Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Cupra Formentor ( 2020 – prezent )

Am primit mai multe intrebari despre Cupra Formentor decat a primit Cioaca despre Elodia asa ca trebuia sa vorbesc despre primul Cupra pur-sange. Sau despre Cioaca. In articolul de astazi.



Si totusi, pana la urma si-a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran? Dar pana va reveni domnul Dan pe marele ecrane ca sa ne spuna ce s-a mai intamplat in cazul Elodia, sa trecem la Cupra Formentor, primul Cupra. Se intampla in 2018, cand VW anunta ca Seat isi va crea propria divizie de lux/sport si se va numi Cupra. Ceea ce nu era neaparat o noutate, pentru ca Seat oricum folosea numele „Cupra” pentru cele mai sportive dintre pamantene, editiile lor cele mai sport. Asa cum si Mercedes foloseste AMG pentru editiile sport, BMW pentru M si Citroen pentru DS, care apropo si DS si-a creat propria identitate.


Asa ca avem editiile Cupra dar avem si cateva modele exclusive pentru Cupra, iar Cupra Formentor a fost prima victima, urmata de Born si Tavascan, iar din familia SEAT cele care au primit tratamentul Cupra sunt Leon si Leon cu picioroange adica Ateca. Deci da, masina se numeste Cupra Formentor si va trebui sa explici oamenilor ce marca de masina e si ca nu e doar o chinezarie ieftina, ansamblata in spate la Dragonu Rosu.


Din contra, Cupra Formentor, acest Leon in adidasi mai inalti pentru ca nu e chiar pe picioroange pentru ca are garda la sol cu doar 1-2 cm mai inalta decat Leon, nu este o chinezarie ieftina. Nici chinezarie si nici ieftina, pentru ca in momentul in care m-am imbatat si am tras la tigaie acest articol, Cupra Formentor costa cu 3-4000 euro mai mult decat echivalentul Leon si Leon din start nu e o compacta ieftina. De fapt, daca nu te uiti la bani, Cupra Formentor poate ajunge lejer in zona de 70,000 euro, pentru ca in echiparea de top care incepe de la 56,000 euro trebuie sa platesti in plus pentru portbagajul actionat electric cu senzor de picior si trebuie sa platesti in plus si pentru spatiu de incarcare wireless a telefonului si nu stiu despre tine dar mi se pare ca la banii astia ar trebui sa fie incluse deja.


Cupra Formentor front aproapemasini


Si atunci de ce sa cumperi un Cupra Formentor?


Cupra Formentor merita luat in considerare doar in 2 scenarii. Primul scenariu este cel in care Cupra Formentor e un SEAT fara restrictii dar incepe de pe la 53,000 euro si intradevar merita toti banii, iar al doilea scenariu este in spectrul de mijloc, pentru ca nu m-as arunca la versiunile de mijloc.



  • Asa ca incepem cu versiunea de senzatie mega-cotatie cu dedicatie, dupa cum spuneau Bogdan Muresan, Cosmin Tudoran si Leonard Muha prin 2004. Sigur, costa 53,000 euro si mai mult, dar primeste gloriosul 2.5 Turbo in 5 cilindri de provenienta Audi, folosit intens pe Audi TT si Audi RS3. E un Golf R mai agresiv, care pare mai inalt, ceva mai ieftin si mai sportiv. De fapt, cam asta e toata ideea Cupra doar ca nu prea te poti prezenta pe piata cu un singur model si care incepe de la 53,000 euro.

  • Asa ca la polul opus se afla Cupra Formentor 1.5 TSI, care incepe de la 31,000 euro si se afla undeva pe acolo in zona zoste…asta, zona cross-over. Sta la jumatatea centrului, prins de radiatii, carnatii spun ca suntem natzi. Costa aproximativ la fel ca Hyundai Tucson, Kia Sportage, Toyota C-HR, Skoda Karoq, Peugeot 3008, Ford Kuga si ce s-a mai lansat saptamana asta. Si pentru asta primesti un 1.5 turbo si un aproape cross-over care arata agresiv si astea pot fi toate argumentele de care ai nevoie.


