Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Intarzierea interzicerii combustibililor fosili din Marea Britanie, atrage furia producatorilor

Planul propus de Marea Britanie de a respinge pana in 2035 o cerinta ca producatorii de automobile sa vanda doar masini cu emisii zero i-a infuriat pe producatorii de automobile ingrijorati de investitiile si lanturile lor de aprovizionare.



Sursa: carmagazine.co.uk


Decizia Marii Britanii de a amana interzicerea vanzarilor de masini noi pe baza de combustibili fosili poate insemna o mica diferenta in ritmul trecerii la vehiculele electrice, chiar daca vestea a atras furia producatorilor de automobile ingrijorati de lanturile de aprovizionare si de incertitudine a investitiilor.


Prim-ministrul din Marea Britanie Rishi Sunak, a declarat ca amanarea de cinci ani pana in 2035 nu este politica si este despre „a face ceea ce este bine pentru tara”. In urma dezbaterii polarizate cu privire la taxele de emisii pentru vehiculele mai vechi si mai poluante, el a spus ca incearca sa ii ajute pe cei afectati de criza costului vietii si care nu isi pot permite vehicule electrice scumpe.


Cu toate acestea, analistii din industrie au spus ca Sunak a subminat investitiile mai ales intr-un moment in care companiile britanice lupta pentru a atrage investitori pe o piata relativ mica, taiata din Uniunea Europeana dupa Brexit.


Anuntata in 2020, interdictia din 2030 a fost promovata de Boris Johnson, prim-ministrul la acea vreme, ca o modalitate de a stabili conducerea britanica a vehiculelor electrice la nivel mondial. Obiectivul Regatului Unit a fost inaintea interdictiei din 2035 in Uniunea Europeana, unde sunt vandute majoritatea masinilor fabricate in Marea Britanie.


„Ar fi trebuit sa fim in 2035 din Ziua 1, dar s-a mutat pentru ca a devenit parte a unei dezbateri politice”, a declarat Philip Nothard, director de strategie si perspectiva in Marea Britanie la compania de servicii de dealer auto Cox Automotive.


In propunerea initiala a guvernului, conform unui mandat de vehicule cu emisii zero (ZEV) privind numarul de vehicule electrice care trebuie sa vanda producatorii de automobile, 80% dintre masinile noi vandute in Marea Britanie ar fi complet electrice pana in 2030 ,cu hibrizii cu emisii scazute permise pana in 2035.


Conform noului mandat, pe care guvernul l-ar putea face public inca de saptamana aceasta, tinta de 80% electrica pentru 2030 ar trebui sa ramana, restul de 20% un amestec de modele pe baza de combustibili fosili si hybrid pana in 2035.


In timp ce unii producatori de automobile s-au plans, Jaguar Land Rover a spus: „Asteptam cu nerabdare siguranta pe care o va aduce Mandatul ZEV”.


In 2022, aproximativ 1,6 milioane de masini noi au fost vandute in Marea Britanie, doar 2% din vanzarile globale, ceea ce inseamna ca tara are un impact redus asupra cifrelor generale. Dar este a doua cea mai mare piata din Europa.


Sursa: motorsportmagazine.com


Producatorii mondiali de masini au pariat deja foarte mult pe electrice, partial pentru ca este prea scump sa produci masini cu motor cu combustie, investind in acelasi timp mult in vehicule electrice.


Intarzierea Marii Britanii „nu va face o mare diferenta”, a declarat Andy Leyland, directorul general al Supply Chain Insights. „Automobilele vechi trebuie sa fie complet electrice pentru a putea concura din punct de vedere al costurilor cu Tesla si producatorii chinezi”.


Saptamana trecuta, Volvo Cars a declarat ca va inceta sa produca modele diesel la inceputul lui 2024, ca parte a planurilor de a deveni toate electrice pana in 2030. Atat Stellantis, cat si Ford s-au angajat sa devina 100% electrice in Europa pana in 2030.


Rezultatul va fi o selectie redusa de modele de combustibili fosili.


Adrian Keen, CEO-ul InstaVolt, o companie publica britanica de incarcatoare pentru vehicule electrice, InstaVolt, opereaza 1.250 de incarcatoare si pe masura ce preturile vehiculelor electrice scad, se asteapta ca doritorii sa le cumpere in continuare. Deci, planurile InstaVolt pentru 10.000 de incarcatoare pana in 2030 raman neschimbate. „Pentru noi, este o afacere ca de obicei”, a spus Keen.


Dar Andy Palmer, fostul CEO al Aston Martin, a interpretat intarzierea drept cel mai recent semn ca guvernul Regatului Unit nu are un plan pe termen lung.


„In Marea Britanie, nu exista nicio strategie industriala, nicio intentie de strategie industriala si nicio dorinta de strategie industriala”, a spus Palmer.


Intre timp, Marea Britanie se confrunta cu o problema de „reguli” care se confrunta cu acordul sau comercial Brexit, care ar putea insemna tarife de 10% impuse vehiculelor electrice intre Marea Britanie si UE in 2024, un acord pe care UE arata putin interes sa il schimbe.


„Intarzierea Regatului Unit (interzicerea combustibililor fosili) nu este un semn bun in ceea ce priveste stabilitatea, dar s-au aliniat la reglementarile UE”, a declarat Denis Schemoul, directorul de prognoza pentru vehicule europene la S&P Global Mobility.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA