Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Kia Cee’d ED ( 2007 – 2012 )

Kia Cee’d ED a fost prima masina coreeana proiectata in Europa, pentru Europa, impreuna cu sora aproape geamana Hyundai i30. Si uite de ce a fost un succes fabulos la noi in Europa, chiar si in 2022.



Pana sa vina astea doua masini, Kia Cee’d ED si Hyundai i30, prezenta coreenilor pe piata auto din Europa era la fel de subtire ca prezenta studentilor la cursurile facultative. Aveam Tucson si Sportage ca si prezenta si cam atat. Mai erau Terracan si Galloper dar alea erau in filmul lor, pentru publicul lor, si mai era ocazionalul Sonata dar cam atat. Incepuse putin valul cu Hyundai Accident, care a fost o masina cinstita si cumparata de catre cei care vroiau altceva decat un Logan dar nu cu mult mai scump. Un fel de Logan+, daca imi permiti. Si apoi au venit Kia Cee’d si Hyundai i30.


Chiar daca sunt identice, nu inteleg de ce primul Cee’d a prins mai bine la public decat primul i30, iar la degeneratia urmatoare s-au inversat rolurile. Dar iarasi, exista Trabant Fan Club sau oameni care rad sincer la Divertis, deci nu ar trebui sa judec, ci ar trebui sa-mi dau cu parerea in continuare ca un roman adevarat ce sunt. Sau sa ascult niste Mary J Blige vs Funkstar De Luxe. Si nu, nu pentru ca a fost vreo masina funk si nu a revolutionat nimic Kia Cee’d ED, ci doar a adus coreenii la acelasi nivel cu europenii. Cel putin ca si design si motoare, mai aveau de lucrat si la interioare si ii ajungeau si chiar ii si depaseau, cum aveau sa faca generatiile ce aveau sa vie.


 



Motoare Kia Cee’d ED


Benzina



  • 1.4 MPI de 90 si 109 cai – Cel mai popular benzinar de pe Kia Cee’d ED si sincer nu ai nevoie de mai mult. Sigur, consuma cat un 2.0 si suna ca un tractor si unele te anunta ca se pregatesc de pensionare printr-o bataie demna de Gheboasa vs Zanni. Per total e simplu, fiabil si rezistent la abuz ca Zanni.

  • 1.6 MPI de 122 si 128 cai – Fratele mai mare al lui 1.4 MPI, cu aceleasi probleme si cu ceva putere. Si atunci de ce sa il cumperi? Pentru ca putere si pentru ca ai disponibila si o cutie automata in 4 trepte, cu convertizor, adica fiabila.

  • 2.0 MPI de 143 cai – Mai vechi decat astea doua benzinare de mai sus, dar si mai rar. E un echipament agricol adaptat pentru un autoturism, asa ca il poti cumpara cu incredere.


 


Diesel



  • 1.6 CRDi de  90, 115 si 128 cai – Un fel de 1.9 TDI coreean, doar ca are si tehnologie common-rail. De fapt, ar fi un fel de 1.9 Multijet coreean. Sau un alt motor simplu si fiabil, care e montat pentru a-si face treaba. E ca o ciorba de cartofi. Isi face treaba in mod decent si eroic, dar cam atat. In afara de filtrul de particule care se infunda mai ceva decat cariera lui TJ Miles, nu ai emotii.

  • 2.0 CRDi de 140 cai – Montat pe orice, de la Sonata la Sportage, motorul asta a fost disponibil doar pe versiunea break a lui Kia Cee’d ED. Personal as lua dieselul de 1.6 pentru ca asta de 2.0 e ceva mai scump la intretinere, mai ales pe partea de compresoare verticale si filtre orizontale cu volante americane si injectoare paranormale.


 


 



Probleme Generale Kia Cee’d ED



  • Am sa incep cu cea mai faimoasa si anume bordul. Mai exact faptul ca bordul se dezlipeste, incepand de la baza parbrizului. Asta se intampla cand masina sta ca si mine, prea mult timp cu ochii in soare. Bordul se dezlipeste incet incet pana vei fi obligat(a) ca sa il lipesti sau ca sa il schimbi. In rest, cu exceptia bordului, e aceeasi masa de plastice ieftine si gri cu care ne-au obisnuit coreenii.

  • Motoarele tremura ca Dragnea in zilele lui de glorie prin tribunale, iar asta se datoreaza suportilor motor care nu suporta munca. Problema este ca pentru a-i schimba, trebuie scos cadrul motorului cu totul si asta o sa te rupa la manopera mai ceva decat filmele pentru adulti de prima mana.

  • Unele modele mai de Doamne Ajuta au si tehnologie Start/Stop. Tehnologie care e buna in teorie si slim-fit in Romanistan.

  • Jantele de 16 si 17 nu sunt prietene cu KIa Cee’d ED si nici cu Hyundai i30. Asa ca singurul motiv pentru a monta jante pe 17 si anvelope sport este nevoia de a-ti satisface fetishurile sado-masochiste.

  • Aerul conditionat este echivalentul lui Viorel Lis tusind printr-un batz asa ca obisnuieste-te cu ideea, mai ales la drum lung.


 


 



Verdict Kia Cee’d ED


Am mai zis-o in articolul despre i30 si am sa repet. Kia Cee’d ED e un Golf coreean mai ieftin calitativ dar mai fiabil si mai butucanos. Eu tot nu inteleg de ce Cee’d s-a vandut mult mai puternic decat primul i30, dar macar e bine de stiut ca ai de unde sa alegi. Iar daca esti in cautarea unei compacte clasice, cu 4 porti si un haion, care sa fie decent de fiabil si care sa se incadreze in 3000-3500 euro buget, atunci e usor de inteles de ce Cee’d a fost si este o masina best-buy. Pentru ca este o masina onesta de familie. Nu va impresiona pe nimeni faptul ca ai un Cee’d din prima generatie, dar nici nu te vor judeca oamenii. Dar daca te uiti la asa ceva, sunt sanse mari ca sa fii la varsta la care nu-ti mai pasa de ce zic altii.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.4 MPI de 109 cai, iar pentru dizal 1.6 CRDi de 115 cai. Pentru ca e o masina onesta si cinstita.


Scrie un raspuns
  • Dragon

    2023-07-30 11:42:38

    Nu știu ce ai cu ceed, nu e butucănos, AC e mai ok decât la multe alte foarte laudate mașini, modelul diesel 116 CP trage foarte bine , încălzire în scaune , oglinda retrovizoare heliomată portbagaj foarte ok pentru clasa ei, raport preț calitate foarte bun din punctul meu de vedere, da dacă țara e plina de modele nemțești alea e cel mai bune,nespa?

  • Dragon

    2023-07-30 11:42:38

    Nu știu ce ai cu ceed, nu e butucănos, AC e mai ok decât la multe alte foarte laudate mașini, modelul diesel 116 CP trage foarte bine , încălzire în scaune , oglinda retrovizoare heliomată portbagaj foarte ok pentru clasa ei, raport preț calitate foarte bun din punctul meu de vedere, da dacă țara e plina de modele nemțești alea e cel mai bune,nespa?

  • Zarax

    2023-01-13 13:05:43

    Pentru ca Ceed arata mult mai bine…

  • Zarax

    2023-01-13 13:05:43

    Pentru ca Ceed arata mult mai bine…


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA