fiecare celula electricitatea este folosita pentru a imparti apa in componentele sale de hidrogen si oxigen. In hidrogenul verde , electricitatea in acest scop este generata eolian, solar si prin alte surse regenerabile.
Thomas Pauer, vicepresedinte executiv la Bosch, care va conduce afacerea furnizorului de electrolize, a declarat ca Bosch se va baza pe expertiza sa existenta in sistemele de propulsie cu celule de combustie. Portofoliul de hidrogen al Bosch variaza de la senzori pana la module complete de celule de combustibil, iar furnizorul dezvolta celule de combustibil stationare pentru utilizare in aplicatii industriale si chiar ca puncte de incarcare pentru vehicule electrice.
Bosch si majoritatea celorlalti furnizori spun ca energia cu hidrogen va fi adoptata mai intai de piata de camioane pe distante lungi, dar Pauer a spus ca in viitor ar putea fi luate in considerare aplicatiile pentru autoturisme. Stellantis si Renault au lansat deja autoutilitare comerciale cu productie limitata, in timp ce Toyota comercializeaza masina cu hidrogen Mirai de cativa ani.
Tehnologia celulelor de combustie cu hidrogen ramane o piata de nisa in sectorul mobilitatii, din cauza costurilor si a lipsei infrastructurii de realimentare, dar companii precum Bosch si Faurecia se asteapta ca aceasta amploare si un impuls mai amplu de decarbonizare vor scadea preturile.
Reactia chimica din celulele de combustibil este facilitata de o membrana de electrolit polimeric, sau PEM, iar Bosch va folosi aceeasi tehnologie pentru stivele de electroliza.
CEO-ul Bosch, Stefan Hartung, a declarat miercuri ca razboiul din Ucraina a evidentiat urgenta dezvoltarii de noi surse de energie, inclusiv hidrogen.
„Preocuparea noastra este sa asiguram aprovizionarea cu energie, pretul petrolului si gazului ramanand la un nivel foarte ridicat”, a spus el.
„Hidrogenul verde este esential daca vrem sa facem lumea noastra neutra in amprenta de carbon. Hidrogenul poate ajuta la atenuarea incalzirii globale in fiecare sector” a adaugat Hartung.
Bosch va lucra cu parteneri pentru a combina stiva cu „module inteligente”, inclusiv electronice de putere, unitati de control si senzori, a spus Pauer.
„Nu vrem sa construim centrale de electroliza in sensul unei centrale electrice”, a spus el. „Vrem sa fim un furnizor de componente, aceasta este afacerea noastra de baza. „Suntem surprinsi de cat de puternic creste piata”, a adaugat Pauer, mentionand ca investitiile in electroliza s-au dublat in Europa in ultimii ani.
„Lumea realizeaza ca avem nevoie de o sursa de energie diferita. Nu cred ca ne putem rezolva problemele energetice fara hidrogen”.
Similar Articles