Aproape Masini

Acum avem si magazin online

VW ar putea incepe concedierile la sase fabrici germane din iunie 2025

Producatorul auto VW spune ca vanzarile scazute de masini l-au lasat cu fabrici prea multe care functioneaza la capacitate redusa.


 



                                                                                                                 Sursa: supplychainbrain.com


Volkswagen renunta la o serie de contracte de munca, inclusiv o garantie a locurilor de munca pana in 2029 la sase fabrici germane, crescand perspectiva disponibilizarilor de anul viitor, carora reprezentantii lucratorilor au promis ca le vor rezista.


Compania a anulat mai multe acorduri legate de un pact vechi de trei decenii care ar fi trebuit sa protejeze locurile de munca pana in 2029, a spus VW. Garantiile se vor epuiza efectiv pana la jumatatea anului viitor.


Miscarile sunt menite sa „reduca costurile in Germania la un nivel competitiv”, a declarat seful de resurse umane al VW, Gunnar Kilian, intr-o declaratie din 10 septembrie.


Tinta principala a VW este marca sa de autoturisme omonima, cu performante slabe, ale carei marje de profit sunt stranse pe fondul unei tranzitii vertiginoase la vehiculele electrice si al unei incetiniri a cheltuielilor consumatorilor. Producatorii de automobile din Europa se lupta, de asemenea, sa concureze cu Tesla si cu noii intrati din China, condusi de BYD.


Reducerile la VW sunt mai greu de realizat decat la alte companii. Jumatate din locurile din consiliul de supraveghere al companiei sunt detinute de reprezentantii muncii, iar statul german Saxonia Inferioara, care detine un pachet de 20%, se alatura adesea organelor sindicale.


Producatorul de automobile, care are aproape 300.000 de angajati in Germania, si-a aparat planurile de inchidere a fabricii, declarand ca vanzarile de masini nesemnificative au lasat-o cu aproximativ doua fabrici prea multe.


Thorsten Groeger, negociatorul sef al sindicatului principal IG Metall, a declarat ca planurile VW ar putea duce la costuri suplimentare neintentionate pentru companie de aproape 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).



                                                                                                                     Sursa: reuters.com


Incheierea garantiilor ar declansa salarii mai mari in temeiul pactelor colective anterioare, a spus Groeger intr-o declaratie separata.


„Vom opune o rezistenta acerba la acest atac istoric asupra locurilor de munca”, a declarat Daniela Cavallo, reprezentantul principal al angajatilor VW si membru al consiliului de supraveghere. „La noi nu vor exista concedieri”.


IG Metall a declarat anterior ca ar putea lua in considerare trecerea la o saptamana de patru zile ca o alternativa la inchideri, replicand o actiune anterioara de reducere a costurilor din anii 1990.


In incercarea de a contracara incertitudinea legata de contractele de munca, VW spune ca se ofera sa inainteze negocierile salariale. Astfel de discutii urmau sa inceapa la mijlocul pana la sfarsitul lunii octombrie, cu posibile greve de la sfarsitul lunii noiembrie, dar consiliul de intreprindere a cerut ca discutiile sa inceapa in aceasta luna.

Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA