Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Trump vs CAFE : Este mașina electrică în pericol ?


Nu vorbesc despre politică pe blog. Gata, poți închide articolul. Asta e tot.



https://www.youtube.com/watch?v=kl1hgXfX5-U


Mai e cineva pe aici ? Nu ? Perfect, să trecem la treabă ! Nu voi vorbi despre politică aici, doar despre efectele directe ale politicii asupra industriei auto.



În 2011 Obama s-a apucat de treabă și de măturat poluarea și mizeria din țara lui, cu efecte asupra tuturor. Și s-a luat de industria auto, o industrie foarte murdară și foarte poluantă. Nu la fel de murdară ca materia fecală a vacilor sau ca știrile de tip can-can sau ca mâncarea unui hipster, dar este un loc important de curățat. Și așa apărut CAFE : Corporate Average Fuel Economy.


   Ideea de bază este că se stabilește un consum mixt, o anumită valoare, care trebuie să fie media pentru toate modelele auto produse de o firmă auto. Cu alte cuvinte, dacă VW ( românii înțeleg mai bine dacă le explici folosind VW ) are 20 de modele de mașini iar CAFE -ul trebuie să fie de 5L/100km, un Touareg cu un consum de 8L/100km va trebui compensat de o mașină cu un consum de 2L/100km. Sau să faci un Touareg care să consume 5L/100km.


BMW 330e iPerformance


Mai toți producătorii auto au mers pe propria direcție. Unii și-au făcut toate mașinile mai eficiente, alții au continuat cu mașinile sportive și au creat mașini hibride sau electrice ca să compenseze, iar alții au hibridizat mașinile lor sport – Golf GTE, BMW 330e iPerformance, etc.


  Și a funcționat – mașinile incep să polueze mai puțin, să consume mai puțin și mașinile hibride incep să fie pe bune, nu doar o caterincă făcută în pauza de cafea, de niște oameni cărora nu le-ar fi putut păsa mai puțin de mașini.


  Care este planul ? Păi, în 2011 când s-a lansat programul, CAFE -ul era de 14L/100km. Enorm, având în vedere faptul că în 2011 exista deja Ford Fiesta, Toyota Prius sau Nissan Leaf. Indicele CAFE pe 2016 a fost de 11,5L/100km, ceea ce e o imbunătățire, iar la sfârșitul programului in 2025 indicele CAFE trebuie să fie 5,6L/100km ( 50 miles per gallon ). CAFE -ul se aplică pentru autoturisme și pentru camionetele mai mici gen Ford Ranger ( vorbim de America ), monstruozitățile gen Toyota Tundra fiind absolvite de acest test.



Normal aș incheia articolul spunand faptul că Europa se pregătește să interzică total vânzarea de mașini cu motoare pe combustie internă pana in 2025 și că nu ar trebui să ne intereseze de o țară unde poți cumpăra un pampers și o semi-automată de la magazinul de colț.


 Un tip cu păr de nailon nu va putea să afecteze lumea noastră europeană și ecologică. Sau poate ?



 Răspunsul din păcate este da. Bună sau rea, inițiativa lui Bush din 2007 și continuată de Obama in 2011 a cam obligat industria auto să dezvolte tehnologii hibride și electrice. Bonus –  motorul diesel a fost declarat mort la Salonul Auto Geneva 2017. Acuma voi traduce pentru români : Peste câțiva ani nu se va mai produce TDI-ul așa că fă stocul de TDI cât mai repede !


Și nu mă refer aici doar la Tesla și la Nissan când spun tehnologie hibridă. Toată lumea a început să introducă câte un model hibrid, cu mic cu mare. Nu sunt un apostol al hibridelor, dar trăiesc in al doilea cel mai poluat oraș din Europa și știu ce înseamnă poluarea auto.


Și ce treabă are Trump cu acest indice CAFE ? Ei bine, doamnelor și domnilor, Trump a ajuns El Presidente și va trebui să ducă mai departe programele strămoșilor lui, gen Obama sau Bush. Doar că Trump este mai degrabă om de bussines decât politician sau un Remus Cernea al Americii, iar producătorii auto văd o oportunitate in asta. O oportunitate de a anula acest plan CAFE.



Motivul invocat de producătorii auto este că acest standard de 5,6L/100km sau 50 mpg este prea mare pentru a putea fi obținut in 2025 și că ar implica niște costuri imense de cercetare. Eu îi înțeleg. Într-o lume în care motoarele sunt toate V6 și au minim 2500 cmc e absurd să scoți asemenea consumuri dacă nu mergi pe hibrid. Americanii nu au auzit de motoare de 3 sau 4 cilindri și cu siguranță nu vor să audă de motoare mai mici de 2.0 litri.


Un alt motiv pentru care vor să scoată acest CAFE este faptul că prețul petrolului scade constant. Dacă tot e ieftin petrolul, de ce să facem motoare mai eficiente ? Și așa dacă doar dai like pe facebook nu vei salva mediul înconjurător. Oricum ești un ecologist doar ca să ai motive de a te da superior celorlalți din jurul tău.


Și ce a spus Trump la această propunere ? DA ! Pentru asta ii dorim să se mărite de un bolovan care să îi atârne de gât în timp ce se plimbă pe un pod.



Ce implicații ar avea retragerea planului CAFE de către Trump ?


 Primul efect ar fi stoparea/incetinerea dezvoltării motoarelor eficiente. Stai liniștit, 1.9TDI-ul tău prețios tot este in top la capitolul consum PENTRU CĂ ESTE CEL MAI FIABIL MOTOR FĂCUT VREODATĂ NU BATE NU TRONCĂNE NU CONSUM GRAM DE ULEI AM PRINS 330 LA ORĂ CU 1.9TDI-UL MEU ȘI ÎMI CONSUMA DOAR 4,5% CU CLIMA PORNITĂ ȘI CU MAȘINA ÎNCĂRCATĂ.


 Al doilea efect ar fi incetinerea masivă a dezvoltării mașinii electrice și/sau hibride. Pentru că nu va mai fi nevoie să compensăm consumul de 30L/100km al unui Lincoln Navigator cu o prostie de hatch-back sau să fim nevoiți să hibridizăm Ford Fusion-ul ( Mondeo-ul pentru americani ).



Și ce spune lumea, cât și industria auto non-americană, despre retragerea CAFE ?



Pe langa problemele de mediu pe care le-ar aduce retragerea CAFE, ar pune probleme financiare și pentru industria auto non-americană care ar dori să facă și mașini globale. O mașină cu motor mic și eficient nu va face față competiției din America, iar o mașină cu motor mare și mai puțin eficient nu va putea fi comercializat in Europa.


Și ce spune Mânuță Mică despre asta ?



El pare a fi de acord cu a ajuta corporațiile auto să nu mai bage bani in dezvoltare și dă-i in mana mea pe restul.


Demersurile deja au inceput pentru a retrage acest proiect, iar în aprilie vom afla dacă mediul a fost infrânt de poluare, dacă banul a înfrânt umanitatea…


Până atunci…


Drive safe & drumuri bune colegii !*


 


*ne mai vedem până în aprilie


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA