Știu că e duminică seara și că probabil vrei să te uiți la ceva mai puțin educativ. Poate că te ia groaza știind că mâine trebuie să te prezinți la muncă. Sau poate că te numeri printre norocoșii care merg la muncă de plăcere. În orice caz, în această seară aveam pregătit un articol mai relaxat, dar un nou scandal VW, mult mai crunt a venit asupra noastră. Iată despre ce e vorba, și despre cum foarte posibil VW va dispărea în viitor. Așa că scoate mâna din chiloți și să trecem la treabă.

Chiar dacă ideea AproapeMașini este una de relaxare, de comedie auto, astăzi vom trata un subiect destul de grav. Știm cu toții de vestitul scandal VW din 2015, când au fost descoperite diverse dispozitive care păcăleau testele de emisii oficiale. Ideea era simplă: Când dădeau testul de emisii, se configura motorul pentru a avea o putere mai scăzută și implicit emisii mai bune, care să se încadreze în norme. Mașina ieșea din fabrică, motorul revenea la configurațiile inițiale, iar poluarea evident că nu mai era în parametri.

Ce înseamnă asta mai pe românește?

Asta a avut 2 repercursiuni foarte grave: Prima a fost că o mașină care era Euro 6 în talon era de fapt Euro 5 în realitate. Ce era Euro 5 cel mai probabil este Euro 4. Ceea ce nu e bine nici pentru mediu și nici nu e corect față de restul producătorilor. Bineînțeles, în acest scandal VW au fost aspirați și Mercedes și BMW, doar că VW erau cei mai mari. Clienți nemulțumiți, rechemări în service, amenzi și procese. Nota de plată: 26 de miliarde de dolari doar în SUA.

Bun, asta a fost în 2015, dar acum, 28 ianuarie 2018?

S-a descoperit faptul că VW au făcut experimente pe maimuțe pentru a demonstra eficiența motoarelor. 10 maimuțe au fost ținute într-o cameră izolată, iar în acea cameră au inhalat tot ce a ieșit pe țeava de eșapament a unui VW Beetle diesel. Toate acestea în timp ce maimuțele se uitau la televizor. 

Pare suficient de SF?

Aparent nu este. Iar problema cea mai mare este că, pe lângă faptul că acele mai maimuțe au făcut cancer uitându-se cel mai probabil la Adventure Time (oricum faci cancer uitându-te la Adventure Time), dar rezultatele testelor nu au fost deloc îmbucurătoare. Practic, iarăși s-au folosit dispozitive prin care se arăta faptul că maimuțele nu au avut deloc de suferit. Pe când în lumea reală, emisiile erau de 5000 de ori mai toxice. E clar, e timpul pentru un nou scandal VW.

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, VW a lansat un comunicat de presă prin care își cer scuze în mod oficial pentru ceea ce au făcut și consideră că nu ar fi trebuie să se fi făcut experimentul de la bun început.

Dar asta are repercusiuni asupra tuturor mașinilor pe care le-au vândut începând cu 2014 (cel mai probabil mult mai devreme). Un subiect care ar trebui să te intereseze foarte mult, mai ales când București este cel mai poluat oraș din UE, pe locul 2 fiind mirobolantul Iași.

De unde le-a venit ideea?

BMW, Daimler Benz și VW au format împreună European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector – Grupul European de Cercetare asupra Mediului și a Sănătății în Sectorul de Transporturi. Fondat în 2007 și dizolvat în 2017 datorită practicilor dubioase cum ar fi cea de sus, acest Grup a fost un efort comun de a reduce nivelul de poluare al mașinilor celor 3 mari producători. Dar chiar și așa, în 2014 începe acest experiment oribil iar în 2017 se presupune că s-ar fi finalizat, doar că VW nu a publicat rezultatele niciodată.

Cât despre poziția celor de la BMW și de la Daimler, aceștia au venit imediat și au criticat asemenea practici care sunt de o moralitate cel puțin îndoielnică.

Ce este mai oribil? Faptul că au gazat niște maimuțe sau faptul că au mințit iarăși lumea?

Vă las pe voi să vă dați cu părerea pe marginea acestui subiect. Cert este că în UK deja se anunță a fi cel mai mare proces civil din istorie, conform Dailymail. Iar cel mai probabil vor urma și celelalte state din UE și obligatoriu SUA.

Iar acum voi încheia în nota AproapeMașini: Se pare că pentru nemți unele obiceiuri nu mor niciodată. Știu că trăiesc în România, țara unde VW este a 4-a roată de la Sfânta Treime, dar totuși asta ar trebui să ne dea de gândit. Chiar dacă nu îți pasă de nimeni, cancerul amplificat de la un diesel VW te va omorî și pe tine, nu doar pe restul(ire) din trafic.