Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Cum se comporta anvelopele de vara pe zapada ?

Sursa : Telefonul meu.


Nu credeam că voi scrie acest articol la sfârșitul lunii aprilie, dar iată că ninge. Unii chiar spun că Paștele anul acesta a căzut la 4 zile înainte de Crăciun. Râdem, glumim, dar unii dintre noi ( ca să nu spun marea majoritate ) am echipat deja mașinile cu anvelope de vară, pentru că sfârșitul lunii aprilie e mai degrabă vară decât iarnă. Dar, la fel ca și cu sfârșitul filmului Star Wars : Episode V, am rămas surprinși cu toții. Autoritățile acum chiar pot folosi această scuză zilele astea.



Așa arată o anvelopă


Anvelopele sunt unele din cele mai importante componente la o mașină. Dacă n-ai anvelope bune, ai în schimb toate șansele de a ajunge ca la pensiunea Șoferul Noroc din Bacău. Doar că această mașina este acolo pentru că și-a salvat proprietarul la un accident urât, iar proprietarul i-a adus acest omagiu.


Așa arată pensiunea.


Anvelopele, pe lângă faptul că trebuie să fie cât mai noi, trebuie să fie și de sezon. Iar acum că ne aflăm într-o situație excepțională, haideți să vedem pericolele la care ne expunem dacă folosim anvelopele de vara , iarna.



Diferențele nu sunt doar la nivel estetic, ci și la nivel funcțional și compozițional.


Anvelopele de iarnă sunt mai moi decât cele de vară, permitându-le să ”calce” mai ușor pe zăpadă. Imaginează-ți un bocanc ( conceptul este extrem de similar ) : Foarte bun de mers pe zăpadă cu el, dar pe asfalt va fi mult mai greoi. Iar ca bonus, anvelopele de iarnă pierd atât aderență la căldură cât și au un pericol real de explozie ( boom shaka laka e fierbinte ca vara, nu am putut lua curba și mi-a distrus din față bara ). Plus că sunt și mai puțin eficiente, așa că mașina va consuma mai mult carburant. Spune nu anvelopelor de iarnă apelând gratuit numărul de telefon 0745NUIARNA.


Anvelopele de vara sunt mult mai ”strânse” decât cele de iarnă și sunt construite pentru temperaturi mai mari, gen vara când pe asfalt sunt 40 de grade Celsius iar ochii mei sunt in flăcări atunci cand merg la Purcica ( ieșenii știu de ce ). Problema este că la temperaturi mai scăzute anvelopele de vara au tendința de a deveni și mai rigide decât sunt în mod normal. Imaginează-ți o pereche de teniși : Foarte buni de alergat cu ei vara, dar încearcă să mergi in teniși pe zăpadă sau pe gheață. Aha, să te văd atunci Mao Asada pe trotuar. Anvelopele de vara au aderență foarte scăzută cand vine vorba de temperaturi scăzute. Nu fă asta.


Eroziunea este un proces complex de roadere și de săpare a scoarței terestre prin acțiunea unor agenți externi; rezultatul acestui proces, erodare. 


Stai, nu asta. Dar dacă tot vorbim de eroziune, anvelopele de vara cât și cele de iarnă se vor toci prematur dacă sunt folosite necorespunzător. Anvelopele de vara se tocesc pe exterior, iar cele de iarnă pe interior. A da, iar la anvelopele de iarnă este posibil să se crape nervurile de pe mijloc sub stresul frigului. Oricare ar fi scenariul, anvelopa este bună de aruncat la coșul de reciclare pentru că așa ceva nu se reșapează.


Așa arată o stradă.


Care este temperatura la care trebuie schimbate anvelopele ?


7 grade Celsius. Tot ce este sub 7 grade Celsius necesită anvelope de iarnă iar tot ce este mai sus de 7 grade Celsius necesită anvelope de vară. De asemenea eu necesit o sticlă de bere Stejar.


Deci trebuie să mă duc să schimb anvelopele de vara cu cele de iarnă ?


Pentru 2-3 zile nu. Sunt din gumă, nu din bibelou, iar efectele negative apar după ceva timp de utilizare. Pentru câteva zile anvelopa este in siguranță. Trebuie doar să fii atent tu la cum conduci pentru a fi in siguranță.


Anvelope All-Season ?


Ketchup, muștar, maioneză ?


Concluzia ?



Nu trebuie să schimbi neapărat anvelope de vara repede cu cele de iarnă. Va trebui să iei acest aspect in considerare doar atunci cand zăpada se va depune de stradă. De reținut faptul că mașina va avea parte de tracțiune redusă în această perioadă așa că nu călcați accelerația prea tare, în special în curbe și fiți conștienți și de faptul că dacă veți călca frână cu aceeași plăcere cu care călcați un gândac, vă veți duce sanie direct in primul obstacol.


Așa că nu vă panicați prea tare, dar fiți și prudenți ! Drive safe & drumuri bune colegii !


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA