Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Toyota Camry XV30 ( 2001 – 2006 )

In mod normal am tendinta de a numerota generatiile, dar in cazul lui Toyota Camry XV30 am sa las direct numele tehnic al generatiei. Toyota Camry, cea mai internationala masina despre care romanii si majoritatea europenilor nu au auzit.



Dar pe care o pot cumpara. Dap, exista suficiente Toyota Camry XV30 la vanzare pe siteurile internationale si chiar si la noi poti gasi cateva exemplare. In orice caz, e foarte greu sa nu fi auzit de numele asta, dar este posibil. Toyota Camry XV30 – Cristi Minculescu al lumii auto. Pentru ca e o legenda care a facut foarte mult zgomot dar despre care multa lume nu mai stie nimic in ziua de azi. Apropo, stiti care e micul dejun preferat al lui Cristi Minculescu? Dooooo oooooo. Si cu niste sunculiiiiiiiiiiiii…


Construit pe aceeasi platforma cu Lexus ES si Lexus RX, Toyota Camry XV30 era un fel de Seria 5 de la Toyota, doar ca mai practic, mai curat si mai usor, cu asa un ajutor. Serios acuma, Toyota Camry era cat un Seria 5 si avea doar motoare pe benzina si in principal se putea lua de gat cu Seria 5, dar doar in linie dreapta. Pentru ca Toyota Camry XV30 a fost proiectata pentru America, Canada, Australia si alte tari unde se merge doar inainte, ca inainte era mai bine. Curbele sunt dusmanul de moarte al masinilor americane, iar Camry are o influenta puternica americana.



Si atunci ce a cautat in Europa? Practic, Camry a trait ceva timp prin Europa dar spaniolii de la Toyota s-au gandit ca poate e prea mare si ca un model ceva mai mic s-ar vinde mai bine. Si uite asa a aparut Toyota Avensis, care a inlocuit Camry si brusc a devenit cea mai mare berlina a lor la acel timp. Experimentul intre timp a esuat, Avensis a fost pensionat si Camry a revenit miraculos si acrobatic pentru a ocupa tronul berlinelor, un tron pentru care nu se mai bate efectiv nimeni in ziua de azi.


Dar revenind la aceasta generatie de Camry, pot spune ca e o masina de tip burger american. E cu de toate. Ai motoare in 4 cilindri sau 6 cilindri, ai cutii manuale sau automate, ai tractiune fata sau integrala. Ai ABS, airbag-uri frontale standard si laterale de tip cortina optionale. Suspensie MacPherson pe fata si semi-intedependenta si plina de bani pe spate. Si practic aveau nevoie de atatea configuratii pentru ca masina asta s-a vandut efectiv peste tot. Si efectiv milioane. Doar in SUA se vindeau 400-450.000 de Camry anual. Si inca se vinde pe banda rulanta, chiar daca in numere mai mici pentru ca berlina este mai depasita moral decat mine si estetic decat Viorel Lis.


 



Motoare Toyota Camry XV30



  • 2.0 1AZ-FE de 144 cai – Motorul de 2 litri si 4 cilindri e o antichitate cu care suntem familiarizati, pentru ca a fost folosit si la modele din Europa, cum ar fi Rav4.

  • 2.4 2AZ-FE de 157 cai – Singurul motor nou lansat din grila de program si singurul cu probleme in esenta. Poate avea probleme cu camasile pistoanelor care se pot rupe, dar e mult de tras pana in punctul ala. Problema principala in schimb este ca daca la restul motoarelor problema consumului de ulei e o chestiune de „daca”, la 2.4 2AZ-FE e doar o chestiune de „cand” si nu exista remediu.

  • 3.0 1MZ-FE de 192 si 210 – Un alt motor indestructibil care poate avea doar probleme cu sistemul VVT-i si tarziu in viata poate consuma de ulei, dar per total motorul asta e ca Selly – Tank.

