Cine s-ar fi gandit ca in 2014 coreenii vor veni in Europa si vor trage un sut in testicule marilor producatori, fix acolo unde ii doare – masinile mici, ieftine, de oras. Dar uite ca s-a intamplat, in momentul in care Hyundai I20 II a aterizat cu o velocitate comparabila cu viteza cu care pumnul Prodancei a zburat catre fata lui Dan Alexa. Calculati presiunea aplicata, luand in considerare suprafata fetei lui Dan Alexa si faptul ca vom ignora factori externi precum rezistenta aerului.
De fapt cred ca ar trebui sa reformulez putin ecuatia si nu ma refer la problema de fizica, nici la Prodanca si Alexa, ci ma refer la partea de producator coreean. Dupa succesul nebun din 2012 a lui i30, coreenii si-au dat seama ca daca vor sa concureze cu producatorii europeni atunci trebuie sa lanseze masini europene. Asa ca Hyundai i20 II a fost de asemenea proiectata, ansamblata si testata in Germanezia si lansata apoi international.
Sigur, e construit pe aceeasi platforma cu Kia Rio si Kia Stonic, dar se vede clar ca Hyundai si Kia si-au facut o strategie clara a masinilor si au invatat din greseala celor de la VW care a lansat aceeasi masina de 3 ori timp de multi ani (Skoda – Volkswagen – Seat) si in timp au ajuns sa se canibalizeze intre ele, pentru ca de ce sa cumpar un Golf cand pot cumpara o Octavia care e mai mare si mai ieftina, chiar daca e mai saracacioasa?
Ideea este ca Hyundai i20 II a fost construit puternic pentru piata europeana si a fost vanduta si in India, pe cand Kia Rio s-a ocupat de planul international al lucrurilor. Kia Rio a fost proiectata de exemplu in California si a folosit tehnologie mai veche dar mai fiabila si implicit mai accesibila si potrivita in afara UE, unde pretentiile auto sunt mai mici atata timp cat pretul este suficient de bun.
Asa ca Hyundai i20 a trebuit sa duca greul luptei in UE si sa deschida portile si pentru Kia Rio si sa pregateasca drumul pentru Stonic. O misiune dificila in conditiile in care trebuia sa se ia de gat cu Ford Fiesta, VW Polo, Skoda Fabia, Seat Ibiza, Opel Corsa, Peugeot 208, Dacia Sandero, Renault Clio, Citroen C3 si restul producatorilor non-europeni gen Suzuki Swift sau Toyota Yaris. S-a adus un nou aspect, un nou concept, o noua frizura, s-a renuntat la cutia automata cu convertizor de cuplu in 4 rapoarte si au adus cutii automate la standarde europene, au tras de el si l-au lungit, au adus primul motor turbo benzina si au renovat complet interiorul. Toate astea combinate cu vestita garantie de 7 ani si preturi cu care s-a plasat confortabil intre Corsa si Polo. Mai scump decat Sandero dar mai ieftin decat 208 iar cuvantul de baza a fost „utilitatea”. E o masina care se simte foarte practica si care arata cel mai bine in culoarea alb electrocasnic. Poate ca in 2023 a revenit culoarea alb si e in voga, dar sa arati bine in 2014 in culoarea alb electrocasnic este ca si cum ti-ar sta bine in salopeta standard de la Uzinele 23 August.
Benzina
Diesel
Hyundai i20 II a luat pe sus piata masinilor supermini si le-a tras un sut in testicule rivalilor. Si a fost o masina simpla, relativ ieftina si utila si butucanoasa. Iulia Albu probabil ca nu i-ar da vreun premiu pentru stil, dar Dragos Bucur cu siguranta ar aprecia cat de utila e si cat de putine drumuri iti trebuie ca sa cari materialele necesare construirii unui vis la cheie.
Ce motoare recomand? Pentru benzina nu ma pot decide intre 1.25 de 75 cai si 1.2 de 84 cai, la fel cum nici la diesel nu ma pot decide intre 1.1 CRDi si 1.4 CRDi. Cred ca am sa beau niste Babanu ca sa prind curaj si sa decid.
Similar Articles