Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Motor diesel sau benzina : Ce aleg ???


Îmi era dor de un asemenea articol. Dacă nu știai ( cel mai probabil nu ), acest proiect a inceput cu o bază educativă : mecanică și mașini pentru oamenii care știu foarte puțin sau deloc despre mașini. Doar că in ultima vreme nu am mai scris despre așa ceva. Nu și azi, unde AproapeMașini se intoarce la inceputuri.



Ce să alegem intre un motor diesel sau benzina. Un subiect pe care vroiam să il abordez de mult timp. Am vorbit despre benzină și motorină strict ca și carburant dar nu am vorbit despre motoarele efective. Dacă e important sau nu acest subiect, nu vom ști niciodată. La fel cum știm și că NASA a descoperit 7 planete noi, dar nu vom ști dacă planetele s-au găsit pe sine. De ce ne lovim cu picioarele de mobilă ? Dacă nu ar trebui să mancăm noaptea, atunci de ce au frigiderele becuri ? Dacă timpul inseamnă bani, bancomatul este o mașină a timpului ? Dacă Europa folosește Euro, Africa nu ar trebui să folosească Afro ?



Motoarele care folosesc carburant fosil ( motor diesel sau benzina ) sunt de 4 tipuri mari și late :


Otto, Diesel, Wankel și Atkinson. Cel Otto este motorul pe care il cunoaștem cu toții ca fiind benzinarul, dieselul e diesel, Wankel e motorul cu rotor și e cel mai puternic tip de motor dar este cel mai slab la capitolul consum ( carburant și ulei ) și intreținere, iar Atkinson este cel mai economic motor motor dar este cel mai slab la capitolul putere. Despre ultimele 2 vom vorbi la o altă ediție specială.


Cam asa arata un motor.


Despre diesel și benzină singurul lucru in comun pe care il pot spune este faptul că au niște cilindri care se invart. Atat. Așa că voi vorbi separat despre fiecare. Și despre problemele mele. Și despre faptul că am inteles ideea că ai văzut filmul Logan. Și eu l-am văzut, dar nu am văzut nici un Dacia Logan. 2/10 e nota mea pentru acest film.


BMW 635csi


Motorul pe benzină este primul pentru că are prioritate de varstă. Motorul pe benzină este simplu, mult mai simplu decat cel diesel. Asta vine cu avantaje și dezavantaje, ca orice lucru in viață ( mai puțin Romeo Fantastik )


Avantaje față de motorul diesel :



  • Fiabilitatea. Motorul pe benzină este mult peste diesel ca și fiabilitate. Unu la mană pentru că are mult mai puține componente, doi la mană pentru că funcționează la temperaturi și presiuni mai mici.

  • Costurile de intreținere. De obicei ce se strică la un motor pe benzină costă maxim 100 de lei. La un diesel ? Poți ajunge și la 7500 de lei piesa.

  • Poate fi folosit in oraș. Benzina este mai curată decat motorina și astfel motorul nu se va umple de mizerie in traficul mizerabil de start-stop. Poate fi folosit pentru rute scurte de 10 minute ( acasă – mall – acasă ). Un diesel nu.

  • Baterie baterie foc foc. Lăsand Campionii Manelelor la o parte, un motor pe benzină necesită mai puțin curent pentru a porni și in general nu au probleme la pornire iarna ( cand e mai rece decat inima fostei tale prietene ).

  • Sunt mai ieftine de cumpărat – atat de noi cat și second-hand. Bonus : mașinile second-hand pe benzină sunt de obicei mașini de oraș iar kilometrajul este mult mai mic – in general 15.000km/an.

  • Sunt mult mai silențioase – aici e discutabil. Unora le place zgomotul de la diesel care aduce a pietriș cazand din roabă, dar eu prefer o mașină silențioasă la relanti.


Dezavantaje față de motorul diesel :



  • Consumul de carburant. Ăsta e singurul argument valid in discuția motor diesel sau benzina care să ajute diesel-ul. Un motor pe benzină va consuma mereu cu 2-3L/100km mai mult. Asta ar insemna 15 lei in plus la fiecare 100km. Asta ar insemna 15.000 de lei la 100.000 de km. Pare de speriat – dar dacă pui toate piesele care vor cădea la un diesel in cei 100.000 de km – in special mașinile noi – vei ajunge la o sumă mult mai mare.

