Printre motivele pentru care Honda Motor Co. sa fuzioneze cu Nissan Motor Co., unul este cel mai important: China.
Sursa: autonews.com
Popularitatea crescanda a vehiculelor electrice si hybrid produse de BYD Co. si altii a sters pozitia de lider de care se bucurau candva producatorii auto din Japonia ca furnizori de masini de inalta calitate. Acest lucru le-a lasat cu prea multa capacitate in fabrici locale care au fost construite pentru a satisface cererea interna anticipata pe cea mai mare piata de automobile din lume.
„Cand te uiti la Honda si Nissan, pierd de ceva timp piata”, a spus James Hong, analist la Macquarie Securities Korea. „Ne asteptam ca ambele sa vina cu reduceri foarte mari de capacitate pentru a acoperi cel putin o parte din poveri cu costuri fixe pe care le au in China.”
Nissan a produs 779.756 de masini si camioane usoare in China in anul fiscal care s-a incheiat in martie, aproximativ jumatate din productia maxima din ultimii ani. Producatorul auto din Yokohama s-a angajat intr-un plan de reducere a costurilor care va reduce capacitatea globala cu o cincime la 4 milioane de vehicule, China reprezentand mai mult de jumatate din reducerea de 1 milion de unitati, potrivit analistului Citigroup Global Markets Arifumi Yoshida.
Honda a declarat in iulie ca va inchide fabricile si va reduce capacitatea cu 20% in China. Producatorul auto se afla in negocieri cu partenerii locali cu privire la noi reduceri, a declarat luna trecuta vicepresedintele executiv Shinji Aoyama.
Eforturile de a se angaja intr-o fuziune s-au accelerat dupa ce Hon Hai Precision Industry Co., producatorul de iPhone-uri din Taiwan, cunoscut sub numele de Foxconn, a abordat Nissan cu privire la achizitionarea unui pachet de actiuni in companie.
Combinatia Honda si Nissan a fost mult timp anticipata si chiar explorata in trecut, cu industria auto japoneza unindu-se in doua tabere: una incluzand cei doi producatori de automobile si alta controlata de grupul de companii Toyota Motor Corp.
Producatorii auto japonezi nu sunt singurii care sufera in China. General Motors Co. se confrunta cu taxe si reduceri de valoare in valoare de 5 miliarde de dolari legate de operatiunile sale din tara, in timp ce incearca sa-si transforme o afacere candva profitabila. Grupul Volkswagen din Germania, impreuna cu BMW si Mercedes, se lupta si ei dupa ce au ramas in urma cu tendintele tehnologice.
Nissan se asteapta sa produca 3,2 milioane de vehicule in anul fiscal curent, cu mult sub capacitatea sa de a produce 5 milioane de unitati anual. In timp ce aceasta se traduce printr-o rata de utilizare a capacitatii de 64%, excluzand China, rata se imbunatateste la aproximativ 73%, a declarat vicepresedintele executiv Nissan Hideyuki Sakamoto analistilor in noiembrie.
Ratele optime de utilizare a capacitatii pentru producatorii de automobile vechi sunt considerate in general a fi de peste 80%, potrivit Tatsuo Yoshida, analist senior la Bloomberg Intelligence.
Sursa: bbc.com
La sapte luni dupa ce a promis ca va creste vanzarile globale anuale cu 1 milion de unitati in urmatorii trei ani, CEO-ul Nissan, Makoto Uchida, a revenit atunci cand a anuntat masurile de restructurare ale companiei luna trecuta. In ciuda reducerilor planificate de locuri de munca si a potentialelor inchideri de fabrici, el nu a oferit detalii despre unde s-ar putea intampla.
Nissan ajusteaza deja vitezele de productie si programul schimburilor de lucru in timp ce integreaza liniile vechi cu altele mai noi, a spus vicepresedintele Sakamoto. Tehnologia de productie de ultima generatie introdusa la fabrica sa din Tochigi va fi implementata in alte unitati pentru a economisi personalul. Aceste masuri ar trebui sa inceapa sa dea rezultate inca de anul viitor, a spus el.
„Nu as spune ca piata chineza nu va fi niciodata una profitabila pentru producatorii japonezi”, a spus Yoshida. „Dar nu se va intampla in urmatorii trei pana la cinci ani.”
Similar Articles
26 December 2024
D'ale Șoselei , Stiri , Home
stiri , stiri auto , aproape masini , probleme , china