Pentru că meriți. Sau pentru ca să nu ne prindă. Sau pentru că așa trebuie. Sau poate este o explicație tehnică pentru un subiect pe cât de banal pe atât de important. Haideți să vedem împreună de ce trebuie să schimbăm anvelopele de iarna atunci când se încălzește afară.

Când trebuie să le schimbăm ?

Anvelopele de iarnă sunt construite pentru a funcționa la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Acuma ar fi o perioadă bună pentru a le schimba – avem temperaturi scăzute dimineața, incendiare în timpul zilei și iarăși scăzute seara. Această perioadă este ultima strigare pentru anvelopele de iarna, semn că trebuie schimbate.

De ce trebuie să le schimbăm ?

Pentru că iarna nu-i ca vara, cum nici apa nu-i ca vinul iar continuarea o știți voi. Vom vorbi imediat despre dezavantajele pe care le prezintă anvelopele de iarna vara.

Nu ai mai postat de ceva timp.

M-am jucat Starcraft, mulțumesc foarte mult pentru atenție.

Să trecem la treburi serioase : Ce se întâmplă dacă nu schimb anvelopele de iarna ?

Anvelopele de iarnă sunt mai moi decât cele de vară, iar la temperaturi mai mari de 7 grade deja devin ineficiente, fiind mult prea moi pentru asfalt.

Care sunt riscurile?

1.Aderența scăzută – anvelopele de iarna nu vor avea aderență vara cu nici cele de vară nu vor avea aderență iarna. Ce inseamnă asta concret ? Vei avea probleme la virare, plecare și frânare.

2.Distanța de frânare crescută – o anvelopă de iarnă va opri considerabil mai greu decât una de vară. Mult, mult mai greu.

3.Uzarea prematură – anvelopele de iarna sunt mai flexibile, ceea ce este ok iarna, dar pe asfaltul încins din vară acestea se vor toci mult mult mai repede. Iar când va veni iarna din nou, și va veni, ai toate șansele de a avea anvelopele uzate. Și va trebui să cumperi altele. Iar anvelopele de iarnă sunt cele mai scumpe.

4.Consumul de carburant mărit  – Credeai că e suficient doar să nu poți frâna și să le uzezi prematur ? Nope, anvelopele de iarna vor aduce și un plus de 10-15% la consum. Dacă mașina ta mănâncă 10 litri la 100 de km de junglă urbană, cu anvelopele de iarna va mânca 11. Dacă bea 15 litri la 100 de km, vei urca la 16,5. Dacă aspiră 20 de litri la 100 de km, ajunge la 22. Dacă aspiră mai mult de atât, are o problemă cu consumul iar dacă te interesează consumul la o astfel de mașină ai probleme.

5.Riscul de explozie – Deși trăim vremuri avansate din punct de vedere tehnologic iar probabilitatea de boom este scăzută, există totuși acest risc. Plus că trăim în România, țara tuturor posibilităților. Riscul de explozie apare pe asfalt încins și la viteze mai mari de 80 de km/h, unde temperatura va fi prea mult pentru anvelopă și va ceda sub forma unei explozii spectaculoase pentru roată și mortale pentru tine.

Ce este de făcut ? 

Trebuie să le schimbi imediat. Dacă ai 20-25 de ani și mama și tata nu sunt bancomatul tău, s-ar putea să te intereseze metode de a economisi niște bani. Dacă ești bancomatul copilului tău, poți citi din nou acea propoziție.

Jantele de tablă cu anvelope cumpărate – foarte populară această practică la noi, schimbatul jantei cu anvelopa atașată te va costa mult mai puțin decât a scoate anvelopa de pe janta mașinii, de a pune anvelopa cealaltă, de a face geometria, etc. Jantele de tablă costă 2-300 de lei, bani pe care îi vei amortiza in 2-3 sezoane. Plus, dacă ai jante de aluminiu in mod normal, ar fi păcat să le târâi iarna prin zăpadă, noroi sau sare.

Anvelope de iarnă sau anvelope de vară reșapate ? Aici ai un articol întreg care va trebui abordat separat in zilele care vor urma. Ideea este că anvelopele reșapate nu mai sunt bau-bau-ul de altădată, iar o anvelopă de vară, chiar și reșapată, va bate la fund o anvelopă nouă de iarnă, atunci când vine vorba de sezonul gazelelor defilând pe centru.

Sper că acest articol te-a făcut să te gândești de 2 ori la a merge cu anvelopele de iarna vara și cu cele de vară iarna. Și că tot am vorbit despre anvelope, data viitoare aruncăm în ringul editorial anvelopele noi versus cele reșapate. E o luptă mai strânsă decât pare.

Până atunci, eu vă mulțumesc pentru timpul acordat ! Drive safe & drumuri bune colegii !