Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Putin impinge Germania in pragul aprovizionarii cu gaze

Industriile de productie din Germania, printre care producatorii de automobile, ar putea fi fortate sa reduca sau chiar sa inchida site-urile de productie din Germania.



Sursa: dw.com


In Germania unele cuptoare industriale functioneaza fara intrerupere de zeci de ani. Daca se racesc brusc, materialele topite se intaresc si sistemul se rupe. Acesta este genul de ingrijorare care se raspandeste in cea mai mare economie a Europei, deoarece se confrunta cu o criza energetica fara precedent.


Ceea ce a inceput ca o vaga presimtire cu privire la rezervele reduse de gaz rusesc este acum foarte real. Dupa ce presedintele Vladimir Putin a redus fluxurile de pe principala legatura cu Europa cu 60%, expertii din administratia cancelarului Olaf Scholz au elaborat in aceasta saptamana scenariile si niciunul nu a condus la rezerve suficiente pentru a trece iarna.


„Acesta a fost momentul plin de seriozitate”, a declarat vineri Klaus Mueller, care conduce regulatorul de retea din Germania, cunoscut sub numele de BNetzA, intr-un interviu pentru radio Deutschlandfunk. „Daca avem o iarna foarte, foarte rece, daca suntem neglijenti si mult prea generosi cu gazul, atunci nu va fi frumos.”


Riscurile se extind dincolo de o recesiune si o iarna de case inghetate si fabrici inchise. Timp de zeci de ani, Germania a prosperat din spatele gazului ieftin. Raspunsul la nevoile economiei in crestere de cele mai multe ori a fost o noua conducta catre Rusia.


Vor exista solutii rapide, cum ar fi revigorarea centralelor poluante pe carbune si schimbarea combustibililor in procesele industriale.


De exemplu, VW a decis sa pastreze capacitatea centralelor sale de la Wolfsburg de a functiona pe carbune. Gigantul german de masini planuise anterior sa transforme centralele electrice de la sediul sau la numai pe gaz. Insa problemele structurale se profileaza, deoarece tranzitia la energie regenerabila accesibila va dura inca ani.


Ca raspuns la perspectivele sumbre, Germania, care se bazeaza in continuare pe Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze si-a ridicat joi nivelul de amenintare la a doua cea mai mare etapa de „alarmare”.


Momentul adevarului este probabil sa vina luna viitoare cand conducta Nord Stream va fi oprita pentru intretinere programata. Germania isi face griji ca s-ar putea sa nu se mai intoarca niciodata. „Ar trebui sa mint daca as spune ca nu ma tem de asta”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, intr-un interviu acordat postului public ZDF.


Sursa: bmwblog.com


Bundesbank estimeaza ca economia Germaniei se va micsora cu peste 3% in 2023 daca aprovizionarea cu energie a Rusiei se va opri. Aceasta ar fi cea mai grava scadere in afara recesiunilor provocate de pandemia COVID-19 si de criza financiara globala.


Perspectiva este deja sumbra. Comenzile de productie la fabrici au scazut in ultimele trei luni, costurile cresc, iar increderea se prabuseste. Masurarea asteptarilor afacerilor, urmarita indeaproape de Institutul Ifo, a scazut in mod neasteptat in aceasta luna.


Deocamdata, companiile se pregatesc pentru o reducere prelungita a energiei. BASF, cel mai mare producator de produse chimice din Europa, ar putea reduce productia din cauza costului in crestere al gazului, care este folosit ca materie prima in productie si pentru a genera electricitate.


BMW poate cumpara energie electrica, mai degraba sa arda gaz in propriile centrale electrice de la fata locului. „Am putea trece o parte din productie de la gaz la petrol, daca este necesar, dar ar fi de cinci ori mai putin eficient”, a spus Hagen Pfundner, seful operatiunilor germane ale producatorului de medicamente elvetian Roche Holding.


Germania pregateste consumatorii si intreprinderile pentru vremurile grele care urmeaza.


 


Similar Articles

Munteanu Ioana
Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA