Te sperie preturile de la benzinarie si vrei sa incerci pe modul electric? Nu incapi intr-un Spring? Atunci Nissan Leaf I vine cu reteta originala de masina electrica de oras.

Pentru cei care nu stiu, Nissan Leaf I a fost chiar primul hit electric de pe piata europeana. La fel cum Golf IV a inceput isteria diesel si Prius a inceput isteria hibrida, Nissan Leaf I a fost prima masina electrica cu adevarat populara.

Si a fost un succes instant, chiar si pe atunci prin 2011 cand infrastructura de incarcare a masinilor electrice era la fel de dezvoltata ca si creierul meu de acum. Dar totusi au fost cativa taximetristi care l-au cumparat pentru ca oricum aveau de gand sa le tina cat tinea contractul si nici nu ii supara neaparat inchirierea bateriilor pentru ca oricum le deduceau pe firma. Si uite asa, ca primii oameni care s-au uitat la un stup dintr-un copac si care au zis „mmm, nenorocitii aia sigur ascund ceva bun in stupul ala” si au descoperit mierea. Sau cum a fost primul om care a inceput sa bea lapte de vaca sau de oaie.

Iar Nissan Leaf I s-a dovedit un succes, in ciuda infrastructurii limitate. Parte pentru ca a fost pentru mult timp singurul autoturismul electric care isi merita banii, si a doua partea fiind fiabilitatea. Stiu, e extrem de ciudat sa pui „Nissan” si „fiabil” in aceeasi propozitie, dar Leaf nu a avut probleme specifice si a continuat sa fie cumparat.

 

Merita in schimb sa cumperi un Leaf de prima generatie in 20-22?

Da si nu. Evident ca merita prin prisma pretului SH si prin faptul ca e o masina destul de fiabila. Partea de nu se refera la faptul ca bateriile au o durata de viata de 10 ani +/- (cel putin atat primesti garantie) si de acum cam incep sa oboseasca bateriile. Dar iarasi, daca te gandesti ca un Nissan Leaf I incepe de la 9000 euro conform mobile.de (in momentul in care am panticarit acest articol) si te mai costa undeva la 2000 de euro reconditionare celulelor bateriei, cu 11-12000 euro poti avea o masina electrica relativ noua si functionala. Ramane doar problema vesnica a autonomiei scazute ale primelor masini electrice, pentru ca asa e cu tehnologia la inceput. Nu de alta, dar prima oara nu rezisti atat de mult, cel putin asa zic lectiile de viata pe care le primim in clasa a III-a, pentru ca la 14 ani e cel mai bine sa inveti despre lucruri din astea.

 

Motoare Nissan Leaf I

Electric

Electric de 24 kWh si 30 kWh de 110 cai – Nu, nu e ca la masinile moderne, pentru ca nivelurile de echipare de pe Nissan Leaf I se refera strict la autonomie, nu difera performantele. Asadar ai o autonomie incepand de la 135 km pentru cea mai sarakie versiune , 175 km pentru versiunea de mijloc si 200 de km pentru cei mai instariti. Despre problema generala, ai ghicit, vom discuta la sectiunea de probleme generale.

 

Probleme Generale  Nissan Leaf I

  • Modele pana in 2013 nu au pompa speciala de caldura asa ca iarna va consuma mai mutla energie si o sa ai autonomie mai mica decat autonomia normala care si asa e degradata ca pub-ul Expirat.
  • Vizibilitatea fata slaba in sensul ca nu stii niciodata unde e botul cu exactitate asa ca vei conduce aproximativ la ghici. Dar pentru un sofer de Nissan experienta condusului la ghici nu e neaparat ceva nou.
  • Bateriile au garantie 5 ani si pot duce pana la 10 ani, dupa care trebuie schimbate. Primele modele au ajuns pe strazi in 2011, acum 11 ani. Nu cred ca mai trebuie sa explic mai departe pentru ca oricum nu stiu.
  • Autonomia bateriilor pentru versiuunea de 24 kWh era de 135 km atunci cand bateriile erau noi. Astazi, daca bateria inca mai are viata, te poti bucura de 70-80 km de autonomie vara si 50-60 km iarna. Totusi, e suficient pentru majoritatea oamenilor care vor o masina electrica de oras si atat.

 

Verdict Nissan Leaf I

Nu are probleme de fiabilitate dar nici nu prea mai are baterii pentru a merge mai departe. Dar totusi, daca vrei sa incepi aventura masinilor electrice dar nu vrei sa dai miliarde de euro pe o masina electrica noua, atunci Nissan Leaf I e probabil cea mai buna optiune. Doar sa te interesezi foarte bine despre costurile de schimbare a celulelor bateriei.

 

Ce motoare recomand? Oricum ai un singur motor cu baterie de 24 kWh sau 30 kWh, iar in conditiile astea recomand bateria de 24 kWh.