  • Potențialul de tuning mai scăzut. Un motor pe benzină nu poate fi tunat la fel de puternic ca un motor pe motorină pentru că nu are turbină și alte chestii tari.



Cand se merită să cumpărăm o mașină cu motor pe benzină ?


Sunt 2 situații. Atunci cand conducem predominant in oraș și facem drumuri ocazionale in afara orașului. Un diesel condus predominant in oraș este o alegere foarte proastă. A doua situație este atunci cand conduci pe autostradă și ai nevoie de multă putere. Dar cum nu avem autostrăzi – rămane partea cu orașul. A da, o mașină sport va avea intotdeauna motor pe benzină. Și nu e doar o afirmație subiectivă – există și explicația mecanică dar nu are rost să scriu azi despre asta.



Trecem la diesel. Ce ar mai fi de spus ? Dieselul a fost construit special pentru drumuri lungi și dese. Să pui un diesel să meargă doar in oraș este ca și cum l-ai pune pe Chef Scărlătescu să mănance doar raw-vegan.


Dacă o luăm strict la nivel tehnologic și cine are mai multe piese , disputa motor diesel sau benzina este castigată clar de motorul diesel. Are mult mai multe componente, ceea ce nu este neapărat mai bine. Dar să trecem la avantaje intai :



  • Consumul de carburant. Un motor diesel va consuma mai puțin decat un motor pe benzină. De ce ? Pentru că o parte din gazele evacuate de motor se reintorc in sistem prin intermediul unui sistem numit EGR ( Exhaust Gas Recirculation ) și care invart o turbină care invarte motorul. Felicitări, ai invățat conceptul de bază al turbinei auto ! De asemenea, motorina este mai eficientă termic decat benzina.

  • Puterea de tractare. Un diesel are un cuplu mult mai mare decat un benzinar. De ce sau cand ar conta o asemenea informație ? Atunci cand ai de cărat o greutate mai mare sau o remorcă după tine. Ăsta este unul din motivele pentru care toate camioanele au motoare diesel. Caii putere ai unui diesel nu sunt de curse, ci mai degrabă de povară. Nu vor impresiona prea mult, dar intotdeauna iși vor face treaba.

  • Potențialul de tuning. Nu-ți ajunge puterea ? Leagă o turbină mai mare. Tot nu-ți ajunge ? Mai leagă o turbină.


Dezavantaje :



  • Întreținere scumpă. Da, consumă mai puțin, dar ai mult mai multe piese care vor ceda și vor costa. Mult. Ajungi la aceleași costuri ca la benzină, doar că la benzină plătești in rate, litru cu litru, iar la diesel plătești tot odată, piesă cu piesă. Cat de mult ? O pompă de motorină de BMW te ajunge vreo 7000 de lei – nouă, originală.

  • Probleme la pornitul la rece. Ce să-i faci ? N-ai ce să-i faci…

  • Zgomotul. Unii zic că e masculin zgomotul de diesel. Mie imi sună doar a o cărămidă aruncată intr-o mașină de spălat.

  • Nu are ce căuta in oraș. Mai ales trafic de start/stop. Dacă mergi așa cu un diesel, se vor infunda toate țevile și piesele și vei ajunge la punctul 1.



Cand se merită să cumpărăm o mașină cu motor diesel ?


Atunci cand facem multe drumuri extra-urbane. Dieselul nu este un motor de oraș, iar dacă il chinui totuși in oraș va trebui 1 dată pe lună să il scoți la drum lung ca să cureți intestinele. Dacă faci măcar 1 dată la 2 săptămani deplasări intre orașe – mergi pe diesel. Dacă nu, un benzinar s-ar putea să fie mai bun pe termen lung.



Acestea ar fi diferențele majore dintre motor diesel sau benzina. Sper că ai ințeles ceva. În orice caz, eu m-am distrat și mi-a fost dor de genul ăsta de articole ! Dacă ai ajuns pana aici – eu iți mulțumesc ! Ne vedem săptămana viitoare !


Drive safe & drumuri bune colegii !


Scrie un raspuns
  • Catalin

    2020-04-11 13:15:42

    Comentariile de aici, dar cam de pe tot online-ul romanesc, arata cat de mult se pricep cu adevarat romanii la masini. Dar nu ai zice asta cand stai la o bere cu baietii de cartier, la birtul din colt. Ai zice ca toti ne-am.nascut sub elevator 🙂 Felicitari pentru articol si de fapt pentr tot situl. Am savurat fiecare articol. Merita !

