Azi nu vorbim despre istoria Land Rover. Dar vom vorbi despre o mașină la fel de importantă, din punct de vedere istoric, ca Defenderul. Iar povestea va fi narată de către Evoque Landmark Edition, pentru că luna aceasta împlinește 6 ani și 600.000 de modele vândute. Și cum sărbătorește ? Printr-o ediție specială, desigur !

Atunci cand indienii de la Tata au cumpărat Land Rover și Jaguar, toată lumea se aștepta la inevitabilul sfârșit. O companie plimbată pe la americanii de la Ford, apoi pe la BMW, apoi la indieni, cu mașini pline de probleme, tehnologii invechite și vânzări care scădeau mai repede decât atenția unui student la un curs opțional la facultate ( care nu e chiar așa de opțional ).

Dar iată ca Tata a venit să dea, nu să ia, iar cu niște investiții masive apare in 2011 noul Range Rover Evoque : Un nou Range Rover, pentru o nouă lume. Un Range Rover mai degrabă urban decât off-road, un Range Rover mai ușor de condus in oraș, un Range Rover mai accesibil și mai economic. Dacă te-ai gândit vreodată la un Range Rover dar te-ai calmat repede, află ca Evoque-ul este mult mai accesibil. De fapt, e in același segment cu BMW X3, Porsche Macan și Audi Q5.

Rețeta a funcționat : Oamenii cumpără mai esteticul decât utilul, în special in acest segment de piață. Evoque-ul s-a vândut in 88.000 de exemplare in primul an, iar în 2017 s-a trecut de pragul de 600.000 de modele. Dublu față de celelalte modele Range Rover.

Care este secretul succesului lui Evoque ? Toate motivele menționate mai sus. Un Range Rover clasic este pur și simplu prea mare, prea scump, prea gurmand pentru oraș. Iar  majoritatea Range Rover-urilor nu văd altceva decât asfalt. Un RR cu motor de 5.0L V10 sună foarte bine, dar nu și pentru traficul urban. Un 2.0L in 4 cilindri face treabă mult mai bună in schimb.

Cu ce vine acest Evoque Landmark Edition ?

Pentru inceput, este doar un pachet estetic. Vine cu o vopsea albastră opțională, rezervată doar pentru Evoque Landmark , deși poți comanda și pe o culoare mai clasică ( negru sau alb ).

La exterior mai avem bara față și spate vopsite in negru, jante de 19”, tot pe negru – exclusive pentru Evoque Landmark. „Range Rover” este gravat cu negru atat pe portbagaj cat și pe capotă – o altă notă unică.

Alte noutăți il reprezintă luneta fixă, portbagaj cu senzor de mișcare și keyless-go. Toate ca standard pe versiunea Evoque Landmark.

La interior ?

Nimic nou. Interior de piele, singura noutate fiind cusătura care va fi in constrast cu culoarea mașinii.

La capitolul performanțe ?

Aparent Evoque Landmark Edition va fi disponibil doar in varianta TD4 – manual sau automat. Asta inseamnă un diesel de 2.0L litri și 180 de cai putere cu un cuplu maxim de 430 nM. Fuge de la 0 la 100 de km/h în 9 secunde, atinge 200 km/h și consumă undeva la 5L/100km. Nu sună rău.

La capitolul preț ?

Nu avem încă informații oficiale, tot ce știm este că varianta normală de Evoque TD4 manual incepe de la 41.650 de euro.

Verdict ?

Evoque Landmark Edition este o ediție aniversară care vine cu un pachet cosmetic și atât. Dar este un pachet cosmetic executat corect. De asemenea, așa cum am menționat anterior, Evoque-ul este una din cele mai importante mașini din istoria Land Rover, pentru că a adus compania din groapă către epoca contemporană. O mașină modernă, pentru timpuri moderne. O mașină de succes. O mașină care a demonstrat succesul. Un succes masiv, poate neașteptat, dar Evoque-ul asigură viitorul companiei. Iar pentru acest fapt merită Evoque Landmark Edition.