Producatorii de litiu si baterii au avertizat Uniunea Europeana ca o propunere de clasificare a metalului drept toxic pentru reproducere umana, ar putea dauna grav industriei in plina dezvoltare a vehiculelor electrice din Europa.
Materialul este o parte cheie a bateriilor vehiculelor electrice si este utilizat pe scara larga in produse farmaceutice, lubrifianti industriali si ochelari de specialitate.
O propunere luata in considerare de Comisia Europeana luna aceasta ar plasa unele substante chimice cu litiu in cea mai inalta categorie de toxine pentru reproducere, fertilitate si dezvoltare, bazata partial pe studiile umane efectuate in anii 1980 si 1990.
Acest lucru ar putea stigmatiza utilizarea materialelor si poate reduce investitiile in sectorul vehiculelor electrice, au declarat grupuri de lobby, inclusiv Eurobat, Asociatia Internationala a Litiului si Eurometaux, intr-o scrisoare deschisa adresata politicienilor.
Vehiculele electrice joaca un rol crucial in eforturile ecologice, iar producatorii de automobile precum Tesla de la Elon Musk au avertizat ca o crestere a preturilor materialelor si blocajele in lantul de aprovizionare ameninta lansarea lor.
In scrisoare, grupurile de lobby si-au exprimat ingrijorarea cu privire la ratiunea stiintifica a clasificarii, ceea ce ar putea duce la stabilirea substantelor chimice drept „substanta foarte ingrijoratoare” alaturi de toxine grav cancerigene si mutagene pe care UE doreste sa le elimine treptat prin restrictionarea utilizarii.
Acest lucru ar putea submina eforturile separate de a stimula productia interna de litiu, pe care comisia a desemnat-o drept materie prima critica in 2020. Propunerile se refera la carbonat, hidroxid si clorura de litiu.
„Daca cele trei saruri de litiu merg pe aceasta cale, ar putea avea consecinte nedorite semnificative in Uniunea Europeana, punand sub semnul intrebarii viabilitatea pe termen lung a litiului produs, rafinat, utilizat si reciclat in UE”, a declarat secretarul general al Asociatiei Internationale a Litiului, Roland Chavasse.
Clasificarea substantelor chimice drept toxine de reproducere si dezvoltarea umana ar putea impune costuri mai mari cumparatorilor si ar putea reduce marjele producatorilor, impiedicand ratiunea investitiilor ulterioare in industrie, potrivit lui Francesco Gattiglio, director pentru afaceri externe pentru UE la Albemarle.
Compania este cel mai important miner de litiu din lume si opereaza o fabrica de produse chimice pentru litiu in Langelsheim, Germania.
„Desi impactul asupra clientilor nostri de specialitate este neclar in acest moment, nu anticipam inchiderea fabricii noastre din Langelsheim. Cu siguranta, clasificarea ar avea un impact negativ asupra posibilitatii de a infiinta fabrici de conversie a litiului in Europa”, a spus Gattiglio.
Similar Articles