Presedintele Stellantis, John Elkann, a declarat ca producatorul auto nu are planuri de fuziuni si achizitii ca raspuns la speculatiile presei cu privire la o posibila fuziune condusa de Franta cu rivalul Renault.
Se spune ca Franta ia in considerare o fuziune intre cei doi producatori auto pentru a contracara concurenta chineza si germana.
„Nu exista niciun plan in considerare cu privire la operatiunile de fuziune cu alti producatori”, a declarat Elkann, intr-un comunicat luni.
Stellantis se angajeaza intr-un plan „care reuneste guvernul italian cu toate partile interesate din industria auto pentru a atinge obiective comune importante pentru a aborda provocarile tranzitiei electrice”, a spus Elkann.
Duminica, cotidianul italian Il Messaggero a declarat ca guvernul francez, care este cel mai mare actionar al Renault si detine o actiune in Stellantis, studiaza un plan de fuziune intre cele doua grupuri.
Franta are in vedere o fuziune intre cei doi producatori de automobile pentru a-si consolida controlul asupra sectorului si a contracara concurenta chineza si germana, a scris Il Messaggero.
Actiunile Renault au crescut initial cu peste 4% luni, comerciantii citand speculatiile mass-media cu privire la potentiala fuziune. Au redus castigurile la 1% dupa comentariile lui Elkann.
Dupa ce a abandonat Rusia, la acea vreme a doua piata ca marime dupa Franta, in urma sanctiunilor occidentale ca urmare a invaziei Ucrainei si a redus sfera cooperarii globale cu Nissan, Renault a fost vazuta ca o potentiala tinta de fuziuni si achizitii.
Speculatiile s-au intensificat dupa ce o incetinire a pietei vehiculelor electrice a fortat producatorul auto sa anuleze planurile de IPO pentru unitatea sa de vehicule electrice si software Ampere.
Capitalizarea pietei Renault ramane incapatanat de scazuta, la putin peste 10 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari), in ciuda unei redresari financiare din ultimii ani. Stellantis este unul dintre cele mai profitabile grupuri din industrie si are o capitalizare de piata de peste 85 de miliarde de euro atunci cand sunt luate in considerare actiunile nelistate.
Discutia despre fuziune din presa italiana a fost alimentata de remarcile CEO-ului Stellantis, Carlos Tavares, saptamana trecuta.
El a spus ca ascensiunea producatorilor chinezi, eforturile Uniunii Europene de a elimina treptat motoarele cu ardere si noile contracte costisitoare ale sindicatului United Auto Workers se numara printre factorii care alimenteaza un potential mai mare pentru fuziuni si achizitii.
Tavares, a mai spus ca autoritatile antitrust vor trebui sa tina cont de aceste circumstante atunci cand decid daca sa aprobe o alta afacere majora, cum ar fi fuziunea PSA si Fiat Chrysler.
Tavares a mai comentat spunand ca Stellantis se pregateste pentru o era a consolidarii industriei auto, prezicand ca graba de a oferi vehicule electrice la preturi mai accesibile se va incheia intr-o „baie de sange”.
El a acordat o atentie deosebita Renault, o companie pe care o percepe ca fiind vulnerabila, dar nici nu a exclus un posibil interes viitor pentru alti producatori de automobile.
Tavares a mai spus ca Italia ar trebui sa faca mai mult pentru a proteja locurile de munca in automobile in loc sa atace Stellantis, care detine mai multe fabrici in Italia care construiesc masini Alfa Romeo si Maserati, precum si Fiat. Guvernul italian a acuzat uneori pe Stellantis ca actioneaza impotriva interesului national.
Ministrul Industriei, Adolfo Urso, a ridicat saptamana trecuta perspectiva ca guvernul italian sa ia o participatie la Stellantis pentru a ajuta la echilibrarea influentei franceze.
Similar Articles
06 February 2024
achizitie , auto , stiri , aproape masini , pareri , probleme , motoare , stellantis , renault , europa