Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Grandland I ( 2017 – prezent )

Opel Grandland I, pentru barbatii adevarati care vor mult, bun si francez. Daca ar fi o mancare, ar fi o bagheta cu dublu cheeseburger. Daca ar fi o persoana, ar fi Cabral – arata dur si american la exterior, dar la interior e ca un francez. Hashtag no homo.



Din toata familia asta, Opel Grandland I e cel mai utilitar, cel mai ieftin si cel mai anost dintre toate. Dar asta se explica pentru ca design-ul pentru Grandland a fost conceput de catre americanii de la General Motors in 2012, cam pe vremea cand francezii au preluat Opel. Si asa s-au gandit francezii ca e pacat sa pui surub acolo unde merge legat cu sarma si daca tot e design-ul complet sa il foloseasca la lansare si sa il frantzuzeze odata cu faceliftul din 2021.


Cat de mare e familia?


Tragem aer in chept si incepem. Peugeot 3008, Peugeot 5008, Opel Grandland, Citroen C5 AirCross si DS7 Crossback. Si asta l-a ajutat enorm pe Grandland, pentru ca a trecut clasa cu grupul si s-a descurcat de minune, cam la fel cum a facut si C4 AirCross. Opel Grandland I a primit toata tehnologia noilor parinti francezi si a pastrat aspectul american, ceea ce l-a ajutat atat la aspect cat mai ales la pret. Iar asta l-a transformat treptat treptat din normal in obsedat, la stanga femei, te uiti fara sa vrei, la dreapta femei, pe toate sa le iei. Stai, nu asta. Iar situatia asta l-a facut pe Grandland I sa fie un succes pentru Opel, fiind unul din cele mai vandute masini ale producatorului.


 


Opel Grandland I rear aproapemasini


De ce sa cumperi un Grandland si nu altceva din familie?



  • Dupa cum am spus si in introducere, Opel Grandland I e cel mai ieftin din toata familia, chiar si decat Peugeot 3008 cu care e comparabil in dimensiuni. Sigur, la banii astia primesti un benzinar sau un diesel entry-level, cutie manuala si o poza cu Benone Sinulescu, dar pentru 13-14,000 euro (cat valoreaza in momentul in care am delirat acest articol) poti cumpara un cross-over de clasa medie, din 2018-2019. Iar asta il pune pe Opel Grandland in zona zoster, alaturi de Vitara si Duster si sincer e o masina comparabila cu astea doua ieftineli din lumea cross-over.

  • In al doilea rand – TREI SUTE DE CAI SI TRACTIUNE INTEGRALA. Bine, doar pe motorizarea hibrida, dar e singurul din familie care vine cu 300 de cai si tractiune integrala, in afara de DS7 Crossback-ul de vita nobila. Ceea ce e cel putin amuzant, ca au pus cel mai scump hibrid doar pe cea mai scumpa si pe cea mai ieftina masina din familie, nimic pentru clasa de mijloc. Este ca si cum in aeroport la loja VIP ai primi doar pe cei cu card VIP si pe cei de la clasa economy, iar pe restul de la business ii tii pe afara.


 


Care e diferenta dintre Grandland si Grandland X?


Nici una. Initial s-a numit Opel Grandland X, iar in 2021 cand a venit faceliftul s-au decis sa renunte la X si a ramas doar Opel Grandland, fara factorul X.


Si-a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran?


Nu vom sti niciodata.


 


Opel Grandland I front side aproapemasini


Motoare Opel Grandland I


Benzina



  • 1.2 Turbo EB2DTS de 130 cai  – Motorul de baza si singurul motor pe benzina pe care il vei gasi in mod realistic prin anunturi, asa ca m-as uita la el cu aceeasi intensitate cu care se uita Tribunul la Ancuta Carcu, pentru ca motorul asta poate avea probleme la distributie, consumul de ulei si faptul ca are nevoie de benzina de calitate. Valabil in special pentru primele modele.

  • 1.6 Turbo EP6FDT de 180 cai – Da, e acelasi 1.6 Turbo denumit afectuos „Micul Print” si care a facut haos pe la Mini, Peugeot, Citroen si peste tot pe unde a mers pentru ca distributia pleca la plimbare prea des. Dar pe cine mint aici, in momentul in care am delirat acest articol era efectiv un singur Grandland 1.6 Turbo la vanzare pe autovit. Unul. Atat. Plus ca astea noi nu mai sunt asa predispuse la distributie amatoare de sarba lui Valiuku.


