Hyundai Kona I a intrat peste industria auto la fel de violent cum a intrat Garda de Fier peste Nicolae Iorga. Iar daca esti nascut dupa 2000 si habar nu ai cine este Garda de Fier si nici Nicolae Iorga, atunci Hyundai Kona a intrat peste industria auto la fel de violent cum a intrat Tzanca Uraganu in industria muzicala. Hyundai Kona – Tzanca Uraganu a lumii auto.
Suntem prin 2015 si toata lumea construieste iarasi masini compacte de oras, pentru ca inca ne reveneam din criza din 2008 si a trebuit sa renuntam la tractoarele cu motoare verticale si figuri paranormale cu opturi americane si instalatii e-germane. Dar tot pe atunci au venit niste producatori si s-au gandit ca perioada SUV-urilor a fost foarte profitabila si au vazut si succesul lui Qashqai, asa ca au inceput sa puna la vanzare un nou gen muzical – cross-overul de mici dimensiuni. Audi Q3, BMW X2, Mercedes GLA si tot asa. A doua varianta era sa faca o masina normala sa para a cross-over, vezi Sandero Stepway sau Fiesta Cross.
Si apoi avem grupul Hyundai – Kia. Deja faceau ravagii cu i30, Cee’d, Sportage si ix35 pentru ca in sfarsit erau masini proiectate in Europa, pentru Europa. Nu mai erau simple masini de spalat pe roti, cinstite, ieftine, oneste si atat. Asa ca s-a tinut o sedinta in alianta coreeana si au lansat primul lor cross-over de talie mica – Hyundai Kona I. Iar Kia, pentru ca asiaticii au invatat de la VW cum sta cu canibalizarea interna, au luat piata de mai de jos, Kia Stonic si Kia Picanto X Line.
Si uite asa, la fel ca si Tzanca Uraganu, Hyundai Kona I a venit si a facut ravagii, efectiv peste noapte. Arata bine, venea cu strictul necesar pentru a fi considerata masina si, poate cel mai important, venea si cu niste preturi care se bateau cu Loganul. Desigur, a venit criza si a venit si inflatia, dar la inceput Kona era una din cele mai bune masini pe care le puteai cumpara, ban-pe-ban. Plus ca Hyundai juca agresiv pe atunci si venea cu niste discounturi demne de Ford si uite asa puteai pleca cu propriul tau aproape-cross-over cu doar 13-14.000 euro. Imi aduce aminte de Lexus LS, alta masina buna care a jucat agresiv la pret si si-a cimentat prezenta pe piata auto. Doar ca aceasta strategie de pret avea sa il muste de fund pe Kona mai rau decat Dumitru Sosoaca a muscat-o pe reporterita italiana. Tot de fund. Probabil. Cred. Sper.
Motoare Hyundai Kona I
Benzina
- 1.0 Turbo de 120 cai – Motorul de baza pentru Kona si singurul motor relevant sa fiu sincer. Motoarele mai mari sunt 1.mult mai scumpe si 2.nu ai nevoie de mai multa putere. Un motor excelent, fara probleme notabile si care are suficienta putere pentru a deplasa o familie de tineri. Nu, nu vei rupe asfaltul cu asa ceva dar daca esti genul de om care se uita la Kona, probabil ca nici nu te intereseaza sa rupi asfaltul.
- 1.6 Turbo de 177 si 195 cai – Cel mai delicios motor care nu era pus intr-o editie speciala, acest 1.6 Turbo a debutat pe Veloster si a ajuns pe Tucson III, dupa care a fost montat si pe Kona pentru ca la Hyundai mereu este disponibil la vanzare un motor pentru saraci si unul pentru instariti. La fel ca si pe Veloster, sunt probleme la distributie si la turbina care pierde ulei pe la garnituri, dar per total e un motor fiabil, mai ales pentru ceea ce ofera.
- 2.0 MPI de 150 cai – Din pacate acest 2.0 GDI nu se adreseaza pietelor din Europa ci mai degraba acolo unde normele de poluare au caracter informativ decat legislativ. In afara de distributie, bujii si bobine de inductie, nu ai ce sa ii reprosezi motorului asta, decat ca nu a vrut sa mai stea printre noi. Mare pacat.
