Opt tari ale Uniunii Europene, inclusiv Franta si Italia, au cerut blocului sa renunte la limitele planificate de emisii Euro 7, declarand ca acestea sunt prea ambitioase si nerealiste pentru ca producatorii de automobile sa le atinga.

Sursa: transportenvironment.org

Tarile au spus ca limitele mai stricte pentru poluanti ar putea devia investitiile cruciale necesare pentru a atinge obiectivul UE de a interzice efectiv vehiculele noi cu motor cu combustie dupa 2035.

Tarile au spus ca limitele mai stricte pentru poluanti, inclusiv oxizi de azot si monoxid de carbon, ar putea devia investitiile cruciale necesare pentru atingerea obiectivului UE de a interzice efectiv noile vehicule cu motor cu combustie dupa 2035.

Intr-o lucrare comuna, trimisa celorlalti membri ai UE, cele opt tari au declarat ca partile Euro 7 care acopera limitele emisiilor din conductele de esapament ar trebui sa fie eliminate in intregime.

„Ne opunem oricaror noi reguli privind emisiile de gaze de evacuare (inclusiv noi cerinte de testare sau noi limite de emisie) pentru masini si camionete”, spun tarile in documentul, care a fost semnat de Franta, Italia, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.

Lucrarea vine pe fondul semnelor tot mai mari ca tarile UE au atins saturarea reglementarilor privind normele de mediu, in urma unei ramuri de legi menite sa puna blocul pe calea neutralitatii climatice pana in 2050.

Regulamentul Euro 7 urmareste sa inaspreasca regulile cu privire la alti poluanti decat CO2, cum ar fi monoxidul de carbon si oxizii de azot. Regulile urmaresc, de asemenea, sa abordeze particulele de la frane si anvelope.

Abordarea emisiilor de la masini a fost deosebit de dificila. Regulile UE de interzicere efectiva a motorului cu ardere in masinile noi din 2035 au fost amanate cu cateva saptamani dupa o forta de ultima ora a Germaniei de a asigura cote pentru asa-zisii e-combustibili. Ingrijorarea este ca trecerea la electricitate ar putea duce la pierderi de mii de locuri de munca in sector.

Germania nu a fost semnatara a documentului non-document, in ciuda faptului ca ministrul Transporturilor, Volker Wissing, si-a exprimat anterior rezerve.

Sursa: euractiv.com

Regulile Euro 7 care vor stabili standarde pentru ceea ce va fi ultima generatie de motoare cu ardere  urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2025. Cele opt tari spun ca este prea devreme si sustin ca termenele de livrare sunt de cel putin trei ani de la in momentul adoptarii pachetului.

Atat parlamentul, cat si statele membre negociaza in prezent propriile pozitii inainte de a incepe discutiile dintre cele doua parti.

Directori din domeniul auto, inclusiv Carlos Tavares, CEO al Stellantis, au sustinut ca ultimii pasi in reducerea emisiilor de CO2 din masini reprezinta sarcini inutile pentru industrie si vor incetini trecerea sectorului catre electrificare. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a mai spus ca ar trebui sa existe o pauza in reglementarea climatica a UE.