Diesel



  • 1.5D BlueHDi DV5 de 130 cai – Motorul DV5 e o evolutie a motorului DV6F de 1.6D si e echivalentul cu combustie interna a ciorbei de cartofi. Isi face treaba decent, tine de foame, dar nu te va impresiona cu nimic in mod deosebit.

  • 1.6D BlueHDi DV6F de 120 cai – La fel ca si DV5-ul care l-a inlocuit, anticul 1.6 diesel astazi nu mai are problemele cu injectoarele si turbina de pe vremuri, si ramane doar cu instalatia AdBlue care trebuie sa aiba mereu AdBlue altfel nu mai porneste motorul si per total trebuie tinut departe de oras. Nu il lua pentru acasa-gradi-munca-gradi-mall-acasa.

  • 2.0D DW10 de 180 cai – Motorul asta nu are nici AdBlue si nici Opel Grandland I. Pentru ca nimeni nu s-a inghesuit ca sa il cumpere pentru ca nu a fost coada pentru asa ceva si doar s-a cumparat ocazional. Adica e un motor decent per total, dar nu e ieftin si cam asta e toata ideea lui Grandland, sa fie un cross-over accesibil. Si pentru majoritatea oamenilor motoarele de 1.5 si 1.6 diesel fac aproximativ acelasi lucru.


Hibrid


1.6 Turbo Hibrid EP6FDT si EP6CDTX de 200, 224 si 300 cai – Opel are un istoric de masini care nu au chiar toate injectoarele pe motor si mereu a existat o versiune demna de spitalul Eftimie Diamandescu. Ca vorbim despre Astra H sau Insignia si al lor 2.0 Turbo de 260 de cai sau mergem si mai in urma pana la Calibra, mereu a fost ceva pentru dependentii de adrenalina. Iar pe Grandland, care a fost cam ultima strigare pentru Opelul din era General Motors, avem un 1.6 Turbo Hibrid 4×4 de 300 de cai (singurul care are si 4×4). Dar majoritatea nu se vor uita la versiunea de 300 de cai, ci se vor uita la cele de 200 si 224 cai. Sistemul hibrid e bun in sinea lui, dar la temperaturi scazute autonomia pica precum un sac de cartofi din pod, iar al doilea argument este ca in momentul in care am scris asta, hibridul costa cu 10,000 euro mai mult decat un motor simplu de 1.2 Turbo benzina si nu stiu daca merita neaparat diferenta.


 


Opel Grandland I interior aproapemasini


Probleme Generale Opel Grandland I



  • Se vede ca e o masina americana pentru ca au uitat sa mai puna si un locas unde sa iti odihnesti piciorul cat nu calci ambreiajul. E foarte aproape de pedala de ambreiaj asa ca daca esti o sarakie cu cutie manuala, sper sa ai picior mic. Dar din fericire doar motorul de 1.2 Turbo benzina aka motorul pentru sarakii are cutie manuala, restul sunt automate.

  • Sistemul Start/Stop mananca din baterie la fel cum mananca Nikita smecherie dupa ce se trezeste la 5 dimineata, face dragoste dupa care face misto de fraieri de pe net. Asa ca ori mergi mult dar des, ori dezactivezi Start / Stop.

  • Interiorul se vede ca a fost proiectat in 2012 si lansat in 2017, pentru ca e foarte in urma fata de fratii de platforma Citroen si in special Peugeot. Plus ca si infotainment-ul este adus de pe Calibra.


 


 


Opel Grandland I rear side aproapemasini


Verdict Opel Grandland I


O alegere foarte interesanta si care se pozitioneaza intre Vitara si Duster. Nu are acelasi succes ca Mokka, dar Grandland cu siguranta merita vazut si testat, pentru ca nu mai este un rebut social cu probleme de fiabilitate, este doar un rebut tehnologic la exterior. Dar daca nu iti pasa neaparat de aspect si vrei o masina simpla si destul de buna, Opel Grandland I merita un test drive. Poate chiar si banii tai.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.2 Turbo de 130 de cai, pentru diesel 1.5D sau 1.6D dar ce vreau sa zic este ca si hibridul 1.6 Turbo de 224 cai poate merita daca mergi foarte mult prin oras. S-ar putea ca diferenta de 10000 de euro fata de 1.2 Turbo benzina sa merite.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA