Bugatti 16C Galibier

 

Mașinile concept sunt de obicei fix asta : un concept. Un vis, o aspirație ( fără turbină ). Artă. Ce am putea construi dacă nu ar exista reguli. Limuzine concept , mașini sport concept, concepte făcute doar pentru a prezenta tehnologii noi. SUV-uri concept. Acolo unde există o mașină, există și un artist care va crea un concept.

Dar, câteodată, conceptele ajung și pe stradă. Ori sunt neschimbate, ori se transformă într-un alt model ori răman uitate istoriei.

Iar articolul de astăzi este rezervat pentru limuzine concept care au trecut milimetric pe lângă faza de producție in masă. Unele incă mai au o speranță reală de a fi produse, altele s-au transformat in limuzinele pe care le vedem pe stradă, dar toate sunt pregătite pentru acțiune.

Așa că să trecem la treabă cu prima parte din Limuzine Concept care mai aveau unpic și puteau fi cumpărate și admirate de intreaga lume

1.Audi Avantissimo ( 2004 )

Audi Avantissimo

Motor : 4.2L V8 430 cai putere

Deschidem lista de limuzine concept cu un break ? Da, pentru că acest Audi s-a transformat eventual in A8-ul de  a doua generație iar multe din jucăriile de pe Avantissimo au văzut lumina fabricii, aranjate comod intr-o pădure de mahon și alcantara.

 Jucării precum faimosul sistem multimedia MMI care se folosește si astăzi, suspensia adaptivă pe perne de aer sau faimosul 4.2L V8 care a debutat pe Audi S8 sau frână de mână electrică ( prin apăsare de buton ). Toate astea in 2004. Suntem la 3 ani distanță de primul iPhone iar Windows XP este cel mai nou sistem de operare al celor de la Microsoft.

2.Cadillac Sixteen ( 2003 )

Motor : 13,6 L V16 1014 cai putere

Cand spui limuzine concept și americani in aceeași propoziție stai și te intrebi ce ai fumat. De fapt, cand pui cuvântul ”lux” lângă ”mașini americane” stai și te intrebi ce ai fumat.

Dar iată că in 2003 americanii au venit cu un concept care să arate lumii că și ei se pricep la lux. Le-a ieșit ? Nu chiar.  Această este o mașină care reprezintă mai degrabă excesul și megalomania decât luxul și bunul gust. Un exemplu clasic de mentalitate americană : Luxul inseamnă doar dimensiuni mai mari, în orice.

2003 Cadillac Sixteen Concept

Cu ce a venit nou acest concept ? Un motor de 13.6L V16 care a fost propus inițial pentru Emma Maersk și tehnologia de dezactivare a cilindrilor la stres mic ( premieră mondială ) care reducea consumul la doar 25L/100km combinat.

Și ce s-a ales de acest concept ? Conceptul s-a dovedit a fi unpic prea mare pentru această lume așa că a fost redus la capitolul dimensiuni pană a devenit Cadillac XTS, o tentativă americană la Mercedes CLS sau Audi A7.

A da, în 2003 a fost produs și ultimul VW Beetle Clasic, broscuța iconică.

3. Cadillac Ciel ( 2011 )

Motor : 3.6L V6 425 cai putere

După dezastrul lui Sixteen care era doar un Cadillac XXL, americanii s-au intors in 2011 cu un nou concept. A fost un an greu 2011, cu dezastrul de la Fukushima și cu dementul de Breivik, așa că aveam nevoie și de lucruri bune. Iar Cadillac Ciel a fost un lucru foarte bun. O pagină din cartea limuzine concept care va fi la capitolul Succes.

Ca și tehnologie nu a adus prea multe noutăți ( de fapt doar a adus tehnologie hibridă ca singurul lucru mai interesant ), dar a arătat lumii că băieții veseli de la Cadillac au început să răsfoiască manualele old-school Cadillac și să reinvie spiritul adevărat.

4. Mercedes Benz Ocean Drive ( 2007 )

Motor : 6.0L V12 519 cai putere ( motorul de pe S600 )

În 2007 ne-am luat de mână cu bulgarii și am intrat in UE. Un prilej nemaipoment de a aduce mașini din străinătate. Golf 4 și Passat-uri de obicei. Dar cei de la Mercedes au pregătit pentru noi românii ceva cu totul și cu totul special : Mercedes Benz Ocean Drive.

Ideea de bază era simplă. Mercedes aveau de gând să producă S-Class-ul in mai multe caroserii/variante : varianta cu ampatament scurt ( avem ), varianta cu ampatament mărit ( avem ), S Coupe ( avem ), S Coupe Cabriolet ( lansat anul acesta ), Pullman ( varianta lungă, prezidențială – avem ) și S Cabriolet ( acest concept ). La capitolul limuzine concept, Mercedes Benz chiar le face pe toate.

Ce părere aveți despre un S Class cu 4 portiere decapotabil ?

5. Bugatti Galibier ( 2009 )

Motor : 8.0L W16 quad-turbo de 1000 de cai  putere

Probabil cel mai faimos concept din această listă, Galibier este una din puținele limuzine concept care chiar există. Deși totul este ținut in secret, se bănuiește că ar exista 3 astfel de limuzine, construite special pentru șefii Bugatti/VW.

Cred că este suficient să spun că Bugatti Galibier este un Veyron cu 4 uși. Totul este la hiperlativ aici. Și totuși de ce nu l-au produs ? Sigur se găsea vreun arab să cumpere 1000 de bucăți doar el.

Lansat in 2009 ca și concept, se estima că Galibier va fi lansat oficial undeva prin 2014. Doar că prin 2013 proiectul a fost retras din diverse motive. Doar că scandalul VW din mai 2016 cu emisiile i-a impulsionat pe cei de la Bugatti să readucă proiectul Galibier la viață. E o logică imbatabilă. Doar că noul Galibier cel mai probabil va fi construit pe platforma de Chiron, nu de Veyron.

Aici se termină partea 1 din seria limuzine concept care au există/există pe bune, nu doar in Photoshop și expoziții. Eu vă las să vă uitați, pentru că nu am ce să mai spun despre aceste bijuterii pe roți.

Drive safe & drumuri bune colegii !