Vanzarile de masini citadine in Europa au scazut cu aproape un sfert in primele cinci luni ale anului, pe masura ce producatorii auto se lupta sa revigoreze un segment care a fost mult timp in centrul mobilitatii accesibile in regiune.
Sursa: economictimes.indiatimes.com
Segmentul de citadine in Europa condus de Fiat Panda, a inregistrat 204.384 de vanzari pana in luna mai, in scadere cu 24%, potrivit cifrelor furnizate de firma de cercetare de piata Dataforce.
Performanta negativa din acest an continua un declin indelungat in segment, care anul trecut a avut vanzari de jumatate din cele din 2014, cand s-au vandut 1,1 milioane de minimasini.
Producatorii auto europeni spun ca reglementarile fac ca acest segment sa fie inaccesibil.
„Aceasta atinge esenta a ceea ce facea industria europeana inainte construirea de masini mici si oferirea accesului la mobilitate pentru multi”, a declarat presedintele Stellantis, John Elkann, la Congresul Automotive News Europe din 12 iunie.
Elkann a declarat ca numarul de masini din Europa care se vand cu mai putin de 15.000 de euro a scazut la una singura in acest an, fata de 49 in 2019.
O mare parte din declinul segmentului din 2025 se datoreaza opririi vanzarilor modelului Fiat 500 pe benzina. Modelul va fi inlocuit de o versiune hybrid a modelului electric 500e incepand din noiembrie.
Segmentul a pierdut si modelul Suzuki Ignis dupa ce producatorul auto japonez a iesit de pe piata europeana a minimasinilor in acest an. Suzuki fusese in mod traditional un jucator important, cu trei minimasini de vanzare in regiune in 2015.
Alte marci de volum care au parasit segmentul includ Peugeot, Citroen, Volkswagen, Seat, Skoda, Ford, Smart si Renault.
Volkswagen si Renault intentioneaza sa revina cu modelele complet electrice ID1 si respectiv, noul Twingo. Cu toate acestea, producatorii auto spun ca marjele de profit raman extrem de mici in acest segment.
„Avand in vedere toate noile reglementari, devine foarte dificil sa fii profitabil cu o masina de oras”, a declarat, in luna mai, Luca de Meo, directorul executiv demisionar al Renault.
Stellantis si Renault insista ca Uniunea Europeana sa creeze o categorie separata M0, sub clasa de masini M1, dar deasupra categoriilor de cvadricicluri L6 si L7, pentru a permite vehicule mai accesibile, cu mai putine sarcini de reglementare.
Categoria ar pastra usurinta in utilizare a masinilor conventionale, dar ar impune limite privind dimensiunile si greutatea, similara clasificarii masinilor kei din Japonia.
Comisia Europeana a lansat in februarie un studiu, condus de firma de consultanta EY, privind fezabilitatea categoriei M0.
Rezultatele sunt asteptate in curand. „Crearea unei noi categorii de vehicule poate fi destul de complexa si de lunga durata”, a declarat Lucien Mathieu, directorul diviziei de automobile de la grupul de transport ecologic T&E, cu sediul la Bruxelles.
Noile modele care intra in segment sunt aproape in totalitate vehicule electrice. De exemplu, Hyundai Inster BEV a adaugat aproape 11.000 de vanzari la totalul segmentului minimasinilor pana in luna mai, potrivit Dataforce. Vanzarile modelului modernizat Dacia Spring BEV, al cincilea cel mai bine vandut vehicul din segment, au crescut cu 62%, ajungand la 15.725 in ultimele cinci luni.
Un alt nou-venit pe piata pentru vehicule electrice este modelul T03 de la marca chineza Leapmotor, sustinuta de Stellantis.
Sursa: euronews.com
Se asteapta ca ID1 sa apara in 2027, cu preturi incepand de la aproximativ 20.000 de euro. VW a avertizat investitorii ca obtinerea unui profit la acest pret „va fi dificila”.
Presa germana a relatat in februarie ca Skoda a refuzat sa preia o versiune a modelului ID1, un potential succesor al modelului electric Citigo, care a fost scos din productie, din cauza profitabilitatii marginale asteptate.
Renault va dezvalui modelul Twingo BEV in 2026, cu un pret de pornire tinta sub 20.000 de euro. Renault a declarat ca a redus costurile materialelor pentru Twingo cu 40% in comparatie cu modelul mai mare Renault 5 BEV. Noul model va utiliza platforma AmpR Small, redusa pentru a sustine dimensiunile mai mici ale lui Twingo. Renault a declarat ca Twingo va contine doar 750 de piese si va utiliza baterii litiu-fier fosfat cu cost redus. Nissan si Dacia vor primi, de asemenea, versiuni ale masinii.
Toyota a adoptat o abordare diferita prin hibridizarea completa a modelului Aygo X actualizat, minimasina numarul 2 in vanzari in Europa, pana in luna mai. Emisiile de CO2 sunt estimate sa scada de la 109 g/km la 86 g/km odata cu trecerea la un sistem de propulsie hybrid de la un motor cu ardere interna, ceea ce face din noul Aygo cea mai curata masina non-plug-in din Europa, potrivit marcii.
Italia ramane un punct forte pentru acest segment, reprezentand 42% din vanzarile europene de minimasini pana in luna mai, potrivit Dataforce. Panda este acum vandut aproape exclusiv in Italia, unde a reprezentat aproape doua treimi din vanzarile nationale de minimasini si mai mult de un sfert din totalul european in primele cinci luni.
Similar Articles