Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Hyundai Kona I ( 2017 – 2022 )

Hyundai Kona I a intrat peste industria auto la fel de violent cum a intrat Garda de Fier peste Nicolae Iorga. Iar daca esti nascut dupa 2000 si habar nu ai cine este Garda de Fier si nici Nicolae Iorga, atunci Hyundai Kona a intrat peste industria auto la fel de violent cum a intrat Tzanca Uraganu in industria muzicala. Hyundai Kona – Tzanca Uraganu a lumii auto.



Suntem prin 2015 si toata lumea construieste iarasi masini compacte de oras, pentru ca inca ne reveneam din criza din 2008 si a trebuit sa renuntam la tractoarele cu motoare verticale si figuri paranormale cu opturi americane si instalatii e-germane. Dar tot pe atunci au venit niste producatori si s-au gandit ca perioada SUV-urilor a fost foarte profitabila si au vazut si succesul lui Qashqai, asa ca au inceput sa puna la vanzare un nou gen muzical – cross-overul de mici dimensiuni. Audi Q3, BMW X2, Mercedes GLA si tot asa. A doua varianta era sa faca o masina normala sa para a cross-over, vezi Sandero Stepway sau Fiesta Cross.


Si apoi avem grupul Hyundai – Kia. Deja faceau ravagii cu i30, Cee’d, Sportage si ix35 pentru ca in sfarsit erau masini proiectate in Europa, pentru Europa. Nu mai erau simple masini de spalat pe roti, cinstite, ieftine, oneste si atat. Asa ca s-a tinut o sedinta in alianta coreeana si au lansat primul lor cross-over de talie mica – Hyundai Kona I. Iar Kia, pentru ca asiaticii au invatat de la VW cum sta cu canibalizarea interna, au luat piata de mai de jos, Kia Stonic si Kia Picanto X Line.


Si uite asa, la fel ca si Tzanca Uraganu, Hyundai Kona I a venit si a facut ravagii, efectiv peste noapte. Arata bine, venea cu strictul necesar pentru a fi considerata masina si, poate cel mai important, venea si cu niste preturi care se bateau cu Loganul. Desigur, a venit criza si a venit si inflatia, dar la inceput Kona era una din cele mai bune masini pe care le puteai cumpara, ban-pe-ban. Plus ca Hyundai juca agresiv pe atunci si venea cu niste discounturi demne de Ford si uite asa puteai pleca cu propriul tau aproape-cross-over cu doar 13-14.000 euro. Imi aduce aminte de Lexus LS, alta masina buna care a jucat agresiv la pret si si-a cimentat prezenta pe piata auto. Doar ca aceasta strategie de pret avea sa il muste de fund pe Kona mai rau decat Dumitru Sosoaca a muscat-o pe reporterita italiana. Tot de fund. Probabil. Cred. Sper.


 



Motoare Hyundai Kona I


Benzina



  • 1.0 Turbo de 120 cai – Motorul de baza pentru Kona si singurul motor relevant sa fiu sincer. Motoarele mai mari sunt 1.mult mai scumpe si 2.nu ai nevoie de mai multa putere. Un motor excelent, fara probleme notabile si care are suficienta putere pentru a deplasa o familie de tineri. Nu, nu vei rupe asfaltul cu asa ceva dar daca esti genul de om care se uita la Kona, probabil ca nici nu te intereseaza sa rupi asfaltul.

  • 1.6 Turbo de 177 si 195 cai – Cel mai delicios motor care nu era pus intr-o editie speciala, acest 1.6 Turbo a debutat pe Veloster si a ajuns pe Tucson III, dupa care a fost montat si pe Kona pentru ca la Hyundai mereu este disponibil la vanzare un motor pentru saraci si unul pentru instariti. La fel ca si pe Veloster, sunt probleme la distributie si la turbina care pierde ulei pe la garnituri, dar per total e un motor fiabil, mai ales pentru ceea ce ofera.

  • 2.0 MPI de 150 cai – Din pacate acest 2.0 GDI nu se adreseaza pietelor din Europa ci mai degraba acolo unde normele de poluare au caracter informativ decat legislativ. In afara de distributie, bujii si bobine de inductie, nu ai ce sa ii reprosezi motorului asta, decat ca nu a vrut sa mai stea printre noi. Mare pacat.

