Dacia Duster 2018 – Episodul 2 de la Mioveni

Noul Dacia Duster 2018

Sau din Paris. Pentru că Duster-ul nu a fost niciodată o mașină românească. Dar aceasta este o discuție pentru o altă masă, cu altă băutură și cu alte lesbiene grase care se ling ostentativ într-o bodegă ordinară într-o seară banală de vineri. Dar despre ce vorbeam?

Mai mult Dacia Duster.

A da, Dacia Duster a ajuns la episodul 2, iar acum avem datele oficiale despre aproape SUV-ul mioritic.
Dar înainte de a trece la noutăți, vom face o lecție de istorie!

Ca un sac de cartofi. La fel de ieftină, la fel de rapidă.

În 1999 Renault vine în România și bate palma cu guvernul de atunci, pentru a crea un brand satelit pentru Renault. Apare în 2000 Dacia Supernova (da, doamnelor, domnișoarelor, domnilor și tot ce este între, prima mașina Dacia-Renault a fost Supernova). Nu mai trebuie să vorbim despre Supernova și Solenza, sincer nici nu am băut suficient încât să îmi fac curaj să vorbesc despre ele.

Terminator I

În orice caz, în 2004 vine Loganul și trezește în Europa golanul, cumpărându-se ca pâine caldă, mai ceva decât albumele lui Amy Winehouse, care abia debutează. A da, în 2004 apare și Facebook-ul pentru prima oară, fiind cel mai important produs al acelui an, după Dacia Logan.

Urmează apoi toată nebunia cu Loganul, iar în 2010 apare Dacia Duster, versiunea 4×4. Sau 4×2, dar hai să mergem pe ideea marketingului. 2010, lumea începe să iasă din recesiune, apare primul film Transformers, o piatră erupe în Islanda și oprește pentru câteva zile migrația românilor către lumea civilizată, Samsung vine cu prima tabletă Android, Apple lansează iPad și Adele se roluiește pentru prima dată în adâncime. Un an destul de bun, ai putea spune.

Probabil de asta și cei de la Dacia s-au aruncat în această lumă pentru supremația 4×4 a junglei urbane. Primul Duster a fost o curiozitate care a prins. În esență un Renault Clio din 2002 cu picioroange, Duster-ul a urmat rețeta Loganului și a reușit. Chiar dacă primul model de Duster a fost la fel de luxos ca o cameră de cămin studențesc, tocmai această personalitate de mașina de muncitori i-a adus succesul. Fix când începea avântul tehnologiei și al tabletelor, Dacia Duster a venit cu o propunere de întoarcere la esență: o mașină sănătoasă, care să te ducă oriunde. Un volan, un geam, 4 scaune și mult spațiu.
Și cine l-a cumpărat? Cam toată lumea. Dacia Duster a fost o mașină polivalentă, care s-a adresat multor oameni. Până și taximetriștii urbani l-au adoptat, chiar dacă este un 4×4.

Cu ce vine Dacia Duster 2018?

Dacia Duster 2018 urmează cam același ritm cu Loganul: La exterior nu vedem mari diferențe, în schimb la interior crește calitatea la fiecare lansare.

La exterior nu vezi mare lucru nou, Dacia Duster 2018 primește câteva becuri noi, un geam din spate ceva mai mic, jante pe 17 inch, iar spatele arată mult prea trist pentru a fi băgat în seamă. Nu știu despre voi, dar acele faruri ar putea fi puțin îmbunătățite.

Dacia Duster 2018 la interior

Trecem la interior și ne punem bucura de faptul că în sfârșit comenzile de la geamurile electrice au fost mutate pe uși, nu mai sunt pe consola centrală. Se pare că în sfârșit vocea clienților a fost ascultată. Chiar dacă interiorul nu va oferi palpitații unui E Class, cu siguranță menține un aspect curat și vag modern. Nu știu despre tine, dar interiorul acesta aduce mult a Seat Exeo, ceea ce este un alt produs pentru oamenii care cumpără rațional.


Ce alte jucării aduce Dacia Duster 2018? Dacă la prima generație puteam spune că opțional primeai și al doilea geam, Dacia Duster 2018 vine cu aer condiționat standard, airbag-uri cortină, cameră video 360 și mai toate chestii noi din zilele noastre.
Dar motorul, cât e motorul? Motoarele rămân aceleași ca și până acum, un diesel de 1.5 litri (clasicul K9K) de 84 – 110 cai putere și un benzinar de 1.2 și o turbină – împreună ajungând la 125 de cai putere. Asta este pentru România cel puțin. Vom vorbi despre celelalte motorizări în alt articol. În orice caz, cel mai bine ai merge pe clasicul, veșnicul, Viorel Lis-ul 1.5 dci K9K, un motor care a fost pe orice de la Dacia Logan până la Mercedes B Class. Un veritabil MacGuyver cu cilindri, acest motor cu siguranță este mai adaptat Duster-ului decât minusculul 1.2 (fie el și cu turbină).

Duster Oroch. Nu e disponibil în România. Un fel de KickStarter al industriei auto.

Știm că Dacia Duster a fost anunțat anul trecut, dar acum se lansează efectiv. O nouă imagine, un nou episod pentru mioriticul din Mioveni. Voi ce părere aveți despre Dacia Duster 2018?