 


Cupra Formentor front side aproapemasini


Motoare Cupra Formentor


Benzina



  • 1.5 TSI EA211 de 150 cai – Dupa cum spuneam, Cupra Formentor isi merita cei foarte multi bani, ori in configuratia de baza ori in editia Dristor. Sigur, acest 1.5 TSI consuma ulei si sunt probleme la cutia automata DSG pentru ca sare de pe loc la fel cum sar eu din pat cand incepe Star Matinal, dar un 1.5 TSI manual e doar un alt cross-over de pe piata, dar macar arata bine.

  • 2.0 TSI EA888 de 190 si 310 cai – Sincer? Daca vrei un Formentor sport dar chiar nu ai chiar atat de multi bani de spart si vrei sa ai toate tiglele pe casa, ia-ti un Leon. Vine cu aceleasi motoare, dar e mai ieftin si mai jos si mai sport. Macar stii o treaba. Si acolo 2.0 TSI-ul are mai multe versiuni de putere si inclusiv tratamentul Cupra, cu cafea si cu coniac si tigari Kent.

  • 2.5 TSI EA855 de 390 cai – Dap, e acel 2.5 in 5 cilindri in linie folosit pe Audi RS3 si pe Audi TTRS si care cumva a ajuns si pe Cupra Formentor. Si aici isi merita banii, pentru ca echivalentul Golf R trebuie sa se descurce doar cu 2.0 TSI-ul mentionat anterior si fi surprins dar diferenta de pret nu e chiar asa de mare. Dar revenind la motor, 2.5 TSI-ul e renumit si el pentru consumul excesiv de alcool care dauneaza grav plictiselii….asta, consumul excesiv de ulei, deci nimic nou in curtea VW. Pe langa asta mai pui debitmetrul de aer, turbina si bobinele de inductie. Dar cand ai 400 de cai stock, mai conteaza?


Diesel


2.0 TDI de 150 cai – Si trebuiau sa ofere si un diesel pentru ca in Europa oamenii sunt ahtiati de diesel la fel cum era Viorel Lis ahtiat dupa pacanele, asa ca au venit cu standardul 2.0 TDI de 150 de cai. Care astazi e un motor decent ca si fiabilitate atata timp cat nu il cumperi ca sa mergi cu el doar prin oras, dar sa iti iei un Cupra Formentor diesel e ca si cum ai fi culturist profesionist si ai folosi muschii doar pentru agricultura sau carat colete. E ca si cum ai avea o sticla de whisky, in care ai avea Babanu.


Hibrid


1.4 TSI EA211 Hybrid de 204 si 245 cai – Vechiul 1.4 TSI cu care ne-am obisnuit in grupul VW si care face o treaba decenta. Singura problema reala este ca nu avem mecanici si nici nu prea vei gasi piese pentru hibrid, dar asta e o regula generala la hibridele din Romanistan. Si da, exista sanse ca nici reprezentanta sa nu aiba mecanici si/sau scule.


 


Cupra Formentor interior aproapemasini


 


Probleme Generale Cupra Formentor



  • Sistemul multimedia functioneaza cand si daca vrea, pentru ca e un produs VW modern. Pe langa asta trebuie sa mentionez si problemele complementare pe partea de electrice.

  • Collision Assist-ul este mai sensibil decat Aurelian Temisan, iar Front Assist-ul daca simte o adiere de vant isi da demisia. Ar fi mare pacat ca sa fie amplasat in botul masinii.

  • E un produs VW modern deci trebuie sa vorbesc despre problemele complementare legate de cutia DSG. De la mechatronic la ambreiaje la faptul ca are momente cand se urneste din loc la fel cum ma urnesc eu dimineata din pat. Cu injuraturi si cu zgomote.

  • Portbagajul este neimpresionant si realistic incape doar un CD cu Aurelian Temisan, mai ales daca ai un Cupra Formentor hibrid. Fata-i bomba Bin Laden, cocaina si Cayenne, vrea un golan gentleman, cocaina si Cayenne, si romantic si obscen, cocaina si Cayenne, toata noaptea sport extrem, cocaina si Cayenne.