  • 2.0 Turbo de 280 cai – Rezervat exclusiv pentru Hyundai Kona N. Care este versiunea sport a versiunii cross-over a lui Hyundai i30. Sunt la fel de confuz ca atunci cand am ascultat pentru prima oara UrFavxBoyfriend X GoldSoul – Curious Characters. La fel ca si varul 2.0 Turbo de la VW, pregateste bidoanele de ulei si garniturile pentru turbina.


Diesel


1.6 CRDi de 136 cai – Ultima strigare, ultima plimbare. Grabiti pasul ca sa nu pierdeti vasul. Cel putin pentru dieselul de la Hyundai, pentru ca acest 1.6 diesel s-a pensionat definitiv prin 2020 si de acolo era diesel a apus, 15 ani mai tarziu decat moda pantalonilor de gen MC Hammer. Nu are probleme specifice, doar ca trebuie tinut departe de oras, altfel va fi strangulat de emisii.


Hybrid


1.6 Hybrid de 141 cai – S-a incercat experimentul cu motoarele de pe Tucson si Sportage si s-a adus motorul de 1.6 Hybrid si pe Kona. Din pacate s-au transferat si problemele, cea mai notabila fiind cureaua de transmisie de la motorul hibrid, care cedeaza la fiecare plecare de pe loc. Dar macar are cutia automata cu 6 trepte, cu convertizor de cuplu. 


Electric


Standard Range de 136 cai – In brosuri se spune ca ar avea autonomie de pana la 290 km cu un plin, ceea ce inseamna ca esti undeva la jumatatea centrului. Pretul e atractiv dar atat, asta nu e Kona-ul electric care ne-a luat pe sus pe toti.


Extended Range de 204 cai – Asta in schimb, da. Cu o autonomie declarata de 482 km si cu autonomia reala de 350-400 km, acest Kona Electric a devenit rapid una din cele mai de succes masini electrice la ora actuala. Si stiu ca vei comenta ca e prea putin, dar trebuie sa stii ca de la Mall-ul din Piatra Neamt si pana la AFI Cotroceni sunt 370 km +/-, deci cu un plin ar trebui sa poti ajunge acolo. Intrebarea este daca poti face drumul asta talpa, fara oprire, fara pauza, pauza in care ai putea pune masina la incarcat. Aaaa? Rusine Dinu Patriciu!!!



Probleme Generale Hyundai Kona I



  • Daca ti se pare ca Hyundai Kona I e un I30 mai ingramadit si mai inalt, atunci sa stii ca nu ai baut destul si ai dreptate. Spatiul interior limitat este una din principalele probleme pentru Kona.

  • Plasticele de interior fiind a doua problema principala. E un cross-over entry-level, relativ accesibil. Si, ca si in cazul Dacia, pretul ala redus trebuie sa se reflecte undeva. Dar macar la un Hyundai de 14000 euro nu te vei enerva ca scartaie bordul, spre deosebire de un C Class de 40.000 euro.

  • Inainte de buba mare, trecem repede si pe partea mecanica si vine momentul complementar in care trebuie sa vorbesc despre cutia automata 7DCT cu dublu ambreiaj si 7 viteze. Trebuie evitata pentru ca are probleme si chiar a fost si retrasa din productie o vreme. Ce vrei in schimb este cutia automata 6AT cu convertizor de cuplu si 6 trepte, care nu are probleme.

  • Si, ca un cosmetician care regreta minutele care urmeaza, voi ataca si eu buba cea mare. Hyundai a jucat puternic la partea de discounturi in Romanistan, am avut si programul Rabla si uite asa Kona s-a cumparat la bax. Doar ca la revanzare se vand cu pretul intreg, eventual cel din afara unde nu au fost promotii Hyundai. Si uite asa de multe ori o Kona second-hand e mai scumpa decat una noua.


 



 


Verdict Hyundai Kona I


Hyundai Kona I a doborat concurenta si a lasat-o in ceata. Un cross-over compact, executat corect. Motoare mici, masina fiabila, consum mic, pret de achizitie relativ mic, multe promotii de la producator. Un fel de Ford Puma, doar ca fiabil. Pentru ca si Ford Puma a abordat la fel situatia si uita-te, e plina tara de Kona si Puma. Si de asta merita sa cumperi si tu unul. Daca incapi in el.


