Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Porsche si Ferrari evidentiaza e-combustibilii in centrul dezbaterilor UE

Producatorii de automobile Porsche si Ferrari cauta o excludere pentru combustibilii electronici sintetici din interzicerea planificata a UE pentru 2035 asupra noilor vehicule cu motor cu ardere interna.



Sursa: bloomberg.com


Desi apartin unui segment restrans al industriei auto, statutul Porsche si Ferrari de producatori auto emblematici a fost suficient pentru a determina guvernele lor sa conteste planul UE saptamana trecuta, cu doar cateva zile inainte de un vot programat.


Un vot final asupra interdictiei ICE din 2035 urma sa aiba loc pe 7 martie, dar a fost amanat pe un termen nelimitat pe fondul temerilor ca Germania s-ar putea abtine, ceea ce ar contrazice  regulamentul.


Comisia Europeana, Germania si Italia, care se opun interdictiei, vor purta discutii in saptamanile urmatoare cu privire la modul de integrare a tehnologiei e-combustibil in propunerile Comisiei.


Dar eforturile de a incetini legislatia UE intr-o etapa atat de tarzie au starnit anumite critici in industria auto. Cu producatorii care investesc miliarde pentru a aduce masini electrice pe piata, multi nu doresc o distragere a atentiei de la o alternativa potentiala costisitoare.


„Acum l-as numi aproape jalnic”, a spus Thomas Ingenlath, CEO al brandului de lux Polestar, intr-un interviu. „Industria si politicienii ar trebui, in sfarsit, sa dea acel semnal foarte clar despre calea de urmat”.


In timp ce majoritatea producatorilor de automobile investesc zeci de miliarde in schimbarea EV, Porsche a investit si intr-o fabrica de e-combustibil in Chile, partial pentru ca producatorul nu intentioneaza sa-si produca masina sport 911 cu o optiune electrica.


Operarea vehiculelor cu motoare cu ardere intr-un mod neutru din punct de vedere climatic ar putea ajuta, de asemenea, la accelerarea decarbonizarii sectorului transporturilor, potrivit unui purtator de cuvant Porsche.


Ferrari a spus ca este in cautare de combustibili alternativi pentru a continua sa produca masini cu motoare cu combustie.


Sustinatorii e-combustibililor spun ca acestia sunt in esenta energie electrica regenerabila care a fost transformata intr-un combustibil lichid.


Sursa: bloomberg.com


Pentru a face acest lucru, oamenii de stiinta combina dioxidul de carbon captat cu hidrogenul care a fost divizat din apa intr-un proces alimentat de energie regenerabila, creand un combustibil sintetic de hidrocarburi. Cand sunt arse intr-un motor cu ardere, e-combustibilii creeaza dioxid de carbon. Dar, din moment ce a fost facut din CO2 captat anterior, ei sustin ca este neutru din punct de vedere climatic.


In timp ce producatorii de automobile precum Mercedes-Benz si BMW au echipe care lucreaza la o noua generatie de motoare cu combustie, care sa respecte reglementarile Euro-7 privind emisiile care vor intra in vigoare in 2025, nu exista planuri sau finantare pentru o generatie dincolo de aceasta.


Exista putine exceptii de la noile reguli UE, dar statele membre si parlamentul au convenit anterior ca producatorii de nisa, inclusiv Lamborghini, care produc un numar mic de vehicule vor primi o intarziere de 1 an in ceea ce priveste obiectivele de emisii.


In Germania, e-combustibilii fac parte dintr-un impuls mai amplu de dezvoltare a combustibililor lichizi si solizi care stocheaza energie regenerabila, dar nu sunt baterii statice.


Ferrari a declarat ca programul sau de inovare se va concentra nu numai pe tranzitia electrica, ci si pe combustibilii electronici, lubrifiantii si lichidele de racire, „care ne-ar permite sa reducem emisiile, continuand sa folosim motoare cu ardere interna care ne pastreaza mostenirea”.


Sursa: ilgiornale.it


Opinia lui Ferrari are ecou in politica germana, unde liderii partidului pro-business FDP au fost motorul din spatele opozitiei la interzicerea motoarelor cu ardere.


Lindner si ministrul transporturilor FDP Volker Wissing, care a amenintat Germania saptamana aceasta in blocarea legislatiei  UE,  folosesc opinii puternice din tara. Aproximativ trei sferturi dintre germani doresc ca urmatoarea lor masina sa aiba un motor cu ardere, conform unui sondaj din noiembrie 2022 realizat de Nordlight Research.


„Este contradictoriu cand Comisia UE solicita obiective ridicate de protectie a climei, pe de o parte, dar, pe de alta parte, face mai dificila atingerea acestor obiective printr-o reglementare prea ambitioasa”, a spus Wissing.


Similar Articles

Vanzarile trimestriale BMW si Mercedes scad

Vanzarile trimestriale BMW si Mercedes scad

10 October 2024 In „D'ale Șoselei”
VW prezinta SUV-ul Tayron cu 7 locuri

VW prezinta SUV-ul Tayron cu 7 locuri

09 October 2024 In „D'ale Șoselei”
Munteanu Ioana
Scrie un raspuns