 


Cupra Formentor rear aproapemasini


Verdict Cupra Formentor


Cupra Formentor e fix un Seat pe care spaniolii l-au creat fara sa simta latul VW in jurul gatului si a fost un succes pentru brandul Cupra. Cand ai vazut ultima oara un Leon nou? Dar un Cupra Formentor? Exact. Chiar daca trebuie sa explici ce e aia Cupra, Formentor e unul din cross-over-ele care arata mai agresiv si multi oameni il cumpara pentru aspecte si pentru ca VW, dar si luat ca si masina e decent. Repet, merita ori in configuratia de baza, ori VZ25-ul de 390 de cai. Echiparile de mijloc nu ma conving.


 


Ce motoare recomand? Ori 1.5 TSI-ul de 150 cai si cutie manuala, ori 2.5 TSI-ul de 390 cai. Atat. Da, exista si 2.0 TDI de 150 de cai dar un Leon face mult mai mult sens in configuratia asta.


Scrie un raspuns
  • Radu Alexandru

    2024-08-01 21:43:10

    Bine punctat de Syl mai sus. Merita un update articolul pentru dupa facelift. Combinat cu un test drive. La facelift s-au rezolvat multe aspecte din cele (neplacute) punctate. Dq381 7F – ambreiaje umede (demne de numele dsg) Mizeria de dq200 merge urat si pe un 1.0tsi, nu mai vorbim de o caroserie mai grea si un motor mai puternic ( vezi cea mai proasta varianta de octavia 3 – 1.0/1.5 tsi dsg ) Tableta revizuita – mib4 ( ani lumina fata de mib3). Doar ca faceliftul e mai urat ( parerea mea personala ) – dar pluseaza cu adaugarea farurilor matrix led. Eu am comandat un exemplar 1.5etsi dsg cu matrix, suspensie adaptiva, trapa, interiorul sport cu scaune scoica lumini ambientale si pachetul keyless + hayon electric la 35.000 ( da, cu tva inclus ) Bani la care nu te atingi de aceste optionale la competitia din segmentul C Ah, da, si suspensie multi link spate, datorita mqb evo. Cert e ca masinile noi “nu se mai fac ca alta data” dar nu putem merge toata viata cu passat b5.5 1.9

  • Syl

    2024-07-29 12:06:01

    cutia de la 1.5 TSI nu este Dq200 cea cu ambreiaje uscate. Este Dq381, la fel cum e si pe Tiguan. Este cu ambreiaje umede si nu are problemele specifice dq200. Acum faceliftul se poate lua (dotat bine) 1.5 TSI DSG pe la 29.500e (sunt oferte la dealeri), fara a pune la calcul inexistenta Rabla 2024.

  • AproapeMasini

    2023-12-30 18:23:38

    Destul de simplu. Cine isi cumpara un 2.0 TDI nu isi cumpara pentru sport, isi cumpara pentru viata de zi cu zi. In momentul in care am scris acest articol, Cupra Formentor 2.0 TDI DSG7 de 150 cai incepe de la 38,800 euro. Seat Leon 2.0 TDI DSG7 de 150 cai incepe de la 28,600 euro. O diferenta de 10,200 de euro intre ele. Garda la sol este aproximativ aceeasi, Seat Leon are garda la sol de 145 mm si Cupra Formentor are 160 mm garda la sol deci 1,5 cm diferenta, Seat Leon are portbagaj de 380 litri iar Formentor are 420 de litri (345 litri in versiune hibrida). Singura diferenta reala e ca Formentor are si 4×4, care in ziua de azi nu inseamna nimic pentru cumparatorul mediu. In situatia asta, de ce sa platesc 10,200 de euro in plus? Dar asta este piata auto noua, sa trecem si la SH. In momentul in care am scris asta, cel mai ieftin Formentor 2.0 TDI de pe mobile.de incepea de la 25,000 euro, pe cand cel mai ieftin Leon incepea de la 18,000 euro. Si poate ca sunt eu hater, dar piata a dictat clar cum sta treaba, pentru ca in momentul asta sunt 6315 de Cupra Formentor la vanzare pe mobile.de, din care doar 721 sunt diesel, adica 11,4% din piata. Iar din restul de 5,594 benzinare, 2038 au pana in 200 de cai adica 1.5 TSI-ul de 150 si cateva 2.0 TSI de 190, si 1.4 hibridul cu 237 de modele. Iar grosul cumparaturilor sunt pentru VZ25-ul de 310 cai si 390 cai, cu 1954 de modele la vanzare acum pe mobile.de Dupa cum am zis si in articol, singurul motor care merita vandut e 2.5 TSI-ul de 390 cai si trebuiau doar pe asta sa il vanda, dar e cam riscant sa te prezinti cu o singura motorizare si vor fi si cumparatori care vor dori aspectul lui Formentor dar nu vor sa plateasca 53,000 euro+ de nou sau 40,000+ euro SH si un 1.5 TSI este suficient pentru ei si uite asa ai acaparat o piata si vinzi in plus si toata lumea e fericita. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-12-30 18:23:38