Ce motoare recomand? Sincer, mai mult de 1.0 T-GDI de 120 de cai nu ai nevoie. Dar e si dieselul de 1.6 decent, daca il mai gasesti.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-07-23 20:24:45

    Buna Adina, Sunt atat de ieftine pentru ca dupa 4 ani este posibil ca bateria sa fie destul de descarcata si va trebui sa te pregatesti in 2-3 ani de schimbarea bateriilor si discutam de sume de 5 cifre, in euro. Plus dezavantajele pe care le aduce o masina electrica. Ca si regula generala, daca o masina e prea ieftina ca sa fie adevarat, in general sunt probleme undeva. Personal, in zona ta de buget, m-as uita la Mazda CX-3 benzina automat, Suzuki Vitara / SX4 Cross benzina automat, Remault Captur dupa 2017, Audi Q3 dupa 2015, Renault Kadjar 1.3 TCe dupa 2017, Mitsubishi Eclipe Cross 1.5 benzina. Succes!

  • Adina

    2024-07-22 11:57:21

    Salut! Ce parere ai de Kona electric? vad foarte multe anunturi cu Kona electrice din afara , vechime maxim 4 ani si pretul undeva la 16-17500 eur. mi se par prea ieftine..ce parere ai? Eu am nevoie de o masina automata pentru drumuri urbane si extra urbane, de dus copilul la gradinita si alte activitati- deci nu drumuri foarte lungi.Merci 🙂

  • Filip Bodi

    2024-05-03 02:35:26

    Te urmăresc de vreo 2 ani și îmi place mult cum scrii pe segmente, pentru că am o gândire ordonată și aplecare naturală spre simetrie. Citesc articolele tale și de plictiseală, de plăcere, și la mașini care nu m-ar interesa. Îmi place că ai o “cultură” destul de holistică, știind atât lucruri vechi cât și noi. Mi-am dat seama de asta, evident, pentru că și eu sunt la fel(în anumite puncte) și observăm pe cei ca noi:) Dar Îți recomand să te informezi și să citești istorie reală. Garda de fier nu a intrat peste Iorga:) unele din cele mai mari valuri de minciuni din istoria noastră. Puțini înțeleg. Sper să o faci și tu. Gândește ce în spate, te privește personal și pe tine și pe noi toți.

  • Filip Bodi

    2024-05-03 02:35:26

    Te urmăresc de vreo 2 ani și îmi place mult cum scrii pe segmente, pentru că am o gândire ordonată și aplecare naturală spre simetrie. Citesc articolele tale și de plictiseală, de plăcere, și la mașini care nu m-ar interesa. Îmi place că ai o “cultură” destul de holistică, știind atât lucruri vechi cât și noi. Mi-am dat seama de asta, evident, pentru că și eu sunt la fel(în anumite puncte) și observăm pe cei ca noi:) Dar Îți recomand să te informezi și să citești istorie reală. Garda de fier nu a intrat peste Iorga:) unele din cele mai mari valuri de minciuni din istoria noastră. Puțini înțeleg. Sper să o faci și tu. Gândește ce în spate, te privește personal și pe tine și pe noi toți.

  • Marian

    2024-04-02 12:37:31

    Am achiziționat un Hyundai Kona în data de 21 iulie 2021, l am folosit pentru deplasări în oraș, în prezent are 29000 km. Totul bine și frumos pana azi când am fost sa schimb anvelopele de vara ( cele cu care a venit echipata masina), și să constat cu stupoare ca nu mai sunt utilizabile, prezentând un fel de tăieturi pe calea de rulare. Din cei 29000 de km, consider ca a rulat cu cele de vara jumătate din nr.de km. Am fost la cei de la reprezentanta Hyundai din Galați și mi s a spus ca e posibil sa fi avut vreun defect de fabricație și ca sunt consumabile, deci nu întra la garanție. Pai nene dar când eu am achiziționat masina nu am fost informat ca vine echipata cu anvelope de unica folosință și este inadmisibil ca după un nr atât de mic de km sa nu le mai pot folosi.!