- 2.0 Turbo de 280 cai – Rezervat exclusiv pentru Hyundai Kona N. Care este versiunea sport a versiunii cross-over a lui Hyundai i30. Sunt la fel de confuz ca atunci cand am ascultat pentru prima oara UrFavxBoyfriend X GoldSoul – Curious Characters. La fel ca si varul 2.0 Turbo de la VW, pregateste bidoanele de ulei si garniturile pentru turbina.
Diesel
1.6 CRDi de 136 cai – Ultima strigare, ultima plimbare. Grabiti pasul ca sa nu pierdeti vasul. Cel putin pentru dieselul de la Hyundai, pentru ca acest 1.6 diesel s-a pensionat definitiv prin 2020 si de acolo era diesel a apus, 15 ani mai tarziu decat moda pantalonilor de gen MC Hammer. Nu are probleme specifice, doar ca trebuie tinut departe de oras, altfel va fi strangulat de emisii.
Hybrid
1.6 Hybrid de 141 cai – S-a incercat experimentul cu motoarele de pe Tucson si Sportage si s-a adus motorul de 1.6 Hybrid si pe Kona. Din pacate s-au transferat si problemele, cea mai notabila fiind cureaua de transmisie de la motorul hibrid, care cedeaza la fiecare plecare de pe loc. Dar macar are cutia automata cu 6 trepte, cu convertizor de cuplu.
Electric
Standard Range de 136 cai – In brosuri se spune ca ar avea autonomie de pana la 290 km cu un plin, ceea ce inseamna ca esti undeva la jumatatea centrului. Pretul e atractiv dar atat, asta nu e Kona-ul electric care ne-a luat pe sus pe toti.
Extended Range de 204 cai – Asta in schimb, da. Cu o autonomie declarata de 482 km si cu autonomia reala de 350-400 km, acest Kona Electric a devenit rapid una din cele mai de succes masini electrice la ora actuala. Si stiu ca vei comenta ca e prea putin, dar trebuie sa stii ca de la Mall-ul din Piatra Neamt si pana la AFI Cotroceni sunt 370 km +/-, deci cu un plin ar trebui sa poti ajunge acolo. Intrebarea este daca poti face drumul asta talpa, fara oprire, fara pauza, pauza in care ai putea pune masina la incarcat. Aaaa? Rusine Dinu Patriciu!!!
Probleme Generale Hyundai Kona I
- Daca ti se pare ca Hyundai Kona I e un I30 mai ingramadit si mai inalt, atunci sa stii ca nu ai baut destul si ai dreptate. Spatiul interior limitat este una din principalele probleme pentru Kona.
- Plasticele de interior fiind a doua problema principala. E un cross-over entry-level, relativ accesibil. Si, ca si in cazul Dacia, pretul ala redus trebuie sa se reflecte undeva. Dar macar la un Hyundai de 14000 euro nu te vei enerva ca scartaie bordul, spre deosebire de un C Class de 40.000 euro.
- Inainte de buba mare, trecem repede si pe partea mecanica si vine momentul complementar in care trebuie sa vorbesc despre cutia automata 7DCT cu dublu ambreiaj si 7 viteze. Trebuie evitata pentru ca are probleme si chiar a fost si retrasa din productie o vreme. Ce vrei in schimb este cutia automata 6AT cu convertizor de cuplu si 6 trepte, care nu are probleme.
- Si, ca un cosmetician care regreta minutele care urmeaza, voi ataca si eu buba cea mare. Hyundai a jucat puternic la partea de discounturi in Romanistan, am avut si programul Rabla si uite asa Kona s-a cumparat la bax. Doar ca la revanzare se vand cu pretul intreg, eventual cel din afara unde nu au fost promotii Hyundai. Si uite asa de multe ori o Kona second-hand e mai scumpa decat una noua.
Verdict Hyundai Kona I
Hyundai Kona I a doborat concurenta si a lasat-o in ceata. Un cross-over compact, executat corect. Motoare mici, masina fiabila, consum mic, pret de achizitie relativ mic, multe promotii de la producator. Un fel de Ford Puma, doar ca fiabil. Pentru ca si Ford Puma a abordat la fel situatia si uita-te, e plina tara de Kona si Puma. Si de asta merita sa cumperi si tu unul. Daca incapi in el.
Ce motoare recomand? Sincer, mai mult de 1.0 T-GDI de 120 de cai nu ai nevoie. Dar e si dieselul de 1.6 decent, daca il mai gasesti.
Lasă un răspuns