    Destul de simplu. Cine isi cumpara un 2.0 TDI nu isi cumpara pentru sport, isi cumpara pentru viata de zi cu zi. In momentul in care am scris acest articol, Cupra Formentor 2.0 TDI DSG7 de 150 cai incepe de la 38,800 euro. Seat Leon 2.0 TDI DSG7 de 150 cai incepe de la 28,600 euro. O diferenta de 10,200 de euro intre ele. Garda la sol este aproximativ aceeasi, Seat Leon are garda la sol de 145 mm si Cupra Formentor are 160 mm garda la sol deci 1,5 cm diferenta, Seat Leon are portbagaj de 380 litri iar Formentor are 420 de litri (345 litri in versiune hibrida). Singura diferenta reala e ca Formentor are si 4×4, care in ziua de azi nu inseamna nimic pentru cumparatorul mediu. In situatia asta, de ce sa platesc 10,200 de euro in plus? Dar asta este piata auto noua, sa trecem si la SH. In momentul in care am scris asta, cel mai ieftin Formentor 2.0 TDI de pe mobile.de incepea de la 25,000 euro, pe cand cel mai ieftin Leon incepea de la 18,000 euro. Si poate ca sunt eu hater, dar piata a dictat clar cum sta treaba, pentru ca in momentul asta sunt 6315 de Cupra Formentor la vanzare pe mobile.de, din care doar 721 sunt diesel, adica 11,4% din piata. Iar din restul de 5,594 benzinare, 2038 au pana in 200 de cai adica 1.5 TSI-ul de 150 si cateva 2.0 TSI de 190, si 1.4 hibridul cu 237 de modele. Iar grosul cumparaturilor sunt pentru VZ25-ul de 310 cai si 390 cai, cu 1954 de modele la vanzare acum pe mobile.de Dupa cum am zis si in articol, singurul motor care merita vandut e 2.5 TSI-ul de 390 cai si trebuiau doar pe asta sa il vanda, dar e cam riscant sa te prezinti cu o singura motorizare si vor fi si cumparatori care vor dori aspectul lui Formentor dar nu vor sa plateasca 53,000 euro+ de nou sau 40,000+ euro SH si un 1.5 TSI este suficient pentru ei si uite asa ai acaparat o piata si vinzi in plus si toata lumea e fericita. Succes!

  • Coddd

    2023-12-27 12:57:41

    Ce nu te convinge la echiparile de mijloc? Ca e semnificativ mai ieftin, spatios, practic si aratos decat echivalentul golf r si s3? Ma refer la 2.0 cu 310 cai aici. Si de ce ar face sens 2.0 tdi „mult mai mult” pe seat leon? :)))))) asta ai aruncat o asa la sanki. Eu zic ca 2.0 tsi 310 si 2.0 tdi sunt alegerile corecte pt masina asta. Nu mai recomanda masini din alta clasa cumparatorilor, cei ce sunt interesati de formentor probabil se uita la tiguan, q3, cx5, sportage, etc, nu la hatchback uri.

  • Coddd

    2023-12-27 12:57:41

    Ce nu te convinge la echiparile de mijloc? Ca e semnificativ mai ieftin, spatios, practic si aratos decat echivalentul golf r si s3? Ma refer la 2.0 cu 310 cai aici. Si de ce ar face sens 2.0 tdi „mult mai mult” pe seat leon? :)))))) asta ai aruncat o asa la sanki. Eu zic ca 2.0 tsi 310 si 2.0 tdi sunt alegerile corecte pt masina asta. Nu mai recomanda masini din alta clasa cumparatorilor, cei ce sunt interesati de formentor probabil se uita la tiguan, q3, cx5, sportage, etc, nu la hatchback uri.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA