Mașina oficială a livrărilor de shaorma și pizza primește tratamentul GTI. Delicios ! Mai multe în articol !

Cât de delicios ?

Înainte de a fugi repede ca să iți aduce o pereche suplimentară de chiloți, trebuie să îți spun că situația nu este chiar atât de epocală. La urma urmei, în spiritul VW, VW Up GTI nu ar trebui să fie mai bun decât Polo GTI sau, Doamne ferește apără și păzește, Golf GTI. Sau este ?

Succesul lui Golf GTI vine in principal de la prima,a doua și a cincea generație. Primele două au fost excepționale pentru că erau mașini de zi de zi, cu motoare relativ mici, dar distractive. Chiar dacă nu erau neapărat puternice, greutate redusă le ajuta enorm. Asta nu s-a putut în continuare, deoarece Golf-ul a trebuit să devină din ce in ce mai mare și mai comfortabil, până s-a ajung la tragicul Golf IV GTI. Iar de la generația V iarăși s-a schimbat filosofia, GTI-ul greu primind un motor pe măsură.

Golf GTI-ul de astăzi da, este o mașină foarte rapidă, dar nu prea mai este o mașină de zi de zi. A crescut performanța dramatic, dar esența și spiritul primului Golf GTI s-a pierdut.

VW Lupo GTI

Chiar dacă s-a pierdut pentru Golf, spiritul GTI s-a strecut prin timp și a supraviețuit. În 2000 VW lansează Lupo GTI, o mașină construită in spiritul primului Golf GTI : o mașină mică, ușoară, relativ ieftină, cu un motor rezonabil, care să fie distractivă și utilizabilă zi de zi. Lupo GTI a fost un succes care a demolat porcescul Golf IV GTI ca și vânzări, micul gigant rezistând până in 2005.

Putere venea dintr-un 1.6L benzină de 125 de cai putere, ce asigura o accelerație 0 – 100 km/h în 7.8 secunde și o viteză maximă de 205 km/h. Ca punct de reper, Golf I GTI avea un motor de 1.8 ce dezvolta 115 cai putere, atingea 0-100km/h în 9 secunde și viteza maximă era de 180 km/h, mulțumită unei greutăți totale de 810 kg.

13 ani mai târziu și spiritul GTI revine. De data aceasta se pogoară asupra lui VW Up!, cel mai mic model din gamă. Trebuie să recunosc că ideea de VW Up GTI îmi place, iar mai mult ca sigur Skoda CitiGo și Seat Mii vor primi tratamente asemănătoare ( deși mai puțin ).

Cu ce vine la pachet acest VW Up GTI ? VW Up GTI vine cu motorul de 1.0L 3-cilindri de 113 cai putere și 147 nM cuplu, cu care deja ne-am obișnuit pe VW-urile moderne. Dacă motorul acesta este plantat pe Golf ( și este ), atunci e bun și pe VW Up GTI.

De ce atât de puțin ? Pentru că mașină mică cu masă mică și pentru că Polo GTI. Nu poți face o mașină mai bună ca Polo GTI și să o vinzi mult mai ieftin după. Iar VW Up GTI este posibil să fie mai bun decât Golf GTI. De ce ? Pentru că 220 de cai putere  ( 190 pentru Polo ) sunt dificil de folosit zi de zi, pe când 113 sunt disponibili tot timpul.

Plus că VW Golf și Polo devin din ce in ce mai mari și din ce in ce mai anevoioase prin orașele aglomerate. De asta și firmele care livrează mâncare noaptea studenților beți folosesc VW Up! și/sau Toyota Aygo, pentru că sunt mașini mici de oraș.

Care sunt performanțele ?

  • 0 – 100 km/h : 8.8 secunde
  • Viteza maximă : 204 km/h
  • Greutate totală : 1020 kg

Seamănă foarte mult cu performanțele de pe Lupo GTI. Ai putea spune chiar că este un Lupo GTI updatat pentru 2018. Și cu 4 portiere. Foarte important aspectul acesta.

Cât va costa ?

Nu sunt date exacte, dar VW speră că VW Up GTI va costa sub 17.000 de euro. Cam cu 3.500 de euro mai puțin decât Polo GTI.

Se va merita ?

Sper că da. Sper ca VW Up GTI să readucă spiritul GTI înapoi. Golf 1 GTI se întoarce in 2018.

 

Drive safe & Drumuri bune colegii