  • Marian

    2024-04-02 12:37:31

    Am achiziționat un Hyundai Kona în data de 21 iulie 2021, l am folosit pentru deplasări în oraș, în prezent are 29000 km. Totul bine și frumos pana azi când am fost sa schimb anvelopele de vara ( cele cu care a venit echipata masina), și să constat cu stupoare ca nu mai sunt utilizabile, prezentând un fel de tăieturi pe calea de rulare. Din cei 29000 de km, consider ca a rulat cu cele de vara jumătate din nr.de km. Am fost la cei de la reprezentanta Hyundai din Galați și mi s a spus ca e posibil sa fi avut vreun defect de fabricație și ca sunt consumabile, deci nu întra la garanție. Pai nene dar când eu am achiziționat masina nu am fost informat ca vine echipata cu anvelope de unica folosință și este inadmisibil ca după un nr atât de mic de km sa nu le mai pot folosi.!

  • AproapeMasini

    2023-10-25 10:50:47

    Buna Alina, Acei mecanici sunt blocati in 2002 si nu au auzit de tehnologie noua. Ia-l cu incredere, daca se prezinta bine la verificarea mecanica. Singurul minus la motorizarea asta este cutia de viteze automata pe care as evita-o. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-10-25 10:50:47

    Buna Alina, Acei mecanici sunt blocati in 2002 si nu au auzit de tehnologie noua. Ia-l cu incredere, daca se prezinta bine la verificarea mecanica. Singurul minus la motorizarea asta este cutia de viteze automata pe care as evita-o. Succes!

  • Alina1995

    2023-10-25 08:07:16

    Salut! As vrea sa cumpăr o Kona (sh) 1.0T -GDI 2WD Highway benzina (2019), însă toți mecanicii pe care ii întreb îmi spun sa evit motorul în 3 pistoane pt ca nu e fiabil și se chinuie la drum lung. Ce însemna asta? E adevărată chestiunea aceasta? Ma interesează masina pt. oras si doua sau trei drumuri săptămânale de 50-60 km (serviciul meu mai impune și naveta de doua ori pe sapt). Mulțumesc pt eventualul răspuns!

  • Alina1995

    2023-10-25 08:07:16

    Salut! As vrea sa cumpăr o Kona (sh) 1.0T -GDI 2WD Highway benzina (2019), însă toți mecanicii pe care ii întreb îmi spun sa evit motorul în 3 pistoane pt ca nu e fiabil și se chinuie la drum lung. Ce însemna asta? E adevărată chestiunea aceasta? Ma interesează masina pt. oras si doua sau trei drumuri săptămânale de 50-60 km (serviciul meu mai impune și naveta de doua ori pe sapt). Mulțumesc pt eventualul răspuns!

  • AproapeMasini

    2023-09-22 12:54:40

    Buna Iulia, Daca nu ai probleme cu consumul de ulei si probleme specifice de pe Hibrid, atunci e ok. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-09-22 12:54:40

    Buna Iulia, Daca nu ai probleme cu consumul de ulei si probleme specifice de pe Hibrid, atunci e ok. Succes!

  • Iulia

    2023-09-22 12:31:59

    Buna , ce parere ai de Kona 1.6 GDI Select Hybrid. Este sh din 2022 39800km. Multumesc!

  • Iulia

    2023-09-22 12:31:59

    Buna , ce parere ai de Kona 1.6 GDI Select Hybrid. Este sh din 2022 39800km. Multumesc!

  • AproapeMasini

    2023-09-01 09:52:54

    Salutare Valerica, Decenta, recomand doar sa fie cu cutie manuala. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-09-01 09:52:54

    Salutare Valerica, Decenta, recomand doar sa fie cu cutie manuala. Succes!

  • Sachelarie Valerica

    2023-08-30 14:37:25

    Salut,ce parere ai de o Kona (sh) 1.0T -GDI 2WD Highway benzina 2020,pentru oras si o data pe an concediu?Multumesc anticipat!

  • Sachelarie Valerica

    2023-08-30 14:37:25

    Salut,ce parere ai de o Kona (sh) 1.0T -GDI 2WD Highway benzina 2020,pentru oras si o data pe an concediu?Multumesc anticipat!

  • Ionut

    2023-08-19 19:01:53

    Îți mulțumesc!

  • Ionut

    2023-08-19 19:01:53

    Îți mulțumesc!

  • AproapeMasini

    2023-08-19 09:54:03

    Salutare Ionut, In cazul asta Nissan Qashqai manual. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-08-19 09:54:03

    Salutare Ionut, In cazul asta Nissan Qashqai manual. Succes!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA