Renault a raportat un profit operational record pentru 2024, deoarece costurile mai mici si o serie de noi lansari au sporit marjele.
Sursa: bloomberg.com
Profitul operational a crescut cu 3,5%, pana la 4,3 miliarde de euro (4,49 miliarde de dolari), a declarat Renault pe 20 februarie.
Veniturile au crescut cu 7,4%, pana la 56,2 miliarde de euro, datorita lansarilor, inclusiv R5 electric si o gama de noi hibrizi.
Cu toate acestea, Renault a redus asteptarile privind marja in acest an la cel putin 7%, observand ca noile tinte europene dure de emisii de carbon ar eroda cu 1 punct procentual din marja sa, echivalentul a aproximativ 500 de milioane de euro din profitul operational.
Compania ramane „in speranta” ca regulile vor fi relaxate, a declarat CFO Thierry Pieton jurnalistilor, dar nu a contat pe asta pentru prognozele sale financiare.
Producatorul auto se asteapta sa cheltuiasca pentru reduceri pentru a vinde mai multe vehicule electrice, in timp ce va creste preturile masinilor pe benzina pentru a-l ajuta sa-si indeplineasca obiectivele, a spus Pieton.
Renault continua sa excluda deocamdata sa-si puna in comun emisiile cu alti producatori de automobile. „Consideram ca este putin suprarealist ca trebuie sa platim bani concurentilor non-europeni”, a spus CEO-ul Luca De Meo analistilor, descriind cea a Renault ca fiind o „strategie mai inteligenta”.
Unii dintre rivalii Renault au format grupuri pentru a indeplini tintele UE de emisii mai stricte pentru 2025, Stellantis, Toyota, Ford, Subaru si Mazda unindu-se cu Tesla, in timp ce Mercedes-Benz a creat un pool cu Volvo si Polestar.
Obiectivele UE privind emisiile de CO2 pentru 2025 sunt cu aproximativ 15% mai mici decat nivelurile din 2021. Nerespectarea obiectivului duce la o amenda de 95 EUR per gram de CO2 peste limita per vehicul.
Renault a fost unul dintre singurii producatori majori de automobile care nu a emis un avertisment de profit anul trecut, deoarece scaderea globala a cererii de masini noi si problemele operationale au afectat puternic partenerii mai mari, precum Volkswagen Group si Stellantis.
Cu toate acestea, venitul net din 2024 pe baza cotelor grupului a scazut la 752 de milioane de euro, de la 2,2 miliarde de euro cu un an mai devreme, dupa ce a contabilizat cedarea actiunilor la Nissan, o depreciere partiala a investitiei sale in Nissan si o contributie mult mai mica din castigurile sale.
Sursa: electrek.co
Parteneriatul Renault cu Geely poate fi unul mai natural decat alianta sa de lunga durata cu Nissan, a spus de Meo analistilor.
Grupul chinez de productie auto care controleaza marci de masini, inclusiv Volvo si Lotus, este o companie excelenta care functioneaza foarte rapid, a spus de Meo.
„Sunt o multime de lucruri pe care le putem face impreuna”, a spus el. Parteneriatul este „probabil mai natural decat opiniile diferite pe care Renault si Nissan le aveau in trecut”.
Renault si Geely au anuntat saptamana aceasta planuri de a produce si vinde in comun vehicule electrice si cu emisii reduse in Brazilia. Ei lucreaza deja impreuna in Coreea de Sud, precum si la motoare cu combustie si motoare hybrid prin intermediul intreprinderii lor Horse.
Renault si-a desfasurat partial alianta cu Nissan pe fondul rivalitatilor crescande si suspiciunii reciproce, dar detine in continuare 36% in producatorul auto japonez. Parteneriatul Renault cu Geely nu are nevoie de legaturi de actionari si va ramane flexibil, a spus de Meo.
Similar Articles