Disponibilitatea redusa a modelelor in timpul crizei aprovizionarii a ajutat producatorii de automobile sa transforme modul in care vand masini si incurajarea de vanzari directe.
Criza aprovizionarii cu piese din 2022 si inceputul lui 2023 i-a ajutat pe producatorii de automobile, inclusiv Mercedes-Benz, care au facut deja schimbarea agentiei pe piete selectate, deoarece a existat mai multa cerere de masini decat disponibilitate.
„Lectiile invatate sunt limitate atunci cand oferta este restrictionata”, a declarat Steve Young, seful companiei de consultanta pentru retail auto ICDP.
Lipsa de masini noi a insemnat ca majoritatea producatorilor auto au putut sa-si vanda vehiculele la pretul de lista sau aproape de pretul de lista, care este un obiectiv cheie al modelului cu pret fix.
Revenirea aprovizionarii va fi un test crucial. „Nu am invatat cel mai important lucru: au acumulat producatorii abilitatile de a intelege si de a stimula cererea de retail pentru a oferi volumele planificate?” a comentatYoung.
Producatorii de automobile trec la modelul de vanzari directe, ca raspuns la succesul noilor metode de vanzare retail initiate de companii precum Tesla, care nu a adoptat modelul en-gros, ci vindea direct consumatorilor din propriile magazine.
Cu toate acestea, crearea de noi metode nu este intotdeauna usoara, a declarat Mathias Holst, director financiar la Lynk & CO.
Marca detinuta de Geely s-a concentrat pe abonamentul flexibil si acum vinde 60% din SUV-urile compacte hybrid plug-in in acest fel. Dar a trebuit sa se adapteze. „Am venit cu cateva idei indraznete pe hartie, dar s-a dovedit ca am proiectat o multime de lucruri care nu erau scalabile”.
Producatorii de automobile mai consacrati vor trebui, de asemenea, sa invete lectii din industria retailului pe masura ce preiau afacerea de vanzare a masinilor.
„Nu s-au gandit cum sa stimuleze cererea. Ei cred ca se va intampla cumva”, a spus Young de la ICDP. Young a citat Mercedes din Marea Britanie, care a trecut la modelul de agentie la inceputul anului si a inceput sa plateasca comerciantii retail pentru a comercializa masini la nivel local.
„Nu este nimic in neregula cu asta. Dealerii stiu cum sa genereze vanzari, asa ca de ce sa nu le dai bani sa iasa si sa o faca? Daca cineva stie cum sa faca asta, este dealer”, a spus acesta.
Dealerii au abilitatile digitale pentru a urmari clientii potentiali de vanzari, indiferent daca clientii se apropie de dealer fizic sau online.
Semler Gruppen, un grup de dealeri danez, a migrat la un singur sistem de gestionare a dealer-ului online, precum si la un singur sistem de gestionare a retinerii clientilor (CRM) pentru a urmari potentialii clienti.
Intre timp, Toyota a declarat ca este pregatita sa treaca la modelul agentiei dupa ce a rezistat mai mult decat rivalii. „Marjele de distributie si modelele existente, fara indoiala, nu sunt sustenabile”, a declarat Matt Harrison , Chief Operating Officer Toyota Europe.
Necesitatea de a economisi bani pe masura ce compania trece sa vanda mai multe modele electrice a impins Toyota sa se uite la vanzarile directe.
„Sunt reticent sa spun ca suntem fani ai modelului de agentie, vrem sa ne protejam valorile puternice si parteneriatele puternice cu retailerii dar cred ca in ceea ce priveste structurile de marja si modelul lor de afaceri, va arata foarte diferit in viitor”, a spus Harrison. „Banuiesc ca ne indreptam partial catre modelul agentiei”.
Toyota a folosit deja vanzarile directe pentru hybridele plug-in si bZ4X complet electric, a spus el.
Hyundai ramane dedicat modelului angro in Europa, a declarat Michael Cole, seful marcii pentru Europa.
„Agentia poate lucra pe piata potrivita si in circumstantele potrivite, dar pentru Hyundai avem contracte de dealeri, nu de agentie”, a spus Cole.
Hyundai emite noi contracte de dealeri in acest moment, pastrand sistemul actual de vanzar, a adaugat acesta.
Similar Articles
26 June 2023
sfat achizitie , achizitie , toyota , stiri , stiri auto , aproape masini , probleme , UE , SUA