  • Adi Iulian

    2020-01-06 11:11:46

    Acest articol este in esenta reprezentativ pentru o idee logica , ca o idee generala , dar nu se aplica fizic in toate contextele , deci multi care il citesc (mai ales copii la minte) vor lua o decizie gresita! Spre exemplu , sa luam Romania ! Eu sunt de parere ca pentru Romania , cea mai rentabila masina este Dacia Logan diesel (nou) , deoarece un diesel in cazul acestei masini, costa foarte ieftin la itretinere si chiar reparatie, in raport cu salariul mediu pe economie / pretul carburantului / calitatea drumurilor (si a vietii). Pur si simplu iti permiti chiar sa-i cumperi un motor nou la fiecare 6 ani de utilizare normala , si te va duce oriunde vrei sa te plimbi 🙂 . Problema noastra ca popor fara minte (majoritatea) a fost in primul rand atractia de un design facut de catre niste popoare , ce detin in radacina lor o mare siretenie in acest domeniu – pur si simplu au fost capabile sa construiasca niste lucruri cu care sa te corupa si sa iti ia banii din buzunar ! Si eu am patit asta , pentru ca si eu am fost copil fara minte la un moment dat , in istoria acestei planete. Am cumparat masini nemtesti pentru ca sunt ”frumoase” dar am ajuns sa plang dupa banii care s-au risipit la ele. Deci concluzia este, ca in nici un exemplu din acest articol , nu poate fi luata in calcul o motorizare second hand , deoarece , asa cum am spus mai sus, noi suntem un popor si traim intr-o tara de un nivel , unde o singura masina se merita ! Daca veti intelege asta, tara noastra va fi mult mai buna. Sunt multe de spus , dar este greu sa mai faci educatie, atator milioane de ”copii fara minte”

  • AproapeMasini

    2019-01-27 15:26:02

    Caii putere reprezinta doar jumatate de poveste, cealalta jumatate fiind reprezentata de cuplu, cum ati spus si dvs. Benzinarele aspirate, prin constructia lor, sunt eficiente doar in plaja ridicata de turatii si sunt pentru condus normal si/sau sportiv. Motoarele diesel sunt construite pentru putere disponibila imediat, de la turatii joase, pentru a putea tracta/cara bagaje, remorci, barci etc. Intradevar, dieselurile moderne au diluat acest concept, incercand sa fie cat de cat utilizabile si in regim sportiv si/sau urban.

  • Suprem

    2019-01-27 09:42:37

    Calu putere diesel e de povara si cel benzina e de curse? Fals… calu putere este o unitate de masura identica si la diesel si la benzina. O masina identica de 100 cp diesel are aceleasi performante ca una de 100 cp benzina in teorie. Practic dieselul fiind turbo are cuplu mult mai mare si la puteri egale castiga.

  • Gabriel

    2018-10-18 11:35:36

    Multumesc,m-ai lamurit si convins total…Imi trebuie benzina. Sanatate.

  • Neacsu Marian

    2018-05-28 23:16:25

    Sunt începător și aș vrea să-mi cumpăr prima mașină din viața mea Nu știu ce să aleg.Am un buget de maxim 1000 euro.Mie îmi place mult Vw Polo.Am vrut să cumpăr Solenza dar m-am răzgândit.

  • Dorca

    2018-04-14 17:15:53

    Aveti simtul umorului. Ok articolul ajuta in luarea unei decizii.

  • Mihai

    2018-01-28 22:06:10

    Salut! Frumos scris, fara termeni academici sa nu intelegem , Directorul de la bosh gmbh spune ca daca vrei diesel alegi drumuri lungi in special pt SUV…iar benzina pt masini lasate la sol …esti de aceeasi parere? Chiar si un suv care are 10 ani vechime pot opta pt diesel? sau mai bine iau o benzina suv care are 10 ani vechime dar macar stiu ca o sa am masina inca cativa ani buni

  • Laur

    2017-09-02 22:45:14

    serios EGR care invart o turbina care invarte motorul hai ca m-ai bagat in ceata serios? mai bine nu citeam articolul pierdere de timp Turbina are rol de supraalimentare da turbina este actionata de gazele arse doar atat nu invarte pe nimeni ?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA