2 mașini s-au luat de spoiler și au intrat la muzeu. La propriu. Sursa : Radar Iași Oficial

Dacă și Times New Roman tratează subiectul cu seriozitate, atunci nu mai are nimeni dreptul să ia la mișto această temă gravă a României zilelor noastre.

Este o temă foarte gravă, și nici eu nu pot sta pe margine.Totuși, fiind un blog despre mașini, nu voi lua nicio parte politică și nici nu voi vorbi despre așa ceva. Simpatiile mele politice sunt ca hemoroizii : Le țin pentru mine.

Sunt cateva chestiuni care se modifică odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și modificările recente, care vizează în mod direct lumea auto. Iată care sunt acestea :

  1. Modificarea directă din Ordonanta de Urgenta

Sunt 3 modificări. Una vizează faptul că nu ai voie să consumi alcool după ce ai făcut accident, cel puțin până vine miliția să recolteze probe. Eu nu cred că este ceva grav sau ilogic aici.

A doua presupune faptul că nu ai voie să consumi medicamente sau chestii tari care se fumează în bodegi decât sub supravegherea unui medic avizat, dacă ai făcut accident și aștepți să vină miliția.

Poliția din Iași în drum spre tine.

 Și acum vine chestia tare :

Art 336 ( 1 ) : Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care legea prevede obligativitatea detinerii unui permis de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani SAU cu amenda.

Cel mai important cuvant de acolo e ”sau”. Poți să ai alcoolemie 3 kg / l alcool pur in sange și nu vei păți nimic dacă nu faci accident. În cel mai rău caz primești o amendă. În cel mai bun caz dai șpagă, pentru că abuzul în serviciu ( cum este șpaga la rutieră ) a fost scos din liste infracțiunilor. Dar despre asta vorbim mai târziu.

Sursa : Radar Iași Oficial

Dacă ești din Iași, probabil îți vei aminti de accidentul grav din septembrie în care a fost implicat un avocat. Fusese prins și în ianuarie cu alcoolemie 2,25 g/l ( aproape comă ) dar atunci nu a făcut accident. Din păcate, acel om s-a urcat iar la volan fărmat, a luat un pieton pe capotă, l-a omorât pe loc și a fugit de la fața locului. Soția tipului ucis era langa el, a făcut atac de panică și a murit.

  Ghici ce ? Pentru că e șmecher el va fi grațiat. Liber pe stradă.

Ghici cine va lua doar amendă pentru alcoolemie mult prea mare ? Șmecherii. Șmecherii care vor arunca cu bani pe geam ( geamul unui Porsche Cayenne eventual ) în polițiști cum arunca în lăutarii de la Bolta Rece. Iar polițiștii pot accepta acei bani fără nicio reținere, atâta timp cât atenția nu depășește 200.000 lei și nu îl toarnă nimeni în termen de 6 luni.

  Practic, pentru cei cu foarte mulți bani, această Ordonanta de Urgenta înseamnă și dezincriminarea conducerii sub influența alcoolului.

Suntem pe locul 2 in UE la categoria accidente rutiere mortale. 2015 a adus o rată de 91 de morți / milionul de locuitori. La un calcul simplu iese că mor zilnic 5 oameni in accidente rutiere. Și asta cu legislația veche. Deja stăm foarte prost la capitolul acesta, iar acum este liber la condus beat.

 

Că tot vorbeam de abuzul în serviciu.

The one. The only. The Brașovean. The law. The one-man-show. Ladies and gentlemen : Marian Godină !

Marian Godina

13 hrs ·

„Un polițist opreşte o maşină. Şoferul e baştan, are relații, aşa că sună pe cineva sus. Acel cineva de sus sună polițistul şi îi zice să-l lase în pace că e un prieten de-al lui. Dacă polițistul îl lasă în pace este abuz în serviciu. Pardon! Era! Acum nu mai e.”

Preluat de pe facebook-ul lui.

Eu cred că a explicat mai bine decât aș putea să o fac eu indiferent de cât timp de gândire mi-aș acorda.

Pe lângă faptul că un polițist poate pleca liniștit cu Loganul de la muncă acasă, de tot, pentru că multe dintre ele nu valorează 50.000 euro ( alea cu aparatura de radar sunt altă discuție, sau arunci echipamentul și pleci cu mașina, sau arunci mașina și pleci cu echipamentul ).

  Pe lângă faptul că dacă Gabriel Oprea repetă tragedia în care a murit un polițist va fi grațiată iar o asemenea faptă nu mai este considerată infracțiune.

În esență, dacă ești smecher și ai numerele de telefon care trebuie, poți face ce vrea segmentul tău de dreaptă. Din punct de vedere auto cel puțin.

Noi reglementări ale ITP-ului.

Poliția din Suceava în drum spre tine.

Știu că nu face parte din Ordonanta de Urgenta, dar avem parte de alte chestii tari publicate tot zilele astea. Și este vorba de noi reglementări pentru ITP. Pentru cine nu știe prea bine cu ce se mănâncă ITP-ul, vine de la Inspecția Tehnică Periodică. 1 dată la 2 ani se face un test mașinii să se vadă dacă mai are voie să circule pe stradă. Voi face un articol viitor pe tema ITP-ului.

Ideea este că acum avem niște noi chestii – defecțiuni minore. Sunt defecțiuni care nu afectează în mod direct mecanica mașini. Poți trece ITP-ul, dar e recomandat să rezolvi defecțiunile cât mai repede. Și, fiind român adevărat, vei spune ”Las că merge”.

Doar că unele dintre ele nu sunt defecțiuni așa de minore.

  1. plăcile cu numărul de înmatriculare deteriorate

Nu știu cui ii pasă de plăcuțele de inmatriculare, dar dacă faci accident și fugi iar camera video nu mai poate inregistra numărul de înmatriculare pentru că e deteriorat, nasol. Este cea mai importantă sursă de identificare a unei mașini ( dacă n-ai vreo mașină roz ), iar acum poți să o deteriorezi. Eu cred că este un potențial de abuz aici.

2.Geamuri fisurate, oglinzile deteriorate sau sistemul de dezaburire deteriorat

Nu cred că ar fi o problemă. Văd des în trafic mașini fără oglinzi, sau cu oglinzile pliate. La urma urmei, ce se poate întâmpla ?

3.Sursa defectă de lumină

Vezi punctul 2.

4.Lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frână

Ar fi mare păcat să rămâi fără lichid de frână. Ca orice lichid, este posibil să înghețe sau să se evapore. Imaginează-ți că ai pune un borcan de murături, dar nu ai mai pune capacul.

Fun fact : Lichidul de frână este cel mai important lichid pe care românii uită să îl schimbe.

 

5.Scurgerile de ulei de transmisie

Get stuck in reverse. Cam cum e starea actuală a națiunii

Oricum nu avem nevoie de cutia de viteze. E pusă acolo doar ca să nu ne lase să mancăm shaorma din Dristor în timp ce conducem.

Concluzie.

E un subiect foarte serios. Dacă nu te interesează politica, măcar gândește-te asupra efectelor care vor avea loc pe stradă. Poate că dacă un parlamentar scapă basma curată cu 500 de milioane de euro furați nu te afectează în mod direct. Dar dacă orice șmecher din România poate să facă orice vrea segmentul lui de dreaptă atunci când conduce, s-ar putea să te intereseze în mod direct.

A da, bun venit pe noul site www.aproapemasini.com

 

Drive safe & drumuri bune colegii ! Ne vedem la protest !