Seat Arosa, pentru ca o Ibiza cu 4 porti e prea mult pentru tine si asta singura masina pe care o poti conduce pentru ca tot ce depaseste 3,5 metri lungime e prea mult.
Nu, povestea nu incepe in 1991 cand VW a cumparat Seat, pentru ca acea poveste incepe cu primul Toledo, dar Seat Arosa a fost succesorul spiritual a lui Seat Marbella, care era un Fiat Panda cu alta sigla si care era ruda cu primul Ibiza, una din primele masini construite sub tutela VW dar nu chiar complet nemteasca.
Si Seat Arosa?
- Nici Seat Arosa nu e 100% nemteasca, dar nu are nimic Seat iar acel 2% lipsa e motorul de 1.0 benzina care este de provenienta Skoda, pentru ca VW cumpara Skoda in 1991 si aveau nevoie sa faca o diferenta intre Lupo si Arosa. Pentru ca Arosa e un Lupo cu alta sigla si mai putine dotari. Iar Lupo apare din nevoia celor de la VW de a crea un Polo mai mic, pentru ca Polo de pe atunci devenise prea gras si prea mare, asa ca au luat platforma de Polo si au scurtat-o. Practic, Polo de atunci devenise prea mare, in conditiile in care un Polo de astazi e aproximativ cat un Golf IV si probabil de asta avem astazi si VW Up! / Skoda CitiGO / Seat Mii, care sunt aproximativ la fel de mari/mici ca Lupo/Arosa. Si nu, erau planuri pentru versiunea Skoda dar Skoda Lupo a fost anulat si nu s-a mai intamplat.
- Asa ce asteptari sa avem de la masina ce a fost desenata de acelasi tip care a desenat Bugatti Veyron. In esenta avem o plaftorma scurtata de VW Polo / Skoda Fabia / Seat Ibiza, care venea doar in 2 porti si cu hectare de geamuri ca sa o poti conduce si parca incredibil de usor in oras. Iar diferentele dintre Arosa si Lupo sunt alea clasice, in general la nivel de dotari si cateva motorizari, cea mai importanta diferenta fiind motorul de 1.2 TDI de pe Lupo 3L, care nu a ajuns pe Arosa. Da, e exact cum suna, nu Lupo 3L nu avea motor de 3 litri, ci avea consum de 3 litri de motorina la suta de km. Iar Arosa nu a primit acel tratament, deci va trebui sa traiesti cumva cu un consum de 4 litri la suta de km, pentru motorul de 1.4 TDI, si probabil 5 litri la suta de km pentru motorul de 1.0 benzina si insuficienti cai.
- Pe langa asta, lipsesc alte motoare de pe Lupo, dar de care nu aveai nevoie neaparat. Lipseste motorul de 1.4 FSI care e vechiul 1.4 MPI dar mai pretentios, si lipseste si versiunea GTi cu motorul de 1.6 benzina si 125 de cai. Dar daca esti in cautarea unei masini simple de oras, nu ai nevoie de astea doua motoare oricum.
- Problema a fost ca in 2004 a fost pensionat dar nu a avut copii, pentru ca VW a decis ca nu vor continua linia lui Lupo si au venit cu Fox, asa ca Arosa nu a avut o continuare pana in 2012 cand apare Seat Mii.
Si apoi vine aia moale - Seat Ibiza. Pentru ca in 20-25, un Seat Arosa costa la fel sau mai mult decat o Ibiza, iar Ibiza are 2 sau 4 porti, vine cu aproximativ aceleasi motoare si nu numai (printre care deliciosul 1.9 TDI pentru ca mananc motorina de zici ca e bere Stejar) si are un portbagaj mai mare. Singurul argument real e ca ai hectare de geamuri si e mult mai usor de condus si de parcat.

Motoare Seat Arosa
Benzina
- 1.0 MPI de 50 cai - Acesta nu este motorul VW. Acesta nu este motorul VW. Acesta nu este motorul VW. De ce m-ati oprit daca n-am facut nimic? De ce m-ati oprit daca n-am facut nimic? De ce m-ati oprit daca n-am facut nimic? In realitate este motorul 1.0 HTP de provenienta Skoda, ruda cu 1.2 HTP-ul de pe Fabia. Pentru ca VW abia cumparase Skoda si au zis de ce nu? Dar tie nu iti recomand sa il cumperi, decat maxim pentru plimbari scurte de oras, pentru ca e incredibil de lent. De fapt, iata o lista scurta cu chestii mai rapide decat Seat Arosa 1.0 benzina - Nicolae Vacaroiu, VW Caddy 2.0 SDI, o piatra, vorbirea lui Klaus Iohannis si liftul atunci cand te grabesti sa ajungi acasa pentru ca faci pe tine. In ordinea asta.
- 1.4 EA111 de 60 si 101 cai - Cel de 60 de cai are 8 valve per cilindru si e singura motorizare cu o cutie automata in 4 trepete ca si optiune, iar cel de 101 cai are 16 valve. Si e cel mai bun motor pentru Seat Arosa, pentru ca e deplasabil si e si decent de fiabil, fiind folosit intens si pe Polo / Ibiza / Fabia / Golf / Octavia / sigur am mai uitat ceva.
Diesel
- 1.4 TDI AMF de 75 cai - Nu inteleg neaparat de ce ai vrea un Arosa diesel, dar macar pe asta il poti folosi prin oras pentru ca e Euro 3 si nu a auzit de filtru de particule sau EGR sensibil la mersul prin oras. Singura problema reala e ca intretinerea e mai scumpa decat pentru un benzinar, iar economia de carburant nu e asa de mare pentru ca Arosa consuma putin in orice configuratie.
- 1.7 SDI AKU de 60 cai - Al doilea cel mai lent motor dupa 1.0 MPi, si marginal mai rapid decat benzinarul de 1.4 de 60 de cai in versiune automata, motorul asta macar il ai pe viata, sau cat iti permite primaria sa mergi cu aceasta veritabila centrala pe lemne pe roti. Pentru ca tehnologia e cam din aceeasi perioada.

Probleme Generale Seat Arosa
- Probleme electrice si tot ce inseamna cablu, fir si mufa. Cablurile de la geamurile electrice in special sunt afectate.
- Balamalele portierelor cedeaza in timp si portierele se apleaca, dar niciodata nu isi vor apleca genunchii, dupa cum urlau niste daci liberi pe internet. Liberi in sensul ca erau pe cautiune.
- A fost o masina de buget si este o masina de buget chiar si astazi, asa ca intretinerea a avut de suferit si ai toate sansele de a cumpara ce a mai ramas dintr-un Arosa.

Verdict Seat Arosa
Poate ca ar functiona o comparatie Lupo cu Polo, dar Arosa e o masina mult mai rara si costa la fel pe piata SH ca Ibiza si nu inteleg neaparat de ce ai plati mai mult pentru mai putin. Sigur, la un Porsche 911 GT3 RS sau un Ferrari 360 Scuderia inteleg de ce ai plati mai mult pentru mai putina masina, dar Arosa? Asa ca verdictul meu e sa-ti cumperi o Ibiza. La revedere domnule prim ministru!
Ce motoare recomand? Pentru benzina si per total recomand benzinarul de 1.4 si 75 de cai, iar pentru diesel oricum ai 1.4 TDI de 75 cai si atat.