  • 3.3 3MZ-FE de 225 cai – Nu a fost disponibil pe primul RX, dar a fost disponibil pe a doua generatie RX doar ca in versiune hibrida si nu o pot recomanda. Dar aici ai motorul aspirat si motorul de baza pentru americani, un motor excelent dar care nu cred ca isi justifica existenta in lumea noastra supra-impozitata.


 



Probleme Generale Toyota Camry XV30



  • Cutia automata in 4 viteze este de evitat. Ceea ce nu este o problema, pentru ca ai si cutiile automate in 5 trepte. Si o cutie manuala pentru saraci.

  • Greu cu piesele. Dar nu cred ca te surprinde asta, avand in vedere ca e o masina mai obscura decat trupa Urma. Dar macar ai o consolare ca ce se strica se strica rar. Dar scump. Ca momentele intime cu Nikita. Rar da’ bine.

  • Am mentionat deja asta dar am sa o spun din nou. E o masina americana – rapida in linie dreapta, slaba in curbe. Si nici suspensia de barca nu o ajuta prea mult, pentru ca e mai fragila decat te-ai astepta.

  • Aerul conditionat poate da aer prea rece si te poti criogena si te poti transforma in Captain America si vei avea si tu 500 de ani, pentru ca trebuie sa ai 500 de ani ca sa conduci o Toyota de genu asta..

  • Nu o lasa in soare pentru ca se poate topi bordul. Putin probabil sa se intample la noi in Romanistan, dar in tarile foarte incinse se poate intampla. S-a intamplat in SUA. S-a intamplat in Australia. Se poate intampla si in Pata Rat.



Verdict Toyota Camry XV30


Daca vrei o masina pe care sa o lasi zestre dar nu incapi in Avensis, atunci Toyota Camry XV30 e solutia. Daca ai un fetish american, iti spun ca e foarte greu sa gasesti ceva mai american de atat, in Europa. Pentru ca noi avem in minte Mustang, Hummer, Wrangler si Commander atunci cand ne gandim la o masina americana. Dar Toyota Camry XV30 s-a vandut mai bine decat toate astea la un loc. Si are doar motoare americane, pentru barbati adevarati. Si un 2.0 in 4 cilindri pentru copii. Un monument al fiabilitatii dar si al excesului. Este ca si cum l-ai vedea pe Bogdan Croitoru patron de ferma ecologica si sustenabila.


 


Ce motoare recomand? Simplu. 2.0 benzina de 145 cai daca nu ai bani si 3.0 de 210 cai daca esti barbat adevarat.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-06-14 21:19:17

    Salutare Octavian, Toate vor aparea la timpul lor. Cat despre Dacia de obicei scriu cand modelul e la final de viata si nu se vor mai adauga motoare noi, iar la Dacia momentan e miscare multa pe zona asta. In fiecare an se scot si se adauga alte motoare. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-06-14 21:19:17

    Salutare Octavian, Toate vor aparea la timpul lor. Cat despre Dacia de obicei scriu cand modelul e la final de viata si nu se vor mai adauga motoare noi, iar la Dacia momentan e miscare multa pe zona asta. In fiecare an se scot si se adauga alte motoare. Succes!

  • Octavian

    2023-06-14 18:16:35

    Poti face despre masinile din urmatoarele momente : Fiat Albea , Ford Ka 3 , Reanult Laguna 1 , Mazda MX-5 NB/NC , Opel Cascada , Porsche Macan , Honda Civic 7 , Daewoo Cielo , Audi TT mk3 , Audi A5 B9 , Bmw X2 , Kia Niro 1 , Volkswagen Sharan 2 si Dacia 1310 ( nu prea am mai vazut articole cu Dacia de la tn ).

  • Octavian

    2023-06-14 18:16:35

    Poti face despre masinile din urmatoarele momente : Fiat Albea , Ford Ka 3 , Reanult Laguna 1 , Mazda MX-5 NB/NC , Opel Cascada , Porsche Macan , Honda Civic 7 , Daewoo Cielo , Audi TT mk3 , Audi A5 B9 , Bmw X2 , Kia Niro 1 , Volkswagen Sharan 2 si Dacia 1310 ( nu prea am mai vazut articole cu Dacia de